הערב יצביע הפרלמנט הבריטי על מתווה היציאה מהאיחוד האירופי

היום בשעה תשע בערב תתקיים ההצבעה הגורלית בפרלמנט הבריטי בנוגע למתווה הברקזיט- עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי. בשיחות ליליות בין ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי לנשיא הנציבות האירופית ז’אן קלוד יונקר בעיר שטרסבורג, הגיעה מיי להבנות עם האיחוד שלטענתה משנות באופן דרמטי את המתווה. לדבריה היא מקווה שהשינוי יגרום לחברי מפלגתה לתמוך במתווה החדש אחרי שבהצבעה על המתווה הקודם לפני כחודש מיי ספגה את ההפסד הקשה ביותר בהיסטוריה של הפרלמנט הבריטי.

מפגין נגד הברקזיט, 15 בינואר 2019 (AP Photo/Frank Augstein)

לטענת מיי השינויים אמורים למנוע מצב שבו האיחוד האירופי יהפוך את ה"בקסטופ"- הסדר הביניים שיאפשר לגבול בין בריטניה ואירלנד להמשיך להתנהל על פי כללי הגבולות הפתוחים של האיחוד, למצב קבע. חשש זה היה אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר בהתנגדותם של חברי המפלגה השמרנית למתווה בחודש שעבר. המתנגדים טענו כי גבול פתוח עם אירלנד סותר למעשה את דרישות העם הבריטי שהצביע בעד יציאה מוחלטת מאזור התנועה החופשית של האיחוד האירופי.

ההצבעה היום תהיה דרמטית ביותר בגלל התזמון שלה. למעשה, בסוף חודש מרץ אמורה בריטניה לעזוב את האיחוד. במידה והמתווה יאושר בפרלמנט, בריטניה תעזוב את האיחוד על פי ההסכמה אליה הגיעה ראש הממשלה מיי. במידה ולא, הבריטים עשויים לשאוף להארכה של מועד העזיבה, ולנסות לבטל את מהלך העזיבה בכלל. כך או אחרת, במידה וההצבעה היום תיכשל, חברי הפרלמנט יצביעו מחר על השאלה האם לעזוב ללא הסכם בסוף מרץ.

מפגינים נושאים שלטים הדורשים המשך של המצב הקיים היום בו אין גבול ממשי בין המדינות. נוארי, בגבול בין צפון אירלנד לרפובליקה של אירלנד, 26 לינואר 2019 . (AP Photo/Peter Morrison)

משמעותו של תרחיש זה הוא שבין לילה תפסיק בריטניה להיות חלק מאזור הסחר החופשי של האיחוד האירופי, ועל מסחר איתה יוטלו המכסים הסטנדרטיים של ארגון הסחר העולמי. משאיות שנכנסות מהאיחוד האירופי לבריטניה יצטרכו לעבור בדיקות בגבול, ולמעשה תושבת במידה גבוהה הפעילות המסחרית של בריטניה עם האיחוד האירופי. בבריטניה נפוצים הדיווחים על אגירת מזון למקרה של מחסור בעקבות יציאה ללא הסכם, או "No Deal Brexit" באנגלית.

עם זאת, רבים מעריכים כי השינויים שהשיגה מיי במתווה אינם משמעותיים מספיק כדי להביא לתמיכה הדרושה לה בהצבעה. רבים מבין חברי המפלגה השמרנית שמתנגדים למתווה דורשים ביטול מוחלט של הבקסטופ- דבר שעלול להביא לחידוש העימותים על גבול בריטניה אירלנד שנפסקו בשנת 1998. אחרי הכישלון המוחץ בהצבעה האחרונה בפרלמנט הבטיחה מיי לחזור למשא ומתן עם האיחוד ולהגיע לשינוי שירצה את אותם המתנגדים.

"השינוי בהסכם עם הנציבות האירופית לא מכיל שום דבר שמתקרב לשינויים שתרזה מיי הבטיחה לפרלמנט" אמר מנהיג מפלגת הלייבור ויו"ר האופוזיציה ג’רמי קורבין. מפלגתו של קורבין הצביעה באופן גורף נגד ההסכם בהצבעה האחרונה.

גם שר הברקזיט מטעם המפלגה השמרנית פקפק ביכולתם של השינויים להבטיח את תמיכהת המפלגה השמרנית. "נשמע כאילו שוב, שום דבר לא השתנה" הוא אמר.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website