
הערכה מעודכנת: הכלכלה הישראלית התכווצה ב-6.8% ברבעון הראשון של 2020
התמ"ג הישראלי ירד ב-6.8% ברבעון הראשון של שנת 2020, שבו פרץ משבר הקורונה – כך עולה מדו"ח החשבונות הלאומיים שפרסמה היום (שלישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בהערכה נמוכה יותר של הירידה ביחס לאומדן קודם שפרסמה למ"ס לרבעון הראשון, בו העריכה את הירידה בתמ"ג ב-7.1%.
חלק מהירידה בתוצר מקורו בירידה ביבוא המכוניות בחודשים אלו, אבל גם בניכוי ההשפעה של ירידה זו, מדובר בצניחה של 4.2% בתוצר בעקבות משבר הקורונה.
הרבעון הראשון של שנת 2020 כולל את החודשים ינואר-מרץ. בחודש ינואר כבר הורגשו השפעות הקורונה ברחבי העולם, ובאמצע חודש מרץ החל הסגר בישראל שהביא להשבתת חלקים ניכרים מהמשק.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
הצריכה הפרטית ירדה ברבעון הראשון של 2020 ב-20.2% בחישוב שנתי, שפירושו ירידה של 21.6% בהוצאה לצריכה פרטית לנפש. בניכוי צריכת המכוניות, שכאמור ירדה בלי קשר למשבר הקורונה, הירידה בהיקפי הצריכה הפרטית עמדה על 16.1%.
צריכת המזון הוא הסעיף היחיד בצריכה הפרטית שרשם עלייה, ועלה ב-5%. לעומת זאת, ההוצאה לצריכת השירותים שכוללים מסעדות ומקומות בילוי שהיו סגורים במחצית חודש מרץ ירדה ב-33.4%. ההוצאה על מוצרים בני קיימא (מקררים, מכוניות, מכונות כביסה וכד’) ירדה ב-53.4%, וההוצאה על מכוניות פרטיות חדשות ירדה ב-86.3%.
ייבוא השירותים והסחורות ירד בתקופת הרבעון הראשון ב-23.4%, אחרי עלייה של 11.3% ברבעון הקודם. הסעיף בעל הירידה החדה ביותר הוא ביבוא התיירות (נסיעות ישראלים לחו"ל) ירד ב-85.2% בתקופה זו.
לעומת זאת, הייצוא הישראלי עלה ברבעון הראשון ב-2.9%, אך מדובר בעלייה נמוכה בהרבה מאשר ברבעון האחרון של 2019, אז רשם הייצוא עלייה של 9.8%. המרכיב שנפגע באופן הקשה ביותר הוא ייצוא שירותי התיירות (תיירים זרים המגיעים לישראל), שירד ב-64.6% ברבעון הראשון. ייצוא השירותים האחרים, שכולל גם הייטק, עלה ב-3%. הייצוא התעשייתי דווקא עלה ברבעון הראשון ב-24.2%.