ביטול העברת עודפי הביטוח הלאומי לאוצר נכנס לתוקף, אך יקרה רק בשנה הבאה

"לאחר 40 שנה של התקשרות מעוותת שבה כספי המבוטחים היו הפקר, הצלחנו להגיע להסכמות עם האוצר ובחודשיים הקרובים, נכין הסכם חדש שיעמוד על העיקרון שבו כספי הביטוח הלאומי מיועדים אך ורק למבוטחים", אמר היום שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד), שיזם את המהלך לפיו עודפי הביטוח הלאומי לא יעברו לאוצר.

ממשרדו של כץ נמסר כי בהסכמות בינו ובין האוצר, ומתוך אחריות תקציבית וממלכתית, בהתחשב בעובדה שהתקציב לשנת 2019 אושר והתבסס על כספי הביטוח הלאומי, סוכם כי זו השנה האחרונה בה יועברו לאוצר עודפים. לצד הדחייה בשנה, הובהר כי אם יעלה הצורך, הביטוח הלאומי יוכל לעשות שימוש בכספים אלו ולא להעבירם.

עוד סוכם כי צוות מו״מ בראשות מנכ"ל משרד רוה"מ יגיש המלצות לראש הממשלה תוך חודשיים לגבי הסכם חדש בין הביטוח הלאומי לאוצר, שיבטיח את העצמאות של הביטוח הלאומי.

ארבעה חודשים חלפו מאז "הפלת הפצצה" של שר הרווחה, חיים כץ (המשמש גם כיו"ר הביטוח הלאומי) ומנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, כשהודיעו על ביטול הסכם העודפים מ-1980 במסגרתו מעביר הביטוח הלאומי את עודפי הגבייה שלו למשרד האוצר כהשקעה באג"ח ממשלתיות.

מבחינת הביטוח הלאומי המטרה של המהלך ברורה – להחליש את שליטת האוצר בביטוח הלאומי ולשפר את התשואה שמקבל הביטוח הלאומי, כל זאת חלק ממהלך רחב יותר של שר הרווחה והביטוח הלאומי לחיזוק האיתנות הפיננסית של המוסד והתמודדות עם המשבר האקטוארי שלו.

בעבר כך תיאר כץ כיצד הגיע להחלטה לבטל את הסכם העודפים כשאמר, "הסתכלתי על התשואה (שהביטוח הלאומי מקבל על האג"ח הממשלתי – ע.כ) וראיתי 3.4%. בעשר השנים האחרונות גם הגוף הכי גרוע עשה תשואה של 5-6% וכל אחוז תשואה זה 2 מיליארד שקל. זה לא יכול לקרות. לוקחים את הכסף של המבוטחים והוא לא קיים. וירטואלי. 200 מיליארד שקל שוכבים באג"חים".

Leave a Reply

Name *
Email *
Website