
איגוד המובילים מנסה להתריע על מחסור בנהגים וציוד – לפני שיהיה מאוחר
באיגוד המובילים מתריעים כבר שנים רבות על מחסור גדול בנהגי רכב כבד בשגרה ובייחוד בעת מצב חירום של מבצע צבאי, כמו גם על ציוד מיושן. לחלק מהבעיה פתרון פשוט: הכרה ברישיון הצבאי באזרחות. במשרד התחבורה מבטיחים ליישם, אך בפועל רק חלק קטן מהחיילים מקבלים מידע על כך ואלו שמבקשים זאת באזרחות זוכים לטיפול בלתי יעיל.
"איך ייתכן שהחמאס בעזה עושים הפקת לקחים מהעימות משתכללים וגם החיזבאללה בלבנון, אבל אצלנו לא?", זועק גבי בן הרוש מאיגוד המובילים והמסיעים בישראל. לטענתו, הנושא נגרר כבר שנים רבות בעוד מערך כלי הרכב הכבדים בצבא מתיישן והמחסור בנהגים רק מחמיר.
גבי בן הרוש (תמונה באדיבות המצולם).
"הופעתי גם בוועדת וינוגרד אחרי מלחמת לבנון השניה ב-2006", אומר בן הרוש. "אני בוגר מלחמת יום כיפור, הייתי בגדוד מובילי טנקים. בגלל שהיה מחסור במובילים ובאספקת תחמושת נהרגו מאות ברמת הגולן ובסיני. לא הגיעה אספקה לכוחות". בחודש אוגוסט האחרון שלח מכתב לשר התחבורה, ישראל כץ, איתו גם נפגש בנושא, ובו הוא מתריע על נהגי צה"ל המשתחררים מהצבא ללא הכרה אזרחית ברישיונם.
"אנחנו מי שצריכים להפעיל את הימ"חים, אני צריך לספק דלק, תחמושת, אספקה והובלת טנקים.. ב’צוק איתן’, כשבני גנץ היה רמטכ"ל, ריכזנו שבועיים כוחות בהתלבטות אם להכניס אותם לעזה. הייתה הוראה להביא במהירות טנקים מצאלים לשטחי הכינוס. הרמטכ"ל שאל בערב ‘איפה הם?’ אמרו לו שהם רצים על זחלים מצאלים. הוא שאל ‘למה?’ אמרו לו שאין מובילים. לא גבי בן הרוש צריך ללמד את הרמטכ"ל או את הקודקודים. הקצינים מגיעים ל-3 שנים לתפקיד ומעבירים את הבעיה מאחד לשני. תראה כמה שנים מדברים על זה?".
במשרד התחבורה עשו לאחרונה פעולות בנושא ושלחו ל’דבר ראשון’ את תגובתם לפיה "משרד התחבורה אישר להמיר רישיונות נהיגה צבאיים בכפוף לתנאים שנקבעו. בפגישה שהתקיימה בין מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, אפי רוזן, לראש אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה בצה״ל וקצין רפואה ראשי סוכם על מתן הרישיונות לנהגים. כיום צה״ל מזמן את כל הנהגים שהשתחררו ליום בדיקות ובסיומן מספק לכשירים רפואית רישיון נהיגה אזרחי".
משאית מובילה טנק. ארכיון (צילום: יונתן זינדל/ פלאש90)
לפי בן הרוש, מדובר בלעג לרש. "רק החיילים של מרכז הובלה מופנים כראוי להמרת רישיון צבאי לאזרחי. משתחררים מהיחידה הזו רק 100 חיילים בכל שנה. בכל שאר היחידות, שם משרתים רוב הנהגים, לא מכווינים אותם", הוא אומר. "תראה, גם מי שמגיש בקשה ועובר בדיקה רפואית לא מקבל תשובה בזמן. הם מבטיחים תשובה תוך 19 יום, אבל התשובות נגררות ונגררות". לטענתו, המבדקים הרפואיים מתקיימים במקביל במכון בדיקות פרטי ומכון ציבורי, אך יש לקויות גם במערך הזה, ובתקשורת בינו לבין משרד הרישוי.
האלוף בריק לא עסק במערך ההובלה
בן הרוש התייחס גם לדו"ח של נציב קבילות החיילים, האלוף במיל’ יצחק בריק, שמתח ביקורת על כשירות הצבא למלחמה, מבלי שעסק בבעיות של מערך התובלה, ובקשר בינו לבין צי הנהגים באזרחות. "ב’עופרת יצוקה’ וב’צוק איתן’ מגייסים אותנו המובילים וזה משתק את המשק האזרחי. גם נותנים לנו ויזות צבאיות – שזה עבודות יומיות בעבור הצבא, אז המשק האזרחי משותק ב-40%. זה בעצם הופך להיות חזית אחת. גם בשגרה נהגים הם מבוגרים ושחוקים, אז בזמן חירום זה הרבה יותר גרוע", כך לדברי בן הרוש.
תגובת דובר צה"ל לא התקבלה עד מועד פרסום הכתבה.