
הגנה מגניבה ומשימוש חוזר: מדוע אפל נועלת מיליוני מכשירים משומשים
האם יכול להיות שאייפד משומש, במצב ותקין, נרכש כחוק אבל ננעל לחלוטין ברגע שהוא מתחבר לאינטרנט? התשובה היא כן. לג’ון באמסטד, ממחזר מחשבים ממינסוטה בארה"ב, שרוכש אותם בסיטונאות מארגונים, זה קרה עם לא פחות מ-550 מכשירים של אפל.
הסיבה לכך היא שמדובר במדיניות של ענקית הטכנולוגיה, שנועלת בקביעות מליוני מכשירים משומשים מתוצרתה, למרות שהם תקינים לחלוטין. בנוסף, היכולת לתקן מכשירים חדשים של אפל, שלא דרך החברה עצמה, הולכת ופוחתת.
השלכת פסולת אלטרונית היא בעיה בכל זמן. אך באמסטד טוען שהמדיניות הזו של אפל נהיית בעייתית עוד יותר בתקופת הקורונה, כשהביקוש למחשבים וטאבלטים גבוה במיוחד.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
לפי סוכנות הידיעות AP, בארצות הברית לבדה חסרים כיום חמישה מיליון מחשבים ניידים או טאבלטים עבור למידה מרחוק בשנת הלימודים הנוכחית. על פניו, מדובר בפער שניתן להשלים באמצעות תיקון מחשבים משומשים, אך במכשירים של אפל, זו פעולה שהופכת קשה יותר ויותר לביצוע.
הגנה מפני גנבה שמונעת שימוש חוזר
באמסטד קונה את המחשבים המשומשים מתאגידים, המוכרים מאות מכשירים בבת אחת. כל המכשירים נוקו ממידע אישי, אך לאפל יש מנגנון נעילה ייחודי (Activation Lock) שמשייך את המכשיר הספציפי לחשבון icloud (שירות האחסון בענן של החברה), הראשון שחובר אליו.
כלומר, אם העובד שקיבל את המכשיר ראשון רק ניקה אותו ולא ביטל את השיוך, המכשיר ניתן לשימוש רק על ידי אותו בעל חשבון. המנגנון מקשה על גנבים להנות ממוצר גנוב, אך יותר ויותר גם מטרפד שימוש חוזר במכשירים.
לאפל, יש דף הוראות לטיפול במכשיר שעומד להימכר, אך הוא שימושי רק לבעל החשבון. במקרה של תאגידים, התאגיד מוכר בבת אחת עשרות ומאות מכשירים, ולא בעלי החשבון שהשתמשו בהם. לכן, אין דרך מעשית להגיע אליהם ולבקש מהם לבטל את השיוך.
כך קורה שמאות מכשירים שנקנו כחוק, בעצם סומנו כ"גנובים" ולא ניתן להשמיש אותם לשימוש חוזר.
הנדסה גרועה, או גרועה במכוון
בראיון לפודקאסט The Restart Project, טען באמסטד כי "אם מליוני מכשירים נשארים נעולים והולכים לפח, זו לא בעיה של שימוש לא נכון, אלא של הנדסה גרועה מצד היצרן".
לדבריו, ניתן לפתור את הבעיה. "יש לי רעיון משוגע, שאפל תציע, אפילו תמורת תשלום, אפשרות לוודא את המכירה החוקית מל המערכת שלהם, והם יוכלו לקבוע האם המכשיר לא גנוב, ואז המכשיר יבצע מחיקה של כל המידע והסרת החסימה. לבעלים ה-35 של מכשיר, אמורות להיות אותן זכויות כמו לבעלים הראשון. התאגידים פגעו בזכויות שלך כבעלים, לכן תנועת ‘הזכות לתקן’ כל כך חשובה".
לדעתו, הפגיעה בשוק המכשירים המשומשים נועדה להגברת המכירות של מחשבים חדשים. "הסיכון שגנב יצליח להשתמש במחשב לא שווה את הנזק שהמנגנון גורם. אם הכלב שלך ברח, לא תרצי שמשהו יירה בו. אני לא אוהב מכשירים שמשמידים את עצמם".
באמסטד הודה כי ניתן, במאמץ לפרוץ חלק מהמכשירים של אפל, מה שמכונה Jailbreak, אך אסור למכור אותם במצב הזה. מה שהופך את השיטה לפתרון עבור משתמשים פרטיים אבל לא לעסקים.
העסקה שחסמה "חצי מהאינטרנט"
בשנה שעברה נזרק באמסטד מפלטפורמת המכירות של אמזון, לאחר שהרוויח היטב ממכירת מכשירים מחודשים דרכה. ב-2018 אמזון חתמה עם הסכם עם אפל, שמחייב כל מוכר של מוצרי אפל בפלטפורמה להתקשר בהסכם עם אפל כמוכר מורשה מטעמה.
הדרישות של אפל היו קבלות על רכישות של מוצרים שלה בהיקף 2.5 מיליון דולר ב-90 הימים האחרונים. כלומר, 10 מליון דולר בשנה של מלאי. מדובר בדרישה מקדמית, ולא סופית, שלמעשה מנעה מעסקים קטנים את האפשרות למכור את מוצרי החברה באמזון.
כתוצאה מההסכם בין שתי חברות הענק, המחירים של מוצרי אפל מחודשים באמזון עלו משמעותית, ובאמסטד חזר למכור בסיטונאות ובמתח רווחים נמוך יותר. לטענתו, "אמזון שולטת בחצי מכל המכירות ברשת. ההסכם עם אפל חוסם בפנינו חצי מהאינטרנט".
ב-2019, העסקה בין אפל לאמזון נחקרה על ידי נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC), ואוזכרה גם בשימוע בקונגרס. חקירות אחרות לגבי מדיניות הסחר של אמזון נמשכות גם היום, בינתיים ללא הכרעה.
לתקן בחברה או לקנות חדש
"אני קונה אלפי מחשבי אפל מקולקלים, מתקן אותם, מחדש אותם ומוכר אותם", תיאר באמסטד את המודל העסקי שלו, "קיבלתי משלוח שכלל כמה מחשבים חדשים, ואחד מהם היה מודל 2018, כולל שבב האבטחה החדש T2 שהיה נעול. לא יכולתי לעשות לו כלום. אין לו דיסק קשיח נפרד, הכל מולחם ללוח. המכשיר נעול. ה-T2 מונע כניסה למצב שחזור מערכת, אי אפשר להשתמש בדיסק קשיח אחר, זה מצב עגום למכשיר שעולה 3,000 דולר ואי אפשר לעשות איתו כלום".
שבב האבטחה החדש הוא רק חלק מהבעיה. לפי לואיס רוסמן, טכנאי מניו יורק, אפל דורשת מכל יצרני השבבים שאיתם היא עובדת למכור אותם רק לה, כך שלא יהיה ניתן לרכוש חלפים למוצריה.
חלק מהשבבים הם רכיבים אלקטרונים סטנדרטיים שעוברים שינוי קטן ולא משמעותי, שמכוון אך ורק כדי למנוע את האפשרות להחליף אותם בקלות. ביום שישי פרסם רוסמן סרטון בו טען ש"אפל ניצחה".
הוא סיפר על מקרה של מחשב שהתקבל בדואר, ולאחר בדיקה התברר שהשבב הלא תקין במכשיר, הוא אחד מאותם שבבים ייחודיים, שאין להשיגם. "ללקוח לא אכפת מזה. הוא שלח מחשב לחנות שלי ואני נאלץ להגיד לו שאני לא יכול לתקן אותו. זה מה שפוגע במוניטין שלי כעסק. זה לא מעניין אותו שזה באשמת אפל. כך אפל מנצחת את הטכנאים העצמאים. ללקוח אין ברירה – או לשלם סכומים גבוהים על תיקון אצל היצרן או לקנות חדש".
רוסמן הוסיף כי "ב2013 העליתי סרטון ראשון בנושא. כתבתי על ‘הזכות לתקן’ ב-2014. התחלתי לדבר עם סנטורים וחברי קונגרס ב-2015. השתתפתי בשימועים ציבוריים החל מ-2017. דיברתי עם פוליטיקאים בכל רחבי המדינה מכל השקפות העולם: דמוקרטים, ליברטריאנים, רפובליקנים. זה לא משנה לי. ייצגתי חקלאים וגם טכנאי מכשירים רפואיים. גם אם הם ינצחו במאבקים שלהם, זה לא יעזור בשום צורה לעסק שלי. אני מגלגל את הסלע הזה במעלה ההר כבר זמן ארוך מאוד".
"בסוף היום זה לא הפוליטיקאים", סיכם, "הלקוח הממוצע מאמין שאם אנחנו לא יכולים לתקן, אז אנחנו גרועים, לא שהיצרן גרוע. אני לא יודע מה אעשה בדור הבא של המכשירים. השליטה של היצרן בשרשרת האספקה נעשית יותר ויותר הדוקה. אין לי שום יכולת להשיג חלפים למכשירים שיצאו לשוק לפני שנתיים".
בתחום הרכב, פשרה משנת 2012 במדינת מסצ’וסטס , גרמה לכך שכלל יצרני הרכבים בארצות הברית מספקים לכל המוסכים בכל המדינות אפשרות לרכוש חלפים, כלי אבחון, ומדריכים טכניים המאפשרים עקרונית לתקן כל רכב בכל מוסך.
בתחום מוצרי האלקטרוניקה, יוזמות חקיקה לעיגון "הזכות לתקן" החלו כבר במעל ל-20 מדינות בארצות הברית. עד כה, אף יוזמת חקיקה כזו לא אושרה.
תגובת אפל
מחברת אפל לא נמסרה תגובה ישירה, אלא הפניה לדו"ח המדיניות הסביבתית של החברה. בדוח נכתב:
"אפל שואפת לייצר מוצרים אך ורק מחומרים ממוחזרים וכאלו שניתנים למחזור. אנו מהנדסים מוצרים שבנויים לעמידות, מספקים להם עדכוני תוכנה ושירות תיקונים, אף מחדשים מוצרים למשתמשים חדשים. כשמוצר מגיע לסוף-חייו, אנו פועלים ביחד עם שותפינו למחזר את רוב החומרים שנוכל מתוכם.
"אנו מכוונים להימנע מהצורך בתיקונים מלכתחילה, אך כאשר תיקון מתבקש, נדרשת אפשרות בטיחותית, אמינה, על מנת להביא את המוצר לכושר ביצוע מקסימלי. יש לנו מעל 5,000 חנויות וספקי שירות מורשים שמציעים שירותי תיקונים במסירה פיזית או בדואר.
"באמצעות התכנית למתקנים עצמאים, אנחנו מספקים למתקנים עצמאים גדלים וקטנים – חלפים מקוריים, כלים, הכשרות ומדריכים וכלי אבחון כמו הטכנאים המורשים שלנו. לתכנית אין עלות, ההכשרה היא בחינם, וחלפים מקוריים נמכרים באותו מחיר כמו לספקי שירות מורשים. בתכנית משתתפות כ-700 נקודות שירות, ב-50 מדינות, והיא מתרחבת גם לאירופה ולקנדה.
"אנו אוספים ומחדשים מכשירים משומשים. חידשנו 11.1 מליון מכשירים בשנת 2019, עליה של 42% לעומת שנת 2018".
המספרים בהם אפל נוקטת הם מרשימים, אך רוסמן ניסה לדבריו בעצמו להתקבל לתכנית החלפים, והכריז שהיא לא יותר מיוזמה של יחסי ציבור. מספר החלפים בה מוגבל כמעט אך ורק למסכים וסוללות, ותנאי ההחלפה בה דרקוניים. בין היתר על המתקן קודם כל לשלוח את הסוללה או המסך הפגומים ורק לאחר מכן לקבל רכיב חלופי חדש, תוך לקיחת סיכון, שאם יסתבר שבמכשיר הותקן על ידי הלקוח רכיב לא מקורי, המתקן ייקנס על כך.
באופן די צפוי, המדיניות של אפל כלל לא מתייחסת לטענות על הפגמים בנעילת מכשירים, הדרת המוכרים מאמזון או מניעת האספקה של מרבית חלקי החילוף מכל מקור שאיננו אפל.
רוסמן טוען שגם ספקי שירות מורשים לא מקבלים מאפל שבבים, אלא ובעיקר מכשירים חדשים להחלפת מכשירים מקולקלים, ועלויות התיקון קופצות מעלה בהתאם.