
ועדת הכספים אישרה: הרחבת ערבות להלוואות לעסקים בסיכון
ועדת הכספים אישרה היום (רביעי) 2.4 מיליארד שקלים ערבות מדינה להקמת מסלול סיוע מוגבר להלוואות לעסקים בסיכון שימנף הלוואות בסך 4 מיליארד שקלים. הקמת הקרן נועדה לאפשר לעסקים שנמצאים בסיכון גבוה יותר והבנקים חוששים להלוות להם כסף תנאים נוחים יותר – בהם המדינה תהיה ערבה ל-60% מההלוואה.
ערבות המדינה במסלול החדש, תעמוד על עד 60%, ותאפשר לגופים הממנים העמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, שמחזור פעילותם פחת בתקופת המשבר ב-50% או יותר. בנוסף אישרה הוועדה העמדת ערבות נוספת בסכום של 600 מיליון ₪, להעמדת הלוואות בסכום של 4 מיליארד ש"ח נוספים, במסלול הרגיל של הקרן.
בקשות שאושרו מקרן ההלוואת לפי סוג יישוב (נתונים: משרד האוצר)
עפ"י הנתונים שהגיש משרד האוצר לדרישת ועדת הכספים לקראת הדיון, בישראל קיימים כ-600 אלף עסקים, מתוכם פנו לקרן בבקשה לקבלת הלוואה כ-66 אלף עסקים, המהווים כ-11% מאוכלוסיית העסקים בישראל. נכון ל-14 ביוני, נידונו כ-50 אלף בקשות לקבלת הלוואה (כ-76%) ואושרו כ-36 אלף בסכום של כ-13.5 מיליארד ש"ח, כך ששיעור האישורים עומד על כ-72% מכמות הבקשות שנידונו.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
מספר ההלוואות הגבוה ביותר שאושר הוא למלונות ובתי הארחה העומד על 83%. מספר ההלוואות הנמוך ביותר שאושר הוא למשפחתונים ופעוטונים (62%) ולהפקת אירועים (63%)
בדברי ההסבר לבקשה שהגיש שר האוצר, ישראל כץ, צוין כי מניתוח הבקשות לקבלת הלוואה עד כה, עלה כי ישנם עסקים שאינם מקבלים מענה באמצעות מסלול ההלוואות הקיים בקרן הייעודית שהוקמה לצורך ההתמודדות עם משבר הקורונה, נוכח רמת הסיכון הגבוה יותר המאפיינת את פעילותם והקשיים המלווים את חזרתם לפעילות שוטפת, בשל המצב.
ההלוואות יועמדו לעסקים קטנים ובינוניים, שמחזור פעילותם פחת בתקופת המשבר ב-50% או יותר, ביחס למחזור בתקופה המקבילה אשתקד. לאחר אישור מנות ערבות אלה, עומד סך כל מנות הערבות במסלול הרגיל לקרן שאישרה ועדת הכספים על 18 מיליארד ש"ח, ויחד עם המסלול לעסקים בסיכון, על 22 מיליארד ש"ח.
ח"כ עודד פורר: "אתמוך כי צריך להתקדם, אבל הנתונים שהגישו הם למי אישרו, אותי הרבה יותר מעניין את מי דחו. ככה נוכל לפלח מי הנפגעים. והנתון המטריד הוא שרק 11% מהעסקים רק פנו לבקשת הלוואה, העסקים פשוט לא מאמינים בנתיב הזה".
ח"כ ניר ברקת: "ממה אנחנו מוטרדים, האם התוספת שאנחנו נותנים, תסייע. לכן חשוב לנו יותר לדעת מי לא קיבל? לא מענק ולא הלוואה, כי הוא בסיכון גדול בבנקים. אני מברך על המגמה של 60% בערבות מדינה, אבל אנחנו צריכים לוודא שאלא שלא קיבלו, יקבלו במסגרת הזו. לכן אנחנו צריכים את הנתונים – מי לא קיבלו".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "ביקשנו לקבל נתונים על מנת לוודא שהפילוח פועל בכיוון הנכון ומיד לאחר שקיבלנו אותם שמתי זאת על סדר היום, אני מבקש את הפילוחים הנוספים שביקשו חברי הוועדה, לעניין מי אלה שלא קיבלו. יש שורה של צעדים שבידינו וברצוננו לקדם, וליזום גם פעולות שלנו כוועדה. יש מערכת שלמה שהממשלה מפעילה, לצד כך יש הרבה השגות על מה שקורה, נעקוב אחר הנעשה ונראה אם זה משיג את מטרתו".