
הממשלה אישרה: החוק למימון תכנית הסיוע יובא היום לאישור הכנסת
הממשלה אישרה הלילה (שני) את החוק למימון הוצאות הקורונה שהגיש משרד האוצר בסוף השבוע שעבר. החוק עבר שינויים מנוסח תזכיר החוק שהוצא ביום שישי: הסכום לביטוח הלאומי יעמוד על 16.1 מיליארד שקלים (במקום 17.7), ושאר ההוצאות יעמדו על כ-34 מיליארד שקלים, סכום שלא ננקב בחוק המקורי. שר האוצר משה כחלון יצטרך להגיש תכנית מפורטת לממשלה עד מחר – ולהעבירה לכנסת. בסה"כ פורץ החוק את מסגרת ההוצאה ומאפשר הוצאה של כ-50 מיליארד שקלים שאינם בתקציב ההמשכי.
לוחות הזמנים הצפופים יכפו על הכנסת הליך חקיקה מהיר: כדי לאשר את החוק לפני פיזור הכנסת לחג, צריך החוק לעבור בשלוש קריאות ואת אישור ועדת הכספים עד מחר בערב. אם לא יאושר – ייגרר החוק עד לאחרי פסח – מה שעלול להקשות על ההוצאות בחודש אפריל שמתחיל כעת. מסגרת הזמנים הלחוצה תקשה על קיום דיון משמעותי על התכנית, שכבר זכתה לביקורת מצד גורמים במערכת הציבורית והפוליטית, וכן הופכת את היכולת לבצע בה שינויים לכמעט בלתי אפשרית.
החוק נועד כדי לממן את התכנית הכלכלית למאבק בנגיף הקורונה ובהשפעותיו הקשות על המשק הישראלי. בגלל השיתוק הפוליטי, ישראל מתנהלת ב-2020 בתקציב המשכי מצומצמם, כשבכל חודש מותר למשרדי הממשלה להוציא אחד חלקי שתיים מהחודש מהתקציב של שנה שעברה. החוק המוצע קובע תוספת חודשית להתמודדות עם הנגיף, בשיעור שהולך ופוחת ככל שתימשך השנה. התוספת מפורטת כאחוז מתוך תקציב 2019 – 2.65% בחודש אפריל, 1.78% במאי, 1.31% ביוני, 0.61% באוגוסט וביתר חודשי השנה – 0.35%.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
על סעיפים אלה מחויב כחלון להגיש עד מחר תכנית כללית, שתפרט את אופן הוצאתם. עד ל-1 במאי נדרש כחלון להציג תכנית מפורטת לאופן הוצאת התקציב. בהמשך יהיה מחוייב שר האוצר להביא לאישור הממשלה כל שינוי של מעל 15% בתכנית המפורטת. הממשלה תניח את התכניות על שולחן הכנסת.
בנוסף קובע החוק הוצאה של 16.1 מיליארד שקלים החזר חוב לביטוח הלאומי. על פי חוק הביטוח הלאומי, מחויבת הממשלה להחזיר למוסד הוצאות שהתבקש המוסד לעשות ואינם חלק מפעילותו השוטפת, ובמקרה הזה – תשלום דמי חל"ת ואבטלה ללמעלה ממיליון מפוטרי הקורונה. בהצעת החוק שהציג האוצר בשישי עמד סכום זה על כ-17.6 מיליארד שקלים, ועל פי הערכות שפורסמו בביטוח הלאומי – הסכום הסופי שיידרש לכיסוי הוצאות המשבר עומד על עשרות מיליארדי שקלים נוספים.
על פי הערכה המצורפת להצעת החוק, הגרעון הצפוי בתקציב המדינה בעקבות המשבר ולאחר אישור התכנית עומד על 9.8% ל-13.6% מהתוצר המקומי הגולמי, בהתאם לעומק וחומרות ההשבתה של המשק. כמו כן מציינים בהצעה את צורת מימון התכנית: הנפקת אג"ח על סך 5 מיליארד דולר בשבוע שעבר, ותכנית רכישות של בנק ישראל בהיקף של 50 מיליארד שקלים של אג"ח בשוק המקומי המשני.