העובדים שהוצאו לחל"ת: בעלי ההכנסה נמוכה, מרוכזים בענפים החלשים ומועסקים בעיקר בעסקים הקטנים. כך עולה מסקירה של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שפורסמה היום (רביעי). השכר הממוצע של היוצאים לחל"ת עמד על 6,342 ₪. כשליש פחות מהשכר הממוצע במשק, שעומד על 10.4 אלף ₪.
על פי הסקירה מדובר במגמה עקבית בקרב כל ענפי המשק. בכל ענף הושבתו העובדים בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר, וככל שהשכר הממוצע בענף גבוה יותר, כך גדל הפער בין שכרם הממוצע של העובדים המושבתים לשכר הממוצע של כלל העובדים בענף.
50% מהעובדים המושבתים שייכים ל-6 ענפים בלבד: חינוך, שירותי מזון, שירותים של משקי בית, מכירה קמעונאית, תעשייה וסיטונאות. מדובר בענפים שבהם הפעילות השוטפת דורשת התקהלות, ולכן הפגיעה בהן הייתה חמור יותר בעקבות משבר הקורונה. אלו גם ענפים שנמצאים בתחתית טבלת השכר הממוצע לענף.
כ-27% מהעובדים שיצאו לחל"ת הגיעו מעסקים שהמחזור שלהם נמוך מ-5 מיליון ₪ בשנה הושבתו זאת לעומת 11% שהגיעו מעסקים עם מחזור גדול מ-100 מיליון ₪. נתון זה אינו מפתיע מאחר ועסקים קטנים נמצאים בסכנה גבוה של קריסה בעקבות משבר הקורונה ולכן מיהרו להוצאי את העובדים לחל"ת. זו גם הסיבה שעובדי העסקים הקטנים נמצאים בסיכון גבוהה יותר שלא לחזור לעבודה בסיום המשבר.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
הצעתה של הכלכלנית הראשית להתמודדות עם האבטלה הגואה בקרב מקבלי השכר הנמוך היא השקעה של המדינה בהכשרה מקצועית שתסייע לאותם עובדים מפוטרים להשתלב בענפים חדשים. לטענתה ההשקעה תוכל להוביל להשתלבות איכותית יותר בשוק העבודה ולהעלות לאורך זמן את הפריון במשק.