
בחירות ב-17 לספטמבר: החוק לפיזור הכנסת עבר ברוב של 74 חברי כנסת
חודש ועשרים יום אחרי שנבחרה, הכנסת העשרים ואחת סיימה את ימיה: מליאת הכנסת אישרה אתמול (רביעי) ברוב של 74 קולות את הצעת החוק לפיזור הכנסת. נגד פיזור הכנסת הצביעו 45 חברי כנסת, שגם חברי המפלגות הערביות הצביעו בעד הפיזור. בהתאם להחלטה, בחירות לכנסת העשרים ושתיים יתקיימו ב-17 בספטמבר.
אתמול בחצות אמור היה לפקוע הזמן שנתן נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לראש הממשלה בנימין נתניהו להרכבת ממשלה, אך החוק לפיזור הכנסת שעבר דקות ספורות לפני כן קבע את תאריך הבחירות ומנע את העברת האחריות להרכבת הממשלה לחבר כנסת אחר.
המגעים להרכבת קואליציה נמשכו עד הרגע האחרון, כשאתמול בערב הציג ראש הממשלה הצעת פשרה נוספת בנוגע לחוק הגיוס, לפיה מיד עם הרכבת הממשלה יובא חוק הגיוס המקורי של ליברמן ככתבו וכלשונו לאישור מחודש על ידי מליאת הכנסת, ולאחר אישורו החוק יוכן לקריאה שנייה ושלישית בהסכמה משותפת. ההצעה נדחתה על ידי הצדדים, מה שסיים סופית את האפשרות להקמת ממשלה.
למרות שהצביעה על פיזורה הכנסת ה-21 תמשיך לכהן עד לבחירות. בדומה לחודשים האחרונים, ועדות הכנסת יפעלו במתכונת מצומצמת אם בכלל, והכנסת תהיה מנועה מלחוקק חוקים מהותיים. הממשלה תהיה ממשלת מעבר, המוגבלת בסמכויותיה והחלטותיה נתונות לביקורת. כך, מספר נושאים דרמטיים שנמצאים על סדר היום הציבורי כמו הבטיחות בענף הבניין, המשבר בפנסיות הוותיקות ותקציב 2020 עלולים להישאר ללא מענה. לכנסת הזו נכנסו 49 ח"כים חדשים, שלחלקם נראה שתירשם קריירה פרלמנטרית קצרה במיוחד.
הצעת חוק הגיוס סביבו התקיימה המחלוקת קובע מכסות גיוס לפני שנים לחברה החרדית ואושר כבר בקריאה ראשונה בכנסת האחרונה. החוק שגובש בהתאם להמלצות הוועדה של משרד הביטחון קובע יעדי גיוס שנתיים לחברה החרדית בשנים הקרובות, כשבמידה ולא יעמדו בהם יוטלו על הישיבות סנקציות כלכליות – אך לא פליליות כפי שהיו במתווה המקורי.
בהתאם להחלטת בג"ץ הממשלה מחויבת לאשר חוק גיוס חדש עד ספטמבר הקרוב. בהתחשב בעובדה שהבחירות יתקיימו רק באמצע ספטמבר, תצטרך המדינה לבקש הערכה נוספת למימוש ההחלטה.