
אין ההחלטה: העיצומים בכרמלית בחיפה ימשכו גם מחר
בית הדין לעבודה טרם קיבל החלטה והעיצומים בכרמלית ימשכו גם מחר (שלישי), וזאת על רקע חוסר הסכמה של משרד האוצר לאשר את ההסכם הקיבוצי עליו הסכימו עיריית חיפה והעובדים. שעות ההשבתה הן בין השעות 7:00 ל-9:00 בבוקר ובין 14:30 ל-16:30 בצהריים.
. לאחר 7 שנים של מאבק, 14 עובדי הכרמלית החלו לאחרונה להשבית את הכרמלית ל-4 שעות מידי יום. בדיון שנערך היום בבית הדין לעבודה הסתבר שיום אחד של השבתה גרם לירידה של 1,200 נוסעים לעומת ממוצע של 4,000 נוסעים ליום. למרות שיש טיוטת הסכם קיבוצי שמקובלת על העובדים ועל עיריית חיפה, במשרד האוצר מסרבים לאשר את ההסכם, וגם לאחר 12 פגישות משא ומתן שמתקיימות בירושלים, לא הצליחו להגיע להסכמות. באוצר אף מעלים טענות חדשות, כאילו התנאים הקיימים כיום בכרמלית כוללים הטבות שלא אמורות להתקיים. מהאוצר נמסר השבוע: "ועד עובדי הכרמלית מתעקשים לעגן בהסכם נורמות חורגות מכללי הממונה על השכר (כגון תשלום שכר בגין שעות שאינן שעות עבודה), והמשך תשלומים חורגים שהונהגו בכרמלית עד היום. המשך התעקשות הוועד לעגן נורמות פסולות אלה, מקשה על המשך המו"מ לאישור ההסכם. אנו מקווים שנוכל להמשיך את המו"מ ללא כל ולהגיע להבנות במהרה".
לפני זמן קצר סיימנו את העבודות לקיצור כבל המשיכה של הכרמלית ורצתי לרכבת האחרונה שתקח אותי לאוטובוס לירושלים לחגיגות…
פורסם על ידי Lotahn Raz ב- יום שישי, 5 באפריל 2019
העובדים רואים בטענות האוצר היטפלות לקטנות, כולל 15 דקות שכר במשמרת אחרי העברת הכרטיס שמוקדשות להחלפת בגדים ומקלחת.
אני מגרד את עצמי מהמיטה בסוף הלילה, אחרי שהשכבתי את הבן שלי לישון (או שהוא השכיב אותי לישון, הדינמיקה כבר פחות ברורה…
פורסם על ידי Lotahn Raz ב- יום ראשון, 7 באפריל 2019
ישראל בן שלום, האחראי על התאגידים העירוניים בעיר חיפה, אמר בדיון: "הצלחנו להחזיר את אמון הציבור בכרמלית – כ-4,000 נוסעים ביום. הצעדים הארגוניים בהם נוקטים העובדים הופכים אותנו לשבויים כאשר תנועת הנוסעים פוחתת ב-25%. על פי נתונים שראיתי מאתמול, יש ירידה של כ-1,200 נוסעים, יותר מ-25%. מן הראוי שהן ההסתדרות והן העובדים יחדלו מהצעדים הארגוניים, יחזרו אל המשא ומתן שנקבע לו תאריך ב-2.5 בהשתתפות סגן הממונה על השכר ויו"ר אגף תחבורה בהסתדרות על מנת לנסות וליישב את המחלוקות, שאפשר להגיד, אנחנו לא צד בהם".
לפי עו"ד אהוד שילוני, שייצג את ההסתדרות בדיון, מדובר בהיתממות: " לא שמעתי שהחברה או הנציג הנכבד מהעירייה או ראש העיר הגיע והתייצבו במשרד הממונה על השכר, דפקו על השולחן ואמרו לו די". לטענת ההסתדרות, לאחר 7 שנות מאבק, הסכמות עם הגופים הממונים, לא נותרה ברירה אלא להשבית את הכרמלית כדי לתת להתאגדות כלי שיכול להפעיל לחץ על שאר הגורמים לזרז את ההליכים. שילוני אמר בדיון: "אנחנו מכירים את הממונה על השכר, איפה שהוא יכול הוא ייקח מהעובדים, ויתרנו על כל מיני דברים קטנים במשא ומתן. אנחנו כעת ללא הסכם ואומרים תחכו לישיבה ב2 במאי, מה יקרה שם ? כלום. שוב לא יסכימו על משהו, ויגידו נקבע עוד ישיבה. אז אני אומר ככה – אנחנו בסכסוך כלכלי, בסכסוך כלכלי מותר לשבות. אנחנו שובתים כדין, לאחר שנים וחודשים מאז הישיבה האחרונה ועם כבודכם לא יתערבו, אני מבטיח לכם, אני חותם, מוכן לשים כסף על תרומה שאותם אנשים שיכולים להיפגש רק ב-2.5 ימצאו את הזמן גם השבוע להיפגש".
עו"ד שרית לוינסקי, מפרקליטות מחוז חיפה הבהירה כי העובדים לא יזכו לתשלום שכר בעבור שעות השביתה ולהנהלה שמורה גם הזכות לא לקבל עבודה חלקית ולהשבית את הכרמלית לגמרי. מנגד, בעיריית חיפה הביעו חשש מהעיתוי של העיצומים – סמוך לחג הפסח, בו מתקיים פסטיבל הצגות הילדים בעיר, באופן שיפגע בכרמלית פגיעה כלכלית מעבר לרגיל. לוינסקי הוסיפה כי "במשא ומתן הושגה התקדמות", וציינה את עליית הדרג המשתתף בדיונים ואת העובדה שסגן הממונה על השכר באוצר אמור להשתתף בדיון ב-5.2. העובדים טענו בדיון שכל ההתקדמות נבעה אך ורק מוויתורים שלהם על סעיפים קטנים בטיוטת ההסכם, שהנהלת הכרמלית הסכימה להם ורק הממונה על השכר באוצר התנגדו להם, לא כולם נוגעים לענייני שכר.
הדיון הסתיים ללא החלטה והשופט טל גולן אמר שהיא תשלח לצדדים לכשתתקבל.
כיצד חזרה הכרמלית להיות רלוונטית ?
כלי תחבורה זה, החוצה את הר הכרמל ממרכז הכרמל עד לעיר התחתית היה על סף סגירה בשל עלויות התפעול שלו בתחילת המאה, שהכבידו על תקציב העירייה , לאור מיעוט ביקוש. מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 מנעה את סגירת השירות, בשל היות התחנות מקומות מקלט רלוונטיים תחת הפצצות. מאז, חלו מספר שינויים שהפכו את הכרמלית למבוקשת יותר – ההכרה ממשרד התחבורה, שמאפשרת לשלם לכרמלית באמצעות רב-קו, וכן לממן את מרבית העלות שלה; הפיתוח שהובילה עיריית חיפה באיזור העיר תחתית, לבילוי ולמגורים, הארכת שעות הפעלות של הכרמלית עד חצות, וכן הביקוש הגובר לרכבת ישראל, אשר תחנת חיפה-מרכז השמונה נמצאת במרחק קטן מהכרמלית הפכו אותה לכלי תחבורה מבוקש יותר. עובדי הכרמלית הנאבקים על הכרה בהתאגדותם מונים בסך הכל 14 איש – נהגים וטכנאים, שהם פחות ממספר עובדי השמירה והניקיון המטפלים בכרמלית, אשר מועסקים בקבלנות, בהתאם להסדרים ענפיים שיש בתחומים הללו. גם המאבטחים בכרמלית מתלוננים על תנאי העבודה, שלא כוללים תאי שירותים ברוב התחנות.