הלולנים נגד משרד החקלאות: “לא פוחדים מחיזבאללה אלא ממשרד החקלאות”

אחרי דיון סוער על עתיד התכנון במשק הביצים בישראל, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את תקנות מועצת הלול והגדילה את מכסת ייצור הביצים ל 2.44 מיליארד ביצים לשנת 2019. מגדלי הביצים בצפון "לא פוחדים ממנהרות חיזבאללה אלא ממנהרות משרד החקלאות". יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל: "אישור התקנות הוא הדרך הנכונה לאפשר אספקת ביצים סדירה למשק במחיר ראוי לצרכן".

בכל שנה מעדכן משרד החקלאות את התקנות לענף, את מכסות הגידול ואת מחירי הביצה לצרכן. בניגוד לדעה הרווחת, ענף הלול אומנם מתוכנן אך הוא לא נשלט בידי אף מונופול. למעשה מדובר בענף מבוזר מאוד, בו פועלים מאות מגדלים ועשרות חברות שיווק. השנה הביא משרד החקלאות את התקנות לאישור ועדת הכלכלה ברגע האחרון, ועל כך זעמו חברי הכנסת שחשו כאילו יש בכוונת המשרד לפגוע באישור התקנות, ולהביא לפירוק התכנון בענף בדלת האחורית.

במהלך הישיבה התעמתו נציגי המגדלים עם אנשי משרד החקלאות. נציגי המשרד טענו למקרים בהם מגדלים סחרו במכסת הייצור שלהם. יוסי אדוני מארגון מגדלי העופות השיב לטענות כשאמר כי "אנחנו לא חוששים ממנהרות החיזבאללה אלא מהמנהרות שחופרים לנו מבית דגן (משרד החקלאות). ב-2015-2016 המשרד ניסה לבטל את התכנון, ומאז הם עסוקים בהכל חוץ מלייצג את החקלאות. לשר ולמנכ"ל יש אינטרסים אחרים, ולצערי יש מתוכנו מי שמשתפים איתם פעולה".

בסוף הדיון אישרה הוועדה את התקנות החדשות, המגדילות את מכסת הייצור בכ-5%. כמחצית מהגדלת המכסה תחולק בהגדלת המכסות הקיימות, וכמחצית מהן יחולקו למגדלים חדשים שרוצים להיכנס לענף.

ענף הביצים בישראל ניצב לאחרונה בפני התקפות רבות מצד גורמים המבקשים לפרק את מדיניות התכנון. הענף המרוכז ברובו בישובי הצפון, מתנהל במכסות ייצור ותחת פיקוח מחירים המאפשרים יציבות לחקלאי מצד אחד, ושמירה על מחיר נמוך וקבוע לצרכן מצד שני. הלולים המשפחתיים הפכו לבסיס כלכלי חשוב עבור משפחות רבות במושבי קו הגבול מול לבנון, בהם אפשרויות הפרנסה מצומצמות והאפשרות לפתח ענפי חקלאות אחרים מוגבלת.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website