
השוטר שירה למוות בסלומון טקה ז”ל יואשם בגרימת מוות ברשלנות
מח"ש הציגה את מסקנותיה בעקבות מותו של סלומון טקה ז"ל בידי שוטר שאינו בתפקיד בסוף חודש יוני השנה. ראש מח"ש קרן בר מנחם נפגשה עם משפחתו של טקה והציגה להם את המסקנות. חקירת המקרה הביאה את המחלקה לחקירת שוטרים להאשים את השוטר בגרימת מוות ברשלנות, עבירה שהעונש המקסימלי עליה הוא 3 שנות מאסר. כבר מאמש, עת הודיעה מח"ש על הכוונה לפרסם את ההחלטה, התריעה המשטרה מפני התפרעויות של הפעילים במחאה נגד אלימות וגזענות כלפי יוצאי אתיופיה, וזאת טרם הודעה מסודרת למשפחה.
כזכור, ב-30.6 בשעות הערב, בעת ששהה עם חבריו למרכז הנוער השכונתי – צ’ארנה שבקריית חיים, נורה סלמון טקה ז"ל בן ה-18 בידי שוטר שלא היה בתפקיד. כבר באותו הערב התפרצה מחאת זעם עוצמתית ברחבי הארץ, כאשר המוחים דורשים צדק, הפסקת הגזענות ובאופן ממוקד עונש ראוי לשוטר היורה, אותו כינו רבים רוצח, וחשיפת הסרטונים ממצלמות האבטחה באזור ואף ועדת חקירה למקרה.
בסרטון, אותו שחררו הפרקליטות ומשרד המשפטים, המתאר את הירי בטקה ז"ל, נאמר בבירור שאין תיעוד של הירי עצמו ממצלמות האבטחה באזור, תשובה לאחת מהטענות המרכזיות של המשפחה – הדרישה לראות את סרטוני מצלמות האבטחה. בנוסף, נטען בסרטון כי השוטר לא ירה ישירות לעבר טקה, אלא כלפי הכביש ומשם ניטז רסיס שהרג אותו.
סלמון טקה ז"ל (תמונה באדיבות המשפחה)
"ההפחתת האישום היא חלק מהמגה שעיקרה לגונן על השוטר שירה וההיא למותו של סלמון טקה ז"ל, על אף הנתונים ועדותם של הראיה המתארים תמונה של הריגה במכוון, ולכל הפחות המתה בקלות דעת. אנו תובעים מפרקליט המדינה לבחון מחדש את ההחלטה, ולהפסיק את התופעה הנשנית, ולפיה חיי ישראלים יוצאי אתיופיה אינם נחשבים. חייבים למנוע את ההרוג הבא", נמסר ממטה המאבק. בנוסף דורשים במטה להקים וועדת חקירה ממלכתית שתבחן את דרכי חקירת השוטרים בעבירות ובפרט במקרי אלימות. הועדה צריכה לבחון את תופעות השיטור הגזעני ואת התיוג הגזעני שמביא לא אחת לתוצאות קטלניות.
בינואר השנה נורה למוות יהודה ביאדגה, צעיר בן 24 מהעדה האתיופית, במהלך מרדף שערך אחריו שוטר. ביאדגה, צעיר הלוקה בנפשו החל להתפרע בבניין שבו גר כשהוא אוחז בסכין, ואמו הזעיקה את המשטרה. שוטר שהגיע למקום ניסה לעצור אותו, וכשחש בסכנת חיים ירה לעבר ביאדגה, שנפצע קשה ובהמשך מת מפצעיו. המחלקה לחקירות שוטרים החלה בחקירת האירוע, וב-7 במאי האחרון הודיעה על סגירת התיק, "וזאת מאחר שנמצא כי פעולתו של השוטר נבעה מתחושה של סכנת חיים קרובה ומיידית, בנסיבות שבהן קמה הצדקה חוקית לשימוש בנשק". עם זאת, הוחלט להעביר כמה עניינים לבחינת הגורמים המוסמכים במשטרת ישראל, לרבות בחינת פרק הזמן שחלף עד להגעת כוחות המשטרה לזירה, ובחינת סוגיית טיפול שוטרי סיור במקרים של קריאה הנוגעת לאדם הלוקה בנפשו. בעקבות מותו של ביאדגה נערכה עצרת מחאה בכיכר רבין בהשתתפות אלפי אזרחים.