אפל תפצה ב-500 מיליון דולר לקוחות בארה”ב שמכשיריהם הואטו. מה בישראל?

אפל בארה"ב הודיעה על הצעה להסדר בתביעה הייצוגית בגין האטת מכשירים בגובה 25 דולר לכל רוכש של הדגמים שנפגעו. סך הפיצוי יכול להגיע עד ל-500 מיליון דולר. בישראל מתקיימת תביעה ייצוגית וחקירה של הרשות להגנת הצרכן.

הצעת אפל להסרת התביעה הייצוגית בנושא האטת המכשירים מורכבת מתשלום פיצוי בסך 25 דולר לכל רוכש. הפיצוי יוגבל ל-500 מיליון דולר בסך הכל, כשעורכי הדין בתביעה צפויים לקבל כ-30% ממנו. עורכי הדין מייצגים רוכשי מכשירי אייפון מדגמים 6, 7 ו-SE, שעדכון גרסא של מערכת ההפעלה IOS במכשיריהם כלל שינוי נסתר – האטת המעבד כאשר מזוהה שחיקה בסוללה. לטענת אפל, האטת המכשיר חיונית להגנתו מפני סיכוני התחממות של סוללות ותיקות והיא ממשיכה ליישם פעולה זו במכשיריה. התביעה הייצוגית מתמקדת בכך שאפל הסתירה את השינוי והטעתה את הצרכנים. כל זאת, לא בשם הגנה על מכשירים, אלא במטרה סמויה לגרום למשתמשים לרכוש יותר מכשירים חדשים.

בדצמבר 2017 אפל הודתה במעשיה, והודיעה כי תאפשר לבעלי המכשירים אפשרות להחלפת סוללות במחיר מוזל של 29$, פעולה שגם מחזירה את המכשיר למהירות הרגילה.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

המכות שאפל חטפה מרגולטורים וצרכנים

פרשת האטת המכשירים הובילה לגל של תביעות ייצוגיות ברחבי העולם, כמו גם לקנסות מטעם רגולטורים. באוסטרליה הוטל על אפל קנס של 20 מיליון דולר. באיטליה נקנסה החברה ב-10 מיליון יורו. בצרפת היא נקנסה ב-25 מיליון יורו בשל חוסר שקיפות. בישראל נפתחה חקירה של הרשות להגנת הצרכן בגין הטעיית צרכנים וכן הוגשה תביעה ייצוגית אותה מוביל עו"ד שאול ציוני ממשרד ציוני פילרסדורף פיליפ, ועו"ד (רו"ח) סימון אלישקוב ממשרד אלישקוב ושות’. מטעמו נמסר כי "ההסדר שהוגש לבית המשפט בארה"ב, שלפיו אפל תשלם סכום של כחצי מיליארד דולר בארה"ב, מוכיח כי התביעה הייצוגית שהוגשה נגד אפל באותו עניין בישראל היא מוצדקת ומבוססת היטב. בהתאם, על אפל ונציגותיה ליטול עתה אחריות גם לגבי הצרכנים הישראלים ולפצות אותם".

פגיעה במכירות, שמועילה לצרכנים ולסביבה

בשנת 2018 נרשמה האטה במכירות האייפונים, שפגעה במנייה של אפל. חלק מהסיבה הייתה רוויה כלל עולמית ברכישת סמארטפונים, אבל יש הסבר נוסף ומעניין. לפי אתר CNBC, שירות החלפת סוללות ב-29 דולר בלבד בארה"ב (מבצע שנגמר בדצמבר 2018) נוצל להחלפת כ-11 מיליון סוללות, בעוד שאפל ציפתה להחליף בין מיליון לשני מיליון סוללות בלבד. כתוצאה מכך, יותר אייפונים ותיקים תפקדו כראוי ופחות אנשים מיהרו להחליף את האייפון הקודם בדגם חדש.

מכיוון שסמארטפונים קשים מאוד למיחזור, הארכת חיי המכשיר מצמצמת את היקף האשפה האלקטרונית שמזהמת את הסביבה ומקטינה את הביקוש לייצור מכשירים חדשים, שתורם לאפקט החממה.​

Leave a Reply

Name *
Email *
Website