הווריאנט הבריטי והוואריאנט הדרום אפריקאי: שאלות ותשובות

ברקע מבצע החיסונים רחב ההיקף בישראל, עולים חששות מהווריאנטים, או המוטציות, של נגיף הקורונה שהתגלו בחודשים האחרונים.

נכון ליום שישי, משרד הבריאות מצא 147 חולים מאומתים בווריאנט הבריטי, מתוכם רק 6 טיילו בחו"ל, מה שמעיד על הימצאות רחבה יותר של הווריאנט בישראל. על פי המשרד, המצאות הווריאנט "יכולה להסביר את העלייה המשמעותית והמהירה בתחלואה".

במקביל, הודיע אתמול (שבת) המשרד על ארבעה חולים מאומתים בווריאנט הדרום אפריקאי. שניים מהם נדבקו מאדם שחזר מדרום אפריקה, ושניים הם בני משפחה שבאה במגע עם אדם שחזר מדרום אפריקה.​
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

מה המשמעות של מוטציה בנגיף הקורונה?

מוטציה היא שינוי בחומר הגנטי, שמתרחש באופן אקראי. מוטציות בנגיפים הן תופעות שכיחות מאוד, ורובן לא משנות את נגיף או מחלישות אותו.

עם זאת, מוטציה אקראית יכולה להעניק לנגיף "יתרון" שעוזר לו להתפשט מאדם לאדם, להתרבות בתוך גוף החולה, או לשרוד את מערכת החיסון של הנדבק.

מה זה וריאנט של נגיף? 

וריאנט, או תת-זן, הוא גרסה של הנגיף עם מוטציה, או קבוצת מוטציות מסוימות. יש מאות וריאנטים שונים של נגיף הקורונה ברחבי העולם.

וריאנט עם מוטציה שמספקת יתרון יכולה, עם הזמן, להתפשט יותר מהר מאשר וריאנטים אחרים של הנגיף. במקרה כזה, יכול הווריאנט להפוך לסוג הנפוץ ביותר באזורים בהם התפתח או אליהם הגיע.

מהו הווריאנט הבריטי?

בנובמבר האחרון אותר בבריטניה וריאנט עם מוטציות בחלבון ה"ספייק", החלבון שבאמצעותו הנגיף נכנס לתאי גוף האדם וזה שמערכת החיסון האנושית מזהה דרכו את הנגיף כדי להילחם בו.

לפי נתוני משרד הבריאות הבריטי, הווריאנט הבריטי מעלה את סיכון ההדבקה של מגע עם חולה מאומת ב-40%, לעומת הווריאנטים שקדמו לו. כיום הוא הווריאנט  הדומיננטי ביותר בלונדון, בירת אנגליה.

הווריאנט הבריטי, שקיבל את השם המדעי B117, אותר מאז נובמבר ב-45 מדינות ברחבי העולם. הווריאנט הזה לא גורם לתחלואה קשה יותר מווריאנטים אחרים, אבל ההתפשטות המהירה יותר שלו מובילה לעלייה במספר החולים ועלולה לגרום לעלייה בתמותה.

מהו הווריאנט הדרום אפריקאי? 

מדובר בווריאנט שהתגלה לראשונה בדרום אפריקה כבר בקיץ, וכיום הוא הווריאנט הכי נפוץ במחוזות הקייפ של המדינה. וריאנט זה חולק כמה מוטציות עם הווריאנט הבריטי שמשנות את מבנה חלבון ה"ספייק".

האם הווריאנטים האלה עמידים בפני החיסון?

כל החיסונים שפותחו עד כה מתמקדים בחלבון הספייק. ולכן המוטציות שהתפתחו בשני הווריאנטים מעוררות חשש שישפיעו על יעילות החיסון.

בסוף הסבוע פרסמה חברת התרופות פייזר מידע לפיו החיסון שפיתחה יעיל נגד אחת המוטציות המשותפות בין הווריאנט הבריטי לווריאנט הדרום אפריקאי, מוטציית N501Y.  מדובר בשינוי קל במקום אחד בחלבון ה"ספייק". על פי המחקר של פייזר, שעדיין לא עבר סקירת עמיתים, בדגימות דם של 20 בני אדם שקיבלו את החיסון של החברה הנוגדנים הדפו את הווריאנט בהצלחה במעבדה.

עם זאת, בווריאנט הדרום אפריקאי יש גם מוטציות שאין בווריאנט הבריטי, בהן מוטציית E484K. על יעילות החיסונים נגד המוטציה הזאת עוד אין מידע, אך יש סיבה לחשוש.

פרופ’ פרנסיס בלוקס מאוניברסיטת קולג’ לונדון אמר ל-BBC ביום שישי כי "יש ראיות שאת נגיפים בעלי מוטציית E484K, נוגדנים נגד הנגיף הרגיל פחות מזהים, וזה עלול לתרגם לירידה ביעילות החיסון".

ביום רביעי שעבר אמרה ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, בוועדת החוקה כי "בידינו מחקר ראשוני מדאיג על יעילות החיסון לאנשים שלקו בווריאנט הדרום אפריקאי".

בדיון, בו אושרה הארכת ההכרזה על בידוד במלוניות לשבים מחו"ל עד ל-18 בינואר, אמרה אלרעי-פרייס כי הווריאנט הדרום-אפריקאי יותר מטריד כי הוא עלול לגרום לתחלואה קשה בקרב הצעירים. היא הוסיפה כי עוד לא ברורה השפעתו על החיסון ויש מחקר ראשוני מדאיג.

"במחקר החדש נבדקו 11 מקרים ביחס לנוגדנים שנוצרים מהחיסונים הקיימים ויש חשד שיעילות החיסונים כלפיו פחות טובה", הסבירה, "אם נגיע למסקנה שהוא לא יעיל נבקש שאנשים מאומתים ואלו שחזרו מדרום אפריקה ייכנסו לבידוד במלונית".

Leave a Reply

Name *
Email *
Website