
ארגון העבודה העולמי: חשש ל-25 מיליון משרות אבודות בשל הקורונה
ארגון העבודה העולמי פרסם אמש (רביעי) הערכה כי נגיף הקורונה עלול לגרום לאובדן של כמעט 25 מיליון משרות. בהערכה ראשונית של וירוס הקורונה הגורף למחלה COVID-19, על עולם העבודה העולמי נאמר כי ההשפעות יהיו מרחיקות לכת, ודחיקת מיליוני אנשים לאבטלה, תת-תעסוקה ויצירת עובדים עניים, ומחברי ההערכה מציעים צעדים ששומרים על הבריאות והכלכלה.
המשבר הכלכלי ומשבר העבודה הנגרמים על-ידי מגפת הקורונה עשויים להגדיל את האבטלה העולמית בכמעט 25 מיליון, על-פי הערכה חדשה של ארגון העבודה הבינלאומי (ה-ILO). עם זאת, טוענים בILO, אם תהיה תגובה של מדיניות מתואמת בינלאומית, כפי שקרה במשבר הפיננסי העולמי של 2008/9, אז ההשפעה על האבטלה העולמית עשויה להיות נמוכה משמעותית.
זהו כבר לא רק משבר בריאות עולמי, אלא גם משבר גדול בשוק עבודה והכלכלה שיש לו השפעה ענקית על האנשים. בשנת 2008 העולם הציג חזית אחידה לטיפול בתוצאות המשבר הפיננסי העולמי, והגרוע ביותר נמנע. אנו זקוקים למנהיגות כזו כעת
הערכה מוקדמת שנעשתה ופורסמה בשם: "COVID-19 ועולם העבודה: השלכות ותגובות" קוראת לצעדים דחופים, גדולים ומתואמים בשלושה תחומים מרכזיים: הגנה על עובדים במקום העבודה, תמרוץ הכלכלה והתעסוקה ותמיכה במשרות והכנסה.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
אמצעים אלה כוללים את הרחבת ההגנה הסוציאלית, תמיכה בשימור תעסוקה (כגון עבודה לזמן קצר, חופשה בתשלום, סובסידיות אחרות) והקלה פיננסית ובמיסוי לעסקים קטנים, בינוניים וגדולים. בנוסף, המסמך מציע שימוש באמצעי מדיניות פיסקלית ומוניטרית וכן הלוואות ותמיכה כספית בסקטורים כלכליים ספציפיים.
לשכת האבטלה בירושלים ארכיון, למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: פלאש 90).
תרחישים שונים:
בהתבסס על תרחישים שונים של השפעת מגפת הקורונה על צמיחת התוצר העולמי, הערכות ארגון העבודה העולמי מצביעות על עלייה באבטלה העולמית של בין 5.3 מיליון מובטלים בתרחיש ה"נמוך" ו-24.7 מיליון בתרחיש ה"גבוה" מרמת בסיס של 188 מיליון מובטלים בשנת 2019. לשם השוואה, המשבר הפיננסי העולמי 2008-9 הגדיל את האבטלה העולמית ב-22 מיליון מובטלים.
גם תת תעסוקה, קרי מצב בו עובד מועסק במשרה חלקית למרות רצונו לעבוד במשרה מלאה, או שכישוריו עולים על המשרה בפועל, צפויה לגדול בהיקף גדול, מכיוון שההשלכות הכלכליות של התפרצות הנגיף מתורגמות להפחתת שעות העבודה והשכר. במדינות מתפתחות, העסקה עצמאית, שלעתים קרובות משמשת כבולם זעזועים לשינויי תעסוקה, עשויה שלא לעשות זאת הפעם בגלל מגבלות על תנועת אנשים (למשל נותני שירותים) וסחורות.
ירידה בתעסוקה פירושה גם הפסדי הכנסה גדולים לעובדים. המחקר מעריך כי מדובר בסכום של בין 860 מיליארד דולר ל-3.4 טריליון דולר עד סוף 2020. הדבר יתורגם לירידות בצריכה של סחורות ושירותים, ובכך ישפיעו על סיכויי השגשוג של העסקים והכלכלה.
גם כמות העובדים העניים צפויה לעלות משמעותית, שכן הלחץ על ההכנסה שנובע מירידה בפעילות הכלכלית יוריד את העובדים בקירוב לקו העוני או מתחת לו. ארגון העבודה העולמי מעריך כי בין 8.8 ל-35 מיליון אנשים נוספים יהיו במצב של עובדים עניים ברחבי העולם, לעומת האומדן המקורי לשנת 2020 שצפה ירידה של 14 מיליון במספרם של העובדים העניים ברחבי העולם.
גיא ריידר, מזכ"ל ארגון העבודה העולמי (קרדיט צילום: Crozet / Pouteau)
תגובות מדיניות מהירות ומתואמות
מזכ"ל ארגון העבודה העולמי, גיא ריידר, אמר כי "זהו כבר לא רק משבר בריאות עולמי, אלא גם משבר גדול בשוק עבודה והכלכלה שיש לו השפעה ענקית על האנשים. בשנת 2008 העולם הציג חזית אחידה לטיפול בתוצאות המשבר הפיננסי העולמי, והגרוע ביותר נמנע. אנו זקוקים למנהיגות כזו כעת".
המסמך מציין כי תגובות המדיניות צריכות להתמקד בשני יעדים מידיים: אמצעי הגנה על בריאות ותמיכה כלכלית בצד הביקוש וההיצע:
- יש להגן על עובדים, מעסיקים ומשפחותיהם מפני הסיכונים הבריאותיים של הנגיף. יש להכניס ולחזק אמצעי מיגון במקום העבודה וברחבי היישובים, הדורשים תמיכה והשקעה ציבורית רחבת היקף.
- יש לנקוט מאמצי מדיניות רחבי ידיים ומתואמים כדי לספק תעסוקה ותמיכה בהכנסה ולעודד את הכלכלה ואת הביקוש לעבודה. אמצעים אלה לא רק יוצרים בלם זעזועים לארגונים ועובדים כנגד הפסדי תעסוקה והכנסה מיידית, אלא הם גם עוזרים במניעת שרשרת של זעזועים בייצור-אספקה כמו הפסדים ביכולות הפריון של העובדים וזעזועים בצד הצריכה כמו דיכוי הצריכה בקרב עובדים ובני משפחותיהם, אלה עלולים להוביל למיתון כלכלי ממושך.
מסמך ארגון העבודה מזהיר כי קבוצות מסוימות יושפעו באופן לא פרופורציונלי ממשבר העבודה, מה שעלול להגביר את אי השוויון. אלו כוללים אנשים בעבודות פחות מוגנות ושכר נמוך, בעיקר צעירים ועובדים מבוגרים. גם נשים ומהגרים. האחרונים פגיעים בגלל היעדר הגנה חברתית וזכויות, ונשים נוטות להיות מיוצגות יתר בעבודות בשכר נמוך ובמגזרים המושפעים.
"בעיתות משבר כמו זו הנוכחית, יש לנו שני כלים מרכזיים שיכולים לעזור במתן את הפגיעה ולהחזיר את אמון הציבור. ראשית, דיאלוג חברתי, שמחבר בין העובדים, המעסיקים ונציגיהם. זה חיוני לבניית אמון הציבור ותמיכה בצעדים הדרושים לנו בכדי להתגבר על המשבר. שנית, תקני עבודה בינלאומיים מספקים בסיס עם ניסיון ואמון לתגובות של מדיניות המתמקדות בהתאוששות בר-קיימא ושוויונית. צריך לעשות הכל כדי למזער את הנזק לאנשים בתקופה קשה זו", סיכם ריידר.