
הפיכה במיאנמר: הצבא עצר את מנהיגת המדינה אונג סן סו צ’י
צבא מיאנמר תפס הלילה (בין ראשון לשני) את השלטון במדינה ועצר את מנהיגת המדינה וכלת פרס נובל לשלום, אונג סן סו צ’י, כמו גם בכירים נוספים במפלגת השלטון שלה, "הליגה הלאומית לדמוקרטיה". לפי הדיווחים במדינה חיילים נשלחו לרחובות בערים הגדולות וקווי האינטרנט והטלפון בחלק מהן נותקו.
בהודעה שמסר הלילה הצבא, ושודרה בערוץ הטלוויזיה שלו, נאמר כי השלטון הועבר למשך שנה אחת לידיו של הרמטכ"ל מין אונג הלאינג, וכי הוכרז מצב חירום. ההודעה הגיעה כמה שעות לאחר שדובר מפלגת השלטון הודיע על מעצרה של סו צ’י וכן נשיא מיאנמר ווין מינט ומנהיגים אחרים במפלגה.
Myanmar’s generals have just announced a seizure of power.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
The military-backed VP Myint Swe is now in charge.
The military say they have arrested Aung San Suu Kyi and other NLD leaders because of electoral fraud in November’s election#savemyanmar #standwithmyanmar #myanmar pic.twitter.com/dVDzm7hIHa
— Thai Enquirer (@ThaiEnquirer) February 1, 2021
הדובר מיו ניוט אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הבכירים "נלקחו" בפשיטה שנערכה לפני עלות השחר. הוא הוסיף כי הוא מצפה שהוא עצמו ייעצר, ופנה לתומכי המפלגה: "אני רוצה לומר לאנשים שלנו לא להגיב בפזיזות, ואני רוצה לומר להם לפעול על פי החוק".
ההפיכה הצבאית מגיעה בצל חששות בימים האחרונים שהצבא יבצע מהלך שכזה, בעקבות הסלמה במתיחות בינו לבין הממשלה האזרחית. המתיחות נובעת מטענותיו של הצבא לזיופים נרחבים בבחירות שנערכו במיאנמר בנובמבר אשתקד – ובהן זכתה מפלגתה של סו צ’י בניצחון סוחף.
הצבא במיאנמר אחז במשך שנים בשלטון, ורק ב-2016 הוקמה בו ממשלה אזרחית בעקבות הבחירות בשנה לפני כן, שגם בהן זכתה מפלגתה של סו צ’י בניצחון סוחף. אולם החוקה שניסח הצבא אילצה את סו צ’י לחלוק עמו את השלטון, ומבטיחה לו שליטה בשלושה משרדי מפתח בממשלה, בהם משרד ההגנה והפנים, וברבע מכל המושבים בפרלמנט.
Myanmar’s leader Aung San Suu Kyi and other senior figures including President Win Myint were detained in a raid amid escalating tension between the civilian government and the military https://t.co/7jyiMIXUxO pic.twitter.com/WKgWx8nrOr
— Reuters (@Reuters) February 1, 2021
החוקה מונעת מסו צ’י לכהן כנשיאה, כיוון שלשני בניה יש אזרחות זרה. במקום זאת מכהנת סו צ’י בתפקיד שהומצא עבורה בשם "יועצת המדינה", כשבפועל היא נחשבת למנהיגה דה-פקטו ובעלת סמכויות הדומות לראש ממשלה.
סו צ’י בת ה-75 עלתה לשלטון ב-2016 אחרי כ-15 שנים שבהן הייתה נתונה במעצר בית, בעקבות פעילותה למען דמוקרטיה. על פעילות זו זכתה ב-1991 בפרס נובל לשלום, אותו קיבלה באיחור רק לאחר שחרורה ממעצר הבית ב-2010. בשנים האחרונות היא ספגה ביקורת רבה מפעילי זכויות אדם – אותם אלה שבעבר היללו אותה על גבורתה – בעקבות הזוועות שבוצעו במדינה בבני הרוהינגה המוסלמים.
הביקורת נגדה רק גברה לאחר שהגנה על פעולות הצבא, בדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג ב-2019. מיאנמר מואשמת שם ברצח עם. סו צ’י טענה אז כי המבצע שאליו יצא הצבא נגד בני הרוהינגה במחוז רקין באוגוסט 2017 היה מבצע נגד הטרור, שהחל בעקבות מתקפות של חמושים מבני הרוהינגה נגד עשרות תחנות משטרה.
רוהינגיה שעברו את הגבול ממיאנמר לבנגלדש בכניסה למחנה הפליטים. 15 בנובמבר 2017 (צילום: AP Photo/A.M. Ahad)
יותר מ-730 אלף בני רוהינגה ברחו ממיאנמר לבנגלדש אחרי תחילת המבצע ההוא, ולדברי חוקרים מהאו"ם ייתכן שמספר ההרוגים במבצע הגיע ל-10,000 איש. בדבריה ב-2019 הודתה סו צ’י כי ייתכן שנעשה שימוש בכוח צבאי לא מידתי וכי נהרגו אזרחים, אולם טענה גם כי לא מדובר ברצח עם. חרף הביקורת שמושמעת נגדה בעולם, בארצה ממשיכה סו צ’י – המכונה שם "הגברת" – ליהנות מפופולריות רבה בקרב הרוב הבודהיסטי, שלו עוינות למיעוט המוסלמי.
סו צ’י היא בתו של הגנרל אונג סן שהוביל את מאבקה של בורמה (שמה הקודם של מיאנמר) לעצמאות מבריטניה. בגיל 15 עזבה את ארצה ללימודים בהודו ובהמשך באנגליה. היא חזרה לארצה ב-1988 כדי לטפל באמה החולה, והפכה לדמות משמעותית במחאה עממית שפרצה באותה שנה במדינה, מחאה שבה נהרגו אלפים בידי שלטונות הצבא. היא מונתה אז לתפקיד מזכ"לית מפלגת NLD וקראה לשלטון לבצע רפורמות דמוקרטיות במדינה.
כבר בשנת 1990, בעודה נתונה מעצר בית, הובילה סו צ’י את מפלגת האופוזיציה לניצחון בבחירות הכלליות, אבל החונטה הצבאית ביטלה אז את התוצאות. במהלך מעצר הבית שלה, ב-1999, מת מסרטן בעלה הבריטי מייקל, אך סו צ’י סירבה להצטרף למשפחתה בבריטניה משום שאם הייתה עושה זאת, כך היא העריכה, המשטר הצבאי לא היה נותן לה לשוב למיאנמר.