
המשטרה התגאתה במעצר 9 קטינים שקיבצו נדבות בכביש, אך התופעה המסוכנת רחוקה מפתרון
ילד פלסטיני מקבץ נדבות בצומת אחיהוד שבגליל (צילום: יהל פרג’)
יהל פרג’עורך
צרו קשר עם המערכת:
עדכון אחרון: 26.05.2023 | 22:23
נושאים קשורים:
משטרת ישראל התגאתה אתמול (חמישי) במעצר של 9 קטינים תושבי שטחי הרשות הפלסטינית בצומת אחיהוד (כביש 85) לאחר שקיבצו נדבות בצומת, אך בדיקת ‘דבר’ העלתה כי לפחות 5 קטינים קיבצו נדבות וסיכנו עצמם לאורך כביש 85 במהלך היום.
ילדים פלסטינים מקבצים נדבות בצומת אחיהוד שבגליל (צילום: יהל פרג’)
בהודעת המשטרה נכתב כי הקטינים הוחזרו לרשות הפלסטינית, ושם טופלו בידי רשויות הרווחה. בין אם מדובר באותם קטינים שחזרו כבר היום לאותו הצומת או באחרים, המצב ברור – מדינת ישראל לא מצליחה להתמודד עם התופעה של קטינים פלסטינים המנוצלים בידי סרסורים בכדי להרוויח כמה מאות שקלים ביום.
לאורך כל היום, ובאופן מתועד בשעה 16:30 עמדו 2 ילדים בני לא יותר מ-9, אחד מהם אמר ששמו עיסא ושהוא מג’נין, בצומת אחיהוד. בצומת יאסיף, מעט דרומית משם על כביש 85, מכר נער שגילו לא עלה על 13 שרשראות. בצומת מכר עמדו שני בני נוער בכביש וקיבצו נדבות. יש לציין לניידות גלויות של משטרת ישראל עמדו בצמתים, ניידת של משטרת התנועה עמדה בצומת אחיהוד ו-2 אופנוענים עמדו בצומת מכר – לנגד עיניהם סיכנו את חייהם ילדים קטנים בכביש.
את המציאות בה ילדים, לעיתים בני 6 או 7, מנוצלים הגדירו במשרד המשפטים כמצב של סחר בבני אדם, ובשנתיים האחרונות נעשתה עבודה של שולחנות עגולים הכוללים את רשויות הרווחה, המתפ"ש, משטרת ישראל ומשרד המשפטים. הנוהל, לפיו הקטינים שנעצרים בישראל מוחזרים לגבול הרשות, שונה – וכעת הם אמורים להימסר לידי רשויות הרווחה.
חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן (חד"ש) אומרת ל’דבר’ בעקבות פשיטת המשטרה: "לאורך שנים שאני עוסקת בנושא עולה תמונה של ניצול ילדים ופגיעה קשה בהם. מהמידע ניתן להבין שהמשטרה כושלת באופן נחרץ בטיפול בנושא, לא מנסים להגיע לאנשים שמפעילים את הילדים, לא עומדים בנהלים והתוצאה בהתאם. מעבר לזה, לא יוצרים קשר עם עו"סים ובכך פוגעים שוב בילדים, מתייחסים לילדים כעבריינים במקום להבין שהם קורבנות והמשטרה צריכה לספק להם הגנה ולאפשר לגורמים מקצועיים לטפל בהם. עצם זה שבכלל נעצרו ילדים זה מקומם ומרתיח, אבל העובדה שיום לאחר מכן ילדים שוב עומדים באותו מקום מציגה את הכישלון העמוק של המשטרה והרשויות באופן שבו הן מטפלות בנושא".
עו"ד דינה דומיניץ, מנהלת היחידה הממשלתית לתאום המאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים אמרה בעבר ל’דבר’ כי "המצב הכלכלי שיצרה הקורונה ברשות הפלסטינית החריף את התופעה, והמציאות שהיתה מורכבת עוד קודם למגפה הפכה למכה של ממש. מדובר בארגוני פשיעה, עם דפוס ברור של סחר בבני אדם. הילדים עצמם הם פגיעים ביותר, לא דוברי עברית, ומאוד מאוימים. אוסרים עליהם לדבר עם המשטרה, וכשהמשטרה תופסת אותם, הם לא משתפים פעולה".
גם ח"כ מיכל שיר (יש עתיד) שכיהנה כיו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת הקודמת התייחסה לנושא, ואף קבעה כי לעומת האופן הקודם בו נהגה המדינה באותם קורבנות, ילדים שאולצו בשל מצבם הכלכלי והחברתי לקבץ נדבות בשטחי ישראל, כי "ילד בן שמונה שעומד בצומת הוא בסיכון. ילד בן 5, 6, 7, 16 לא נמצא בצומת כי בא לו – סבבה? הוא בסיכון. למה? כי זה הגיל שלו".
ח"כ שיר התייחסה לקונספציה לפיה למדינת ישראל אין סמכות לסייע לאותם קטינים בשל החשש שהרשות הפלסטינית תראה בכך הפרת ריבונות. "הילד בסכנת חיים – ושהרווחה תטפל בו מאותו הרגע, משם כולם ביחד פותרים את זה אם כן או לא או איך להחזיר אותו ולאן. זה נוהל בריא של מדינה מתוקנת שלא דורשת מילד בן 5, ששמים אותו בצומת, להוכיח שהוא בסכנת חיים"
ממשטרת ישראל טרם נמסרה התייחסות עד מועד פרסום הכתבה.
דבר היום
כל בוקר אצלך במייל
הרשמה
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
תגיות: