
ונצואלה ניתקה את קשריה הדיפלומטיים עם ארה”ב
מנהיג האופוזיציה בוונצואלה, חואן גואידו, הכריז על ממשלת ביניים חלופית לזו של הנשיא ניקולאס מדורו. זאת לאחר מספר ימים של הפגנות המוניות נגד השלטון בהם נהרגו 14 בני אדם. מאז הכריז על עצמו כמנהיג הלגיטימי של ונצואלה לפנות בוקר זכה גואידו לתמיכה מצד ארה"ב, קנדה, ברזיל, קולומביה והאיחוד האירופי.
מדורו, לעומת זאת, מנסה לשמור על אחיזתו בוונצואלה. לפנות בוקר הוא הכריז על ניתוק יחסים דיפלומטיים עם ארה"ב, ובנאום הזהיר את תושבי ונצואלה מ"ממשלת בובות שנשלטת על ידי וושינגטון".
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הזהיר את מדורו בתגובה ש"כל האפשרויות נמצאות על השולחן" במידה ויגיב באלימות נגד האופוזיציה של גואידו. סגן הנשיא מייק פנס אמר מוקדם יותר כי ארה"ב תשתמש "במלוא כוחה הדיפלומטי והכלכלי", כדי להפעיל לחץ על ממשלת מדורו לקבל את ריבונותה של הממשלה החלופית. פנס אמר שארה"ב תבחן דרכים להעביר את נכסי הנפט הממשלתיים הרשומים בארה"ב לידיה של האופוזיציה.
בשני הלילות האחרונים התקיימו בוונצואלה הפגנות סוערות בהן השתתפו עשרות אלפים נגד ממשלת מדורו. ההפגנות התקיימו בשכונות העניות ביותר בעיר הבירה קרקס – אזורים שנחשבו בעבר למעוזי התמיכה בממשלה הריכוזית של מדורו.
טענות המפגינים נגעו למצוקה הכלכלית החמורה במדינה, הסובלת ממשבר כלכלי מאז שנת 2015. מחסור במזון, תרופות ומוצרים בסיסיים אחרים הביאו למשבר פליטות במסגרתו כשלושה מיליון אזרחי המדינה ברחו ממנה באופן לא חוקי בשנים האחרונות. ממשלת מדורו לקחה מספר צעדים כדי לחזק את אחיזתה בפוליטיקה במדינה למול המצוקה האזרחית, והגבילו את כוחה של האופוזיציה במדינה.
בנאום לאזרחי ונצואלה תקף אתמול מדורו את ההתערבות האמריקאית לטובת האופוזיציה. "אנחנו מגנים על הזכות לקיים את הרפובליקה שלנו", אמר. מדורו אף קרא לציבור להגן "בכל מחיר" על המשטר ולהתנגד להפיכה הממומנת על ידי ארה"ב לטענתו. "הם מתכוונים למשול בוונצואלה מוושינגטון. אתם רוצים ממשלת בובות שנשלטת על ידי וושינגטון?", תהה מדורו.
בעלות בריתה של ממשלת ונצואלה גינו את המהלך, ובעיקר את מעורבותה של ארה"ב בו. ולדימיר דזבראילוב, חבר פרלמנט רוסי, אמר בראיון בנושא כי הוא "לא חושב שאפשר להכיר בממשלה הזו. למעשה, מדובר בהפיכה אלימה". גם בעלות ברית נוספות של ממשלת מדורו הביעו את תמיכתן, ביניהן ממשלת טורקיה, קובה ובוליביה.
יש לציין שהאופוזיציה, על אף התמיכה הרחבה בה מצד מדינות המערב, נמצאת עדיין בעמדת חולשה. הממשלה החלופית בראשה עומד גואידו לא שולטת באף גוף ציבורי, ותתקשה להפעיל כוח על ממשלת מדורו ללא המשך ההפגנות. למעשה, ממשלת מדורו שולטת עדיין בכל זרועות המדינה, כולל המשטרה והצבא שבהם מדורו עושה שימוש כדי לדכא את ההפגנות.
כשהנשיא טראמפ נשאל האם ארה"ב שוקלת התערבות צבאית בוונצואלה? הוא השיב כי "כרגע לא שוקלים כלום, אבל כל האפשריות נמצאות על השולחן". לעומתו, סגן הנשיא התייחס למוכנותה של ארה"ב להשתמש בלחצים "דיפלומטיים וכלכליים" בלבד.