בעולם עוד מחכים לתגובה הסינית להעלאת המכסים של טראמפ

הכלכלה העולמית עדיין ממתינה לתגובת נגד אפשרית מצד בייג’ינג להסלמה בקרב הטכנולוגיה והסחר שיזם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בסוף בשבוע האחרון, הסלמה שעשויה לפגוע בהתאוששות הכלכלית של סין.

אחרי הודעת טראמפ בדבר תוספת מכסי מגן בגובה 200 מיליארד דולר על ייבוא סחורות מסוימות מסין, הזהירו הגורמים הרגולטוריים בבייג’ינג כי יינקטו "בצעדי הנגד הנחוצים". אך שלושה ימים מאוחר יותר, ובניגוד למדיניות הקודמת של תגובה מידית בדמות מכסים על סחורות מארה"ב, סין עדיין לא הכריזה מה תעשה.

נשיא סין, שי ג’ינפינג, מתבונן באגרטלים מלאים בפולי סויה ותירס במהלך ביקור בחווה המשפחתית של ריק קימברלי, 16 בפברואר 2012, (AP Photo/Charlie Neibergall, Pool)

דובר של משרד החוץ אמר הבוקר (שני) כי אין בידיו פרטים על תכניות סיניות בנושא או על קיום מגעים בדרג גבוה מאז הסתיים, ללא תוצאות, המשא ומתן בין המדינות ביום שישי.

"אנחנו נחושים ומסוגלים לשמור על הזכויות והאינטרסים הלגיטימיים שלנו" אמר הדובר, גאנג שואנג, "אנחנו מקווים שארה"ב תדע להתפשר עם סין ולטפל בדאגות הלגיטימיות של שני הצדדים".

ייתכן שהעיכוב בתגובה קשור לעובדה שהודות למאזן הסחר בין שתי המדינות, המוטה באופן משמעותי לטובתה, הולכת ונגמרת רשימת הסחורות האמריקאיות עליהן יכולים בכלל הסינים להטיל מכסים נוספים. כצעד חלופי, התמקדו הרשויות הסיניות בהאטת תהליכי המשלוח, עמילות המכס והנפקת רישיונות עסק לחברות אמריקאיות הפועלות בסין.

לטענת ג’ק פרקר, סגן נשיא "המועצה העסקית ארה"ב-סין" (ארגון מעסיקים המאגד כ-200 חברות אמריקאיות), נראה שהממשלה הסינית בוחנת את ההשפעות האפשריות על הכלכלה הסינית לפני קבלת החלטה על הצעדים הבאים בהם תנקוט. לדבריו, הרשויות בסין חוששות, אולי, כי "תגובת נגד אגרסיבית" תביא חברות רבות להעתיק את פעילותן למדינות אחרות. " אני מניח שהדיון על צעדי הנגד יוכרע ברמות הגבוהות ביותר של הממשל הסיני", הוסיף פרקר.

מומחים הזהירו כי הטלת המכסים האחרונה עשויה לפגוע בהתאוששות הסינית שנראה היה שהחלה לתפוס תאוצה. הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם שמרה ברבעון האחרון על רמה יציבה של 6.4% מעל זו של השנה החולפת, נתון שנתמך על ידי עלייה בהוצאה הממשלתית ובשיעור ההלוואות שהעניקה המערכת הבנקאית.

נפילות בבורסה הסינית, תחילת ינואר 2019 (AP Photo/Andy Wong)

בדוח שפרסמו כלכלני בנק ההשקעות מורגן סטנלי רובין זינג, ג’ני צ’אנג וג’יפאנג קאי, המתיחות האחרונה "מעוררות ספקות חדשים לגבי נתיב ההתאוששות הזה". לטענת השלושה, המכסים האמריקאים החדשים עשויים להביא לפגיעה של 0.5% בשיעור הצמיחה השנתי של סין. עוד הוסיפו כי הנתון עשוי להגיע עד לרמת 1% אם שני הצדדים יחריפו את הסנקציות ההדדיות. שינוי כזה יוריד את הצמיחה מתחת לרמה של 6%, מה שעלול להוביל לאבדן משרות בשיעור מסוכן פוליטית לממשל הסיני.

כזכור, ארה"ב הטילה בשנה האחרונה מכסים על שורה ארוכה של מוצרי יבוא סיניים, בסכום מצטבר של כ-200 מיליארד דולר עד כה. הנשיא טראמפ טען עד לאחרונה שסין "מרמה" את העסקים האמריקאים, גובה מהם מכס גבוה כשהם מייצאים לסין וזוכה למכסים נמוכים ביצוא לארה"ב. טראמפ תיאר את סין כמי שמנצלת את ארה"ב, ודרש את הורדת המכסים על ייבוא אמריקאי לסין.

אחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת הוא זכויות הקניין הרוחני, שלטענת ארה"ב סין מפרה באופן סדרתי. על פי החוק הסיני, חברות זרות שמייצרות על אדמת סין מחויבות לחשוף את הסודות המסחריים שלהם. במספר מקרים נמצא כי חברות סיניות ריגלו אחרי חברות אמריקאיות וגבנו מהם סודות מסחריים וטכנולוגיה. האמריקאים דורשים כי הסינים יאפשרו לחברות אמריקאיות לשמור על הסודות המסחריים ויאבקו בהפרות החוזרות של חברות סיניות.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website