
בחירות 2020 בארה”ב כבר התחילו, ולא רק זהות הנשיא על הבא על הפרק
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המתמודד לבחירה מחדש מטעם המפלגה הרפובליקאית, והמועמד הדמוקרטי לנשיאות ג’ו ביידן יפגשו ביום שלישי הקרוב לעימות טלוויזיוני ראשון, קצת יותר מחודש לפני הבחירות שיתקיימו ב-3 בנובמבר. שבועיים לאחר מכן יערך העימות השני, ושבוע נוסף לאחר מכן העימות השלישי והאחרון בין השניים.
על רקע כהונתו השנויה במחלוקת של טראפ כנשיא, המתח סביב הבחירות הולך וגובר.
אז יצביעו אזרחי ארה"ב למועמד המועדף עליהם לנשיאות אך גם לשורת בעלי תפקידים נוספים, ברמה הפדרלית וברמת המדינה, כמו גם על הצעות חוק מקומיות
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
ההצבעה כבר נפתחה
בצל מגפת הקורונה, שהביאה למותם של יותר מ-200 אלף אזרחי ארה"ב, שיעור ההצבעה דרך הדואר צפוי להיות הגבוה בהיסטוריה. רבים מהאזרחים צפויים להצביע עוד קודם דרך הדואר, או בהצבעה אישית. הבחירות דרך הדואר החלו בקרוליינה הצפונית כבר בתחילת החודש. האפשרות להצבעה מוקדמת באופן אישי, באמצעות מעטפות כפולות, נפתחה כבר בתשע מדינות נוספות. כך, שלמעשה, עשרות אלפים כבר השתתפו בבחירות 2020.
ההצבעה דרך הדואר מעוררת כמה בעיות.
הפגיעה בשירות הדואר האמריקאי, שמוביל ממשל טראמפ, מעלה את החשש שליל הבחירות ב-3 בנובמבר יהיה ראשיתו של כאוס פוליטי, שיימשך שבועות ארוכים. ספירת הקולות המגיעים בדואר כרוכה בתהליך ארוך יותר מאשר ספירת הקולות מהקלפיות, ולכן ההערכה היא שיעברו ימים עד שיתבררו התוצאות במדינות שבהן יתנהל קרב צמוד. גם אחרי סיום הספירה, עשויים הצדדים לגרור את המערכת לקרבות משפטיים על התוצאות.
לפי דיווחים בארה"ב, במחנה הדמוקרטי כבר נערכים לקרבות האלה, ועמלים על הקמתה של יחידה משפטית של מאות עורכי דין שיטפלו בהם. נוסף על כך, הפרשנים מעריכים כי מרבית המצביעים למפלגה הדמוקרטית יצביעו דרך הדואר, בעוד מרבית הרפובליקנים יצביעו בקלפיות, מה שיצור מייצג שווא של הובלה רפובליקאית בשעות הראשונות שלאחר ספירת הקולות. הנשיא טראמפ, שכבר חודשים ארוכים זורע ספקות בנוגע לאמינות הבחירות, עשוי לנצל את המצב הזה כדי להציג את התוצאות כמזויפות.
על מה מצביעים?
חוץ מלנשיא וסגנו, או סגניתו במקרה של ניצחון לביידן, יצביעו אזרחי ארה"ב גם ב-35 מירוצים לסנאט ו-435 מירוצים לבית הנבחרים.
טופסי ההצבעה יכללו גם מועמדים לתפקידים בכירים ובתי נבחרים במדינות השונות. ב-13 מדינות וטריטוריות יערכו בחירות לתפקיד המושל, שמאז פרוץ מגפת הקורונה הפך משמעותי אף יותר שכן כל מדינה מחליטה בעצמה על נהלי מניעת הקורונה.
בנוסף לכל אלה, במחוזות ובערים ברחבי ארה"ב יערכו בחירות למשרות מקומיות וכן משאלי עם בנושאים נתונים במחלוקת. כך למשל, ברוח התקופה, בכמה ערים ומחוזות יצביעו אם להסיר פסלים של דמויות שנטען שהיו גזעניות.
בחירות שיעצבו את הצפה הפוליטית לעשור הקרוב
הבחירות לנשיאות, לסנאט ולקונגרס יכריעו את גורלם של אזרחי ארה"ב בארבע השנים הקרובות. אך אלפי התמודדויות על תפקידי מחוקקים במדינות השונות עשויות גם להגדיר מחדש את המפה הפוליטית בעשור הקרוב.
הסיבה טמונה בתזמון: השנה נערך מפקד אוכלוסין, המתקיים בארה"ב מדי עשור. המפקד הזה נועד, בין היתר, להגדיר את כללי המשחק שלפיהם מתנהלת הדמוקרטיה בארה"ב, והוא גם משמש כדי לשרטט את מחוזות הבחירה הפוליטיים.
פוליטיקאים יצירתיים, בעיקר מהצד הימני של המפה הפוליטית, הצליחו בשנים האחרונות לקבוע את גבולותיהם של המחוזות באופן כזה שלעתים מדלל את כוחו של הרוב, ובפועל מחליש בעיקר מיעוטים. המחוקקים בבתי הנבחרים של המדינות יוכלו לנצל את מפקד האוכלוסין כדי לשנות זאת.
"עשר השנים הבאות תלויות בבחירות הללו", אמר לסוכנות הידיעות אי-פי פטריק רודנבוש, דובר הוועדה הלאומית של המפלגה הדמוקרטית לשרטוט מחוזות מחדש (ג’רימנדרינג).
אוסטין צ’יימברס, נשיא המועצה הרפובליקנית של הנהגת המדינות, המסייעת למועמדי המפלגה במירוצים המקומיים, אמר לרדיו הציבורי בארה"ב כי "סוף סוף הדמוקרטים התעוררו והבינו שיש דבר כזה שנקרא גופים מחוקקים מדינתיים". הוא הוסיף: "הם הבינו שזו הדרך היחידה שבה אתה יכול לצבור כוח בוושינגטון. בוושינגטון אתה לא משרטט את המפה שלך, אף אחד בוושינגטון לא משרטט את המחוז של עצמו".