
התחשבות תמוהה של רשם הקבלנים בחברות בנייה שהפרו נהלי בטיחות
רשם הקבלנים לא חידש את ההליכים כנגד חמש חברות בנייה שרשיונותיהן הותלו (נשללו זמנית) על תנאי, על אף ליקויי בטיחות נוספים שנמצאו באתריהן. פעילים בתחום הבטיחות בבניין מזהירים כי מדובר בריכוך מדיניות של הרשם, וחוששים מהחלשת ההרתעה כלפי קבלנים המפרים את הוראות הבטיחות בבנייה.
אגף רשם הקבלנים במשרד השיכון אחראי על רישוי ופיקוח על כלל קבלני הבנייה בארץ, ובראשו עומד אילן אליהו. בשנתיים האחרונות החל הרשם להפעיל סנקציות כנגד קבלנים שבאתריהם התגלו עבירות על כללי הבטיחות. הסנקציות כוללות שלילת רשיון לצמיתות, התליית רשיון – כלומר שלילת רשיון לזמן קצוב, וכן התליית רשיון על תנאי וקנס. החלטות הרשם מתבססות על דיווחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה, המבצע ביקורות יזומות באתרי הבנייה ומוסמך להטיל צווי בטיחות לתיקון ליקויים שהתגלו ואף צווי סגירה עד לתיקון הליקויים.
עד כה שלל הרשם לצמיתות את רשיונן של שתי חברות בנייה, והתלה לשלוש שנים את רשיונן של ארבע חברות נוספות. חמש חברות נענשו בהתליה על תנאי וקנס – האחים בוסקילה, שמואל שרון ושות’, אחים משהור לבנייה, מחאמיד תאופיק חברה לבנייה ופיתוח בע"מ וחברת ‘אסום’. על כל אחת מהחברות האלה הוטלו צווי בטיחות לאחר שקיבלו מהרשם ‘התליה על תנאי’ לרשיונן, אך זאת, ההליכים נגדן לא נמשכו.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
בקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה פנו מספר פעמים לרשם הקבלנים במשרד השיכון ולמינהל הבטיחות והבריאות במשרד העבודה כבר מספר פעמים, בדרישה לחידוש ההליכים מצד הרשם כנגד חברות רשלניות. בתגובה לפניית ‘דבר’ ציינו ברשם הקבלנים כי בחודש הקרוב צפויות להגיע שלוש חברות נוספות לשימועים.
הרוגי תאונות עבודה בשנת 2019 (עיבוד: אידאה)
ה’תנאי’ שלא מרתיע: הפרות הבטיחות נמשכות
מעבר על הנתונים, המבוססים על הודעות רשם הקבלנים ורשימת צווי הבטיחות של מינהל הבטיחות במשרד העבודה, מגלה תמונה מדאיגה. רישיונה של חברת ‘האחים בוסקילה’ הותלה על תנאי ביוני 2019. מאז קיבלה החברה שישה צווי בטיחות. רישיונה של חברת ‘שמואל שרון ושות’ הותלה על תנאי ביולי – אך מאז קיבלה כבר ארבעה צווי בטיחות באתריה בגין ליקויי בטיחות רבים, ואי מינוי מנהלי עבודה כנדרש בחוק. גם רישיונה של חברת ‘אסום’ הותלה על תנאי ביולי, ובנובמבר קיבלה צו בטיחות בגין ריבוי ליקויים באתר בניה בשדרות.
רשיונותיהן של החברות ‘אחים משהור לבניה’ בע"מ ו’מחאמיד תאופיק חברה לבנייה ופיתוח בע"מ’ הותלו על תנאי באוגוסט 2019. באתרי חברת האחים משהור הוטלו מאז כבר שישה צווים, ובאתרי מחאמיד תאופיק – שבעה. על אף צווי הבטיחות והליקויים שנמצאו, רישיונן של חברות אלו טרם הושעה בפועל, והן לא חויבו בקנס על תנאי שהוטל עליהן – בסך 39 אלף שקלים.
נציין כי לחמש החברות המדוברות יש רקורד בטיחותי בעייתי כבר מספר שנים: באתרי האחים משהור נהרגו בשלוש השנים האחרונות שלושה עובדים, האחרון שבהם נהרג בנובמבר, לאחר התליית רישיון החברה, ואף לאחר פניית הקבוצה למאבק בתאונות בניין. במהלך שנת 2019 הוטלו באתרי החברה 10 צווי בטיחות, בגין ליקויים שונים – ביניהם עבודה בלא מנהל עבודה כנדרש, היעדר גידורים, ואי ביצוע הדרכת עבודה בגובה. באתרי חברת מחאמיד תאופיק הוטלו 18 צווי בטיחות ב-2019 בגין ליקויי בטיחות רבים – ביניהם הפעלת עגורן שלא כנדרש, פיגומים שאינם תקינים ואי גידור משטחי עבודה בגובה. במאי השנה נפל בשעות הלילה רדואן אבו טביח ז"ל באחד מאתריה, שעליו הוטל צו בטיחות. אבו טביח נפטר כחודש לאחר הנפילה. תאונה זו איננה נמנית בדו"ח משרד העבודה, בטענה כי ארעה בשעה שישן במקום. ב-2016 נהרג עובד נוסף באתר החברה.
באתר חברת אסום בשדרות נהרג העובד צ’ו שינוי בפברואר 2018. ארגון המנופאים אף תיעד באתריה הפעלת מנופים באמצעות עובדים זרים, שאינם מורשים לכך. בשלוש השנים האחרונות הוצאו כנגד אתרי החברה 19 צווי בטיחות, רבים מהן בשל אי מינוי מנהלי עבודה כנדרש בחוק, ואי דיווח על עבודות הבניה. באתרי האחים בוסקילה הוטלו גם כן 19 צווי בטיחות בשלוש השנים האחרונות, על רקע של ליקויי בטיחות מרובים, אי מינוי מנהלי עבודה, וכן בשל עבירות הנוגעות לתקינות מנופים. באתרי שמואל שרון הוטלו שמונה צווי בטיחות בשלוש השנים האחרונות בגין ליקויי בטיחות מרובים ואי מינוי מפקחי עבודה. בדצמבר 2015 נהרג באתר החברה בעפולה מוחמד עליאן בן ה-17, תלמיד תיכון מעראבה בחופשת חג המולד, כאשר התחשמל למוות ממכונת טיח.
אתר בנייה במזכרת בתיה, בו נפל עובד שמאוחר יותר מת מפצעיו. (צילום: הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה)
בקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה הצביעו על 11 חברות נוספות שניתנו נגדם מספר רב של צווים בשלוש השנים האחרונות, ובחלקן ארעו גם תאונות קטלניות, אך רשם הקבלנים לא פעל נגדן: ‘ד. אשר זגורי’ – 15 צווי בטיחות מאז 2017 מתוכם שלושה לאחר תחילת אוגוסט 2019; ‘ח.י.י.ם ביתן’ – 22 צווי בטיחות מתוכם תישעה לאחר תחילת אוגוסט; ‘מסד בוני הצפון’ – 13 צווי בטיחות מתוכם שישה לאחר תחילת אוגוסט; ‘אל.די שיא.’ – שיבעה צווי בטיחות מתוכם ארבעה לאחר תחילת אוגוסט; ‘שתית בע"מ’ – 15 צווי בטיחות מתוכם שלושה לאחר תחילת אוגוסט; ‘יורו ישראל’ – 10 צווי בטיחות מתוכם אחד לאחר תחילת אוגוסט; ‘אלרואבי סחר והשקעות’ – 24 צווי בטיחות מתוכם שישה לאחר תחילת אוגוסט, כמו כן ב-2017 התרחשו שתי תאונות קשות של נפילה מגובה באתר החברה בבית שמש.
חברות נוספות הן ‘יצחק שטרן’ – 17 צווי בטיחות מתוכם חמישה לאחר תחילת אוגוסט, במרץ השנה נהרג עובד באתר החברה בחריש, לאחר שנפל מגובה רב; ‘ד. חייק-ד. בן חיים’ – תישעה צווי בטיחות מתוכם שישה לאחר תחילת אוגוסט, באוקטובר ארעה תאונת נפילה קטלנית באתר החברה ברעננה עליו הוטל צו בטיחות רק שבוע קודם לכן. ביולי 2018 התרחשה באתר של החברה בקריית חיים תאונת נפילה בה נפצע עובד באורח קשה מאוד; ‘אבאר בניין’ – ארבעה צווי בטיחות, כולם מאז תחילת אוגוסט;’ נמורה לבנייה’ – שלושה צווי בטיחות, מתוכם שניים מאז תחילת אוגוסט.
זירת תאונת העבודה באזור התעשייה ברחוב ז’בוטינסקי ביבנה, בה נהרגו ארבעה עובדים מקריסת מנוף, 19 במאי 2019 (צילום: פלאש90)
רשם הקבלנים בתגובה: "כל מידע שמגיע ממנהל הבטיחות מטופל באופן מיידי"
‘דבר’ פנה בנושא הן למשרד העבודה והן למשרד הבינוי והשיכון. במשרד העבודה ציינו כי "המידע לרשם הקבלנים עובר באופן שוטף ורציף כל העת" והוסיפו כי "לגבי התהליכים של הרשם עם הקבלנים – יש לפנות אליו". רק לאחרונה התבטא בנושא מפקח העבודה הראשי החדש וראש מינהל הבטיחות חזי שוורצמן בכנס מכון אלרוב, ואמר כי משרד העבודה מעביר דיווח מדי שבוע באשר לפעילות האכיפה שלו לרשם הקבלנים. שוורצמן אף טען כי בשבוע שעבר אמור היה להתקיים שימוע נוסף, אך משרד הבינוי והשיכון לא ציין בפנינו שאכן התקיים שימוע כזה.
מרשם הקבלנים במשרד השיכון מסרו ל’דבר’ כי "הרשם פועל באופן שוטף על סמך תיקים המועברים ממינהל הבטיחות ועל פי שיקול דעתם המקצועי". באשר לרשימת החברות המפרות ציינו כי "ככל שנקבל מידע בגינם, רשם הקבלנים יפעל על פי הכללים המצוינים בחוק. כל מידע שמגיע ממנהל הבטיחות מטופל באופן מיידי מרגע קבלתו – נשלח מכתב לחברהקבלן עם המידע אשר התקבל בגינם ובהמשך יזומנו לשימוע". עוד הוסיפו כאמור כי שלוש חברות צפויות להגיע לשימוע בחודש הקרוב וכי "הרשם נוקט גם פעילות הסברה, ובחודש הקודם יזם כנס בהשתתפות 150 קבלנים במסגרתו הוצגה לקבלנים פעילות הרשם בנושא הבטיחות, סמכויותיו ודרכי אכיפה".
הקבוצה למאבק בתאונות בניין: "מוטרדים מאוד מכך שההליכים נעצרו כליל"
בסוף שנת 2018 ובמהלך שנת 2019 הותלו (נשללו זמנית) רישיונותיהם של ארבעה קבלנים. מאז, התקיים בדצמבר רק הליך שימוע אחד, שנדחה מחודש אוגוסט, ובו הותלה רישיונה של חברת יעקב גלבוע בע"מ.
"אנו רואים בהערכה את העובדה שבשנה האחרונה ננקטו לראשונה על ידי רשם הקבלנים סנקציות משמעתיות כנגד מספר חברות קבלניות שהתרשלו בשמירה על בטיחות עובדיהן. אנו רואים בכך את ההתפתחות המשמעותית ביותר שחלה בשנה האחרונה, אשר יש בה להרתיע את החברות הקבלניות מפני רשלנות חוזרת ונשנות, וזאת נוכח כישלונם לפני שעה של מנגנוני הרתעה אחרים כגון העיצומים הכספיים שמנהל הבטיחות חדל מלהטיל, והמחדל המתמשך של ניהול הליכים פליליים בעקבות תאונות קטלניות וקשות", כתבה לפני כחודש ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה. "דווקא בשל כך, אנו מוטרדים מאד מכך שבארבעת החודשים האחרונים, לאחר מספר שימועים שנערכו על ידי הרשם לחברות קבלניות בתחילת חודש אוגוסט, הליכים אלה נעצרו כליל". תגרי הלינה על כך שפניותיה למשרש השיכון בחודשים אלו לא נענו (למעט באשר לחברת יעקב גלבוע).
ועד המנופאים הארצי תעד עובדי ביניין סינים המפעילים מנופים בניגוד לחוק בשני אתרי בניה של חברת ‘אסום’ בשדרות. ספטמבר 2018 (באדיבות ועד המנופאים)
האם התאחדות הקבלנים לחצה ל’ריכוך’ מדיניות הרשם?
תגרי סבורה כי רשם הקבלנים עצר את מתן הסנקציות עקב לחצים מקרב הקבלנים. היא מתבססת על הודעת מטה הבטיחות של התאחדות בוני הארץ (ארגון הגג של הקבלנים בישראל) על ‘סיכום עם רשם הקבלנים למתן הזדמנות לשיפור ניהול הבטיחות של קבלנים בעלי רקורד בטיחותי בעייתי, באמצעות הוספת מדרג של תכניות לשיפור בטיחות במסגרת תהליך ההתליה המותנית של רישום הקבלנים’, וכן על כנס שקיים משרד השיכון בהשתתפות מנכ"ל המשרד עם כ-150 חברות קבלניות, שבו חזר נשיא התאחדות בוני הארץ ראול סרוגו על עמדת ההתאחדות לפיה יש לקיים הליכים משמעתיים מדורגים לקבלנים.
"אנו מוטרדים גם מכך שנראה שבמהלך תקופה זו מתקיים שיח בין החברות הקבלניות ונציגיהן ב’התאחדות בוני הארץ’ ובין רשם הקבלנים ומשרד השיכון, במסגרתו מועברים מסרים לפיהם הרשם מתבקש למתן את ההליכים המשמעתיים כנגד החברות הקבלניות הרשלניות ואף להימנע מהטלת סנקציות עליהן, וזאת במסגרת מפגשים אשר הציבור הרחב אינו עד ואינו שותף להן" כתבה תגרי.
"ניתן להבין כי בין הרשם לבין התאחדות הקבלנים התקיים שיח בו הוסכם על ריכוך ההליך המשמעתי כנגד קבלנים בעלי רקורד בטיחותית שלילי, באופן שהסנקציה של התלייה מותנית תידחה או תימנע כליל כנגד התחייבות החברה הקבלנית להנהיג תוכנית לשיפור הבטיחות" כתבה תגרי למשרד השיכון, "נבקשכם לחזור ולחדש את ההליכים המשמעתיים בעניינן של כלל החברות הקבלניות בעניינן מצטברות עדויות להתנהלות בטיחותית רשלנית, לעדכן אותנו ואת הציבור בכלל אודות ההליכים המשמעתיים המתוכננים ואלו שהתקיימו, ההחלטות שהתקבלו בהן ונימוקיהן… כמו כן, נבקשכם לתת את הדעת לבעייתיות שבמפגשים ושיח בין רשם הקבלנים לבין החברות הקבלניות ונציגיהן, המתקיים שלא במסגרת של הליכי משמעת בעניינן, ולצורך לנהוג בשקיפות ובפומביות ביחס למפגשים אלה, ולחובה החשובה לא פחות, ואף יותר – להידבר בה במידה עם הארגונים המקדמים את בטיחות העובדים ועם הציבור הרחב בנוגע לאופן בו מתנהלים ההליכים הרגולטורים שמטרתם להבטיח את בטיחותם ושלומם".
צוותי כיבוי וחילוץ הכוללים את היחידה לחילוצים מיוחדים פועלים לחילוץ לכודים מפיר לאחר נפילה באתר בניה רחוב יצחק רבין בפתח תקווה (קרדיט: כיבוי והצלה)
במשרד השיכון השיבו לד"ר תגרי, והדגישו כי ההתאחדות או כל צד שלישי אחר אינה מעורבת בקבלת ההחלטה האם לנקוט אמצעי משמעתי כזה או אחר כנגד קבלן שבעניינו נערך שימוע, והוסיפו כי אין פסול בכך שהמשרד מצוי בשיח מול התאחדות – וכי המדינה נדרשת לשמוע את הציבור עליו עתידה לחול הרגולציה. "המשרד הבהיר היטב להתאחדות הקבלנים שהוא נכון לשקול הצעות משמעותיות לטיפול בנושא הבטיחות בעבודה, שיהיה בהן לשפר את מצב הבטיחות בענף, אך מבלי לגרוע מאפקטיביות ההליך. עד כה, לא העבירה התאחדות הקבלנים כל הצעה קונקרטית בעניין זה".