הרצת לוויתן מתקרבת וההתנגדות גוברת: יפלוט מזהמים שעולים על פליטה של שנה שלמה

במהלך הרצת מאגר הגז הטבעי "לוויתן" ייפלטו 49 טון NMVOC (תרכובות אורגניות נדיפות למעט מתאן), במהלך שני פרקי זמן של 8 שעות. כך עולה מהודעת המשרד להגנת הסביבה על היתר הפליטה של מאגר לוויתן, שהבקשה להריצו עדיין לא אושרה.

פרופסור עדי וולפסון, ראש המחלקה להנדסה כימית במכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, הביע ביקורת על כתב בפוסט בפייסבוק: "איך זה יכול להיות שבמשך 16 שעות יפלטו פי 2.5 פליטות מאשר ב-8,766 שעות (שנה)? כלומר ממוצע של 3,062 ק"ג לשעה במקום 2.3 ק"ג לשעה?".

אסדה-אסדה-אסדהוהפעם-הפתעה: תקופת הרצה…אסדת לוויתן קיבלה היתר פליטה לאוויר, בהמשך להיתר הזרמה לים, ולאחר השלמת קבלת…

פורסם על ידי ‏‎Adi Wolfson‎‏ ב- יום רביעי, 6 בנובמבר 2019

היום פנתה חברת הכנסת מיקי חיימוביץ’ לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן בשאילתה, והוא אמר שאינו מכיר את הנושא, אך ישיב לה בכתב בעתיד. חיימוביץ’ טענה כי ההשפעה על בריאות הציבור כתוצאה מהרצת המאגר לא נבחנה ופרטים עליה לא נמסרו לציבור.

מה משרד הבריאות עושה כדי למנוע זיהום אוויר מאסדת לוויתן?

שאלתי היום את שר הבריאות בפועל ח"כ ליצמן איך משרדו פועל לשמירה על בריאות הציבור בעת תקופת ההרצה של אסדת לוויתן שתתחיל בקרוב, זאת לאור הנתונים המדאיגים על חומרים מסרטנים בכמויות עצומות שעתידים להיפלט במסגרת תקופה זו. סגן השר הפתיע אותי כשענה בכנות שאינו מכיר את הנושא.

סגן השר ליצמן, אתה חייב להכיר את הנושא ולפעול בדחיפות כדי למנוע את סיכון בריאות התושבים!

פורסם על ידי ‏מיקי חיימוביץ' – Miki Haimovich‏ ב- יום רביעי, 13 בנובמבר 2019

מדוע הרצת המאגר גוררת פליטות גבוהות?

מאגר לוויתן נמצא בעומק הים, ואילו אסדת הטיפול בגז נמצאת במרחק של כ-10 ק"מ מול חוף דור. הצנרת בין המאגר לאסדה מלאה כיום בחנקן, על מנת לשמור עליה בתקופה בה המאגר איננו פעיל. תכנית ההרצה של המאגר אמורה לנקז החוצה את החנקן דרך התחלת השאיבה של גז מהמאגר. אף שבאסדה מותקנת מערכת למישוב גזים אשר אמורה להחזיר למערכת גזים עודפים ולשרוף אותם לשם הפקת אנרגיה הנצרכת על גבי האסדה עצמה, החנקן לא מאפשר שימוש במערכת זו, כמו גם בלפיד, המיועד לשריפת גזים עודפים, שאין להם שימוש אחר. מסיבה זו, הרצת המאגר אמורה לגרום לפליטה חומרים שונים לאוויר, אשר אמורה להתרחש באופן חד פעמי.

לפי בקשת היתר הפליטה של נובל אנרג’י, בשגרה המאגר אמור לפלוט לא יותר מ-30 טון NMVOC מדי שנה, אם כי נתון זה איננו חל על מצבי תקלה. רף זה, אם האסדה תעמוד בו, יהפוך את אסדת לוויתן לאסדה בעלת הפליטות הנמוכות ביותר בעולם לגבי אסדות מסוג זה. מנגד, חוקרים ישראלים פרסמו מחקר מדעי לפיו עמידה ברף כזה איננה סבירה, ולא מתחשבת בפליטות בלתי רציפות, אך משמעותיות, הרווחות באסדות גז ונפט. בחברת נובל אנרג’י, מפעילת האסדה, טענו כי במחקר "אין שמץ של אמת מדעית" וכי "זהו רק האחרון בסדרה של ניסיונות כושלים מצד מי שמנסים לעכב את היתרונות הטמונים בפרויקט הגדול הזה עבור תושבי ישראל והאזור".

התנגדות במישור המנהלי

בארגון "שומרי הבית" שלחו אתמול מכתב לד"ר צור גלין מאת עו"ד מתן גרפינקל, ראש אגף איכות אוויר ושינוי אקלים במשרד להגנת הסביבה ובו טענו כי אישור תכנית ההרצה, ללא שימוע ציבורי, מנוגד לחוק אוויר נקי, ודרשו כי לציבור יינתנו 45 יום להגיב על תכנית ההרצה של המאגר. לפי פרסום בוואלה, מועצת זכרון יעקב מתכננת הגשת עתירה מנהלית נגד המדינה ותבקש צו מניעה נגד הפעלת תכנית ההרצה.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website