
העלייה באבטלה תביא לירידת כוח המיקוח של העובדים, ובראשם מרוויחי השכר הנמוך
דו"ח ‘דופק שוק העבודה למאי 2020’ פורסם היום (שלישי) על-ידי שירות התעסוקה. כותביו מתריעים כי לשינוי החד במשק, ממצב של כמעט תעסוקה מלאה לשיעורי שיא של מובטלים, במקביל לצמצום הדרמטי במספר המשרות הפנויות ישנן השפעות שליליות קיצוניות על שוק העבודה. לפי מחברי הדו"ח, המגמה מובילה לירידה בכוח המיקוח של העובדים, לירידה צפויה בשכר (בטווח בינוני וארוך) ולהגדלת תת-התעסוקה עבור מספר קבוצות, בראשן מרוויחי שכר נמוך.
בחודש מאי 2020, נרשמו בשירות התעסוקה כ-35.4 אלף איש ואישה חדשים, ירידה של 80.6% ביחס לאפריל, בו היו כ-182 אלף מצטרפים. לשם השוואה, טרם המשבר היו בשירות התעסוקה 23.8 אלף נרשמים בינואר ו-25.8 אלף נרשמים בפברואר.
שירות התעסוקה באילת. (קרדיט: שירות התעסוקה)
בסיום מאי 2020, היו רשומים בשירות התעסוקה בסה"כ 1.165 מיליון איש ואישה ש-938.3 אלף מהם נרשמו בין חודש מרץ למאי, 90.3 אלף אחרים מהם חידשו את רישומם בחודשים אלה. 206.5 אלף דיווחו כי שבו למעגל העבודה בחודש מאי שבמהלכו הצטמצם שיעור האבטלה ל-23.5% מכוח העבודה, לאחר שיא של 27.5% בסוף אפריל. כזכור, בפברואר, טרם פרץ בישראל המשבר, היה שיעור דורשי העבודה 3.9%.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19 באפריל, כ-18.3% מכלל הרשומים בשירות התעסוקה דיווחו על חזרה לעבודה. כזכור, סיבת רישום שאפיינה את המסה הגדולה של דורשי עבודה בחודשים מרץ-מאי בעקבות משבר הקורונה הייתה הוצאה לחל"ת. בהתאם, שיעור החוזרים לעבודה בחודש מאי מבין הנרשמים בעקבות חל"ת היה גבוה משאר סיבות הרישום, ועמד על 22%. נתון נוסף שמפורסם בדו"ח הוא שמבין דורשי העבודה שרשומים בשירות התעסוקה ברציפות מלפני המשבר ועד מאי, רק מיעוט של 3.5% חזר לעבודה. שירות התעסוקה מזהיר שמשמעות נתון זה היא שהקושי של אנשים שהיו באבטלה לפני המשבר לחזור לעבודה, החל לבוא לידי ביטוי. ללא מענה מתאים, הקושי של אותם אנשים להשתלב מחדש בעבודה עלול לגרום להם להיכנס למעגל הקצבאות.
עוד ניתן להבחין בדו"ח כי מגמת הפיטורים נמשכת. בחודש מאי 2020 עמד מספר המפוטרים על כ-7.8 אלף המהווים ירידה של 51.3% לעומת החודש הקודם אז עמד מספרם על 16 אלף, אך עם זאת, ביחס לכלל הנרשמים, מדובר בשיעור גבוה יותר של מפוטרים, 27.1% מכלל הנרשמים בחודש מאי פוטרו, לעומת 11.8% מבין נרשמי אפריל ו-6.4% במרץ. נראה כי בחודש מאי המגמה עברה מהוצאה לחל"ת לפיטורים.
ספר עם לקוח בירושלים ביום הראשון להקלות בסגר. 26 באפריל. (צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש90)
שיעור החזרה לעבודה בקרב קבוצת הגיל המבוגרת ביותר והצעירה ביותר היה נמוך ועמד על 15.3% אצל מבוגרים מעל גיל 54, ו-9.4% אצל צעירים מתחת לגיל 20, זאת לעומת כמעט 20% אצל שאר קבוצות הגיל. שיעור הנשים שדיווחו על חזרה לעבודה היה גבוה משל הגברים ועמד על 21.4%, לעומת 14.4% בלבד בקרב הגברים. יחד עם זאת, גם בסוף מאי, מספרן של הנשים הרשומות כדורשות עבודה גבוה ממספרם של הגברים עם כ-507 אלף לעומת 444.6 אלף בהתאמה. בשירות בתעסוקה מסבירים כי אחת הסיבות המרכזיות לנתון לא צפוי זה נעוצה ככל הנראה במקצועות שחזרו בהם לעבודה, ובייחוד הוראה, חינוך והדרכה. מבחינת פלחי אוכלוסייה, שיעור המוסלמים, הנוצרים והדרוזים שדיווחו על חזרה לעבודה היה 9.2%, נמוך באופן משמעותי משיעורם של היהודים שעמד על 20.7%.
מבחינת משלחי יד, שיעור גבוה של חזרה לעבודה היה במקצועות רפואה ובריאות (27.7%), חשבונאות וכספים (26.7%), והוראה וחינוך (25.2%), שם יותר מרבע מהעובדים שבו למעגל העבודה. לעומת זאת, המקצועות עם השיעורים הנמוכים ביותר של חזרה לעבודה היו תיירות ומלונאות, תוכן מדיה ובידור, ותעופה – תחומים שברובם עדיין מושבתים בשל המשבר.
מודאגים מהממצאים ומהקצב האיטי של חזרה למעגל העבודה. יש להניע את תוכנית החירום הלאומית שגיבשנו לצמצום ממדי האבטלה בישראל
גם בסיום חודש מאי, היישובים עם שיעור דורשי עבודה הגבוהים ביותר בישראל הם ביתר עילית, אילת ומודיעין עילית. בביתר עילית, שיעור דורשי העבודה ירד מ-46% בסוף אפריל ל-38.6% בסוף מאי, ובמודיעין עילית, הייתה ירידה מ-41.3% ל-33.9%. הסיבה למיקומן בראש הטבלה גם כעת, היא ככל הנראה פתיחה מאוחרת של חלק ממסגרות החינוך ושיעור דיווח נמוך יותר. לעומת זאת בעיר אילת, שכלכלתה מבוססת על ענף התיירות, ירד שיעור דורשי העבודה מ-45.9% ל-36.5% בסוף מאי.
ביחס לנתונים שפורסמו בדו"ח, אמר שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ כי הנתונים מראים שקצב החוזרים למעגל העבודה עדיין אינו משביע רצון. "החשש שלי, שלקראת חודש ספטמבר, אנו נישאר עם כ-400 אלף מובטלים. ההצלחה היא להפוך משבר להזדמנות, ואנו פועלים למתווה רחב, מקיף ומגוון להכשרת עובדים, שיקלטו במהרה במעגל העבודה".
על דבריו הוסיף מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור: "מודאגים מהממצאים ומהקצב האיטי של חזרה למעגל העבודה. יש להניע את תוכנית החירום הלאומית שגיבשנו לצמצום ממדי האבטלה בישראל, עם מערך ההכשרות המקצועיות ועם תקציב הולם".