חשש בארגוני ההצלה משריפות ופגיעות ממדורות ל”ג בעומר בשל השרב

ביום רביעי בערב יחל ל"ג בעומר, החג המציין 33 ימים מאז ליל הסדר, בדרך לשבעת השבועות שיסימו את תקופת העומר בחג השבועות. אחת המסורות המרכזיות בחג, אם כי היא אינה מצווה או חובה דתית, היא הדלקת המדורות הקשורה גם למרד בר כוכבא וגם לרבי שמעון בר יוחאי, שנולד ונפטר בל"ג בעומר וקבור במירון. השנה, בשל עומס החום החריג, עיריות רבות וכן שירותי ההצלה השונים וגם הרבנים הראשיים לישראל מפצירים בחוגגים לצמצם מדורות, להחליף את הדלקת האש בפעילות אחרת ולהישמר לנפשותינו ולשמור על הסביבה.

שיא גל החום יגיע בימים חמישי ושישי, אז ישרור שרב כבד עם טמפרטורה של מעל 40 מעלות ברוב אזורי הארץ, ובהרים ובמישור החוף תגיע הטמפרטורה ל-35 עד 40 מעלות. ביום שישי גם בחלק מאזורים אלה הטמפרטורות יהיו גבוהות מ-40 מעלות. הטמפרטורות הגבוהות ילוו באחוזי לחות נמוכים ובחלק מהזמן ברוחות ערות. שבירת השרב תתרחש רק במהלך יום שישי, ולמרות זאת, ביום זה עדיין ישררו תנאי שרב כבד בכל אזורי הארץ.

ההילולה במירון בל"ג בעומר, 3 במאי 2018 (דוד כהן / פלאש90)

הרבנים הראשיים: "ונשמרתם מאד לנפשותיכם"

הרב הראשי לישראל הראש"ל הרב יצחק יוסף והרב הראשי לישראל הרב דוד לאו פרסמו הבוקר (ג’) קול קורא להיזהר בעת הדלקת מדורות ל"ג בעומר ולציית להוראות כוחות הכיבוי וההצלה: "חובה עלינו לנהוג תוך שמירה על הלכות התורה הקדושה, ובראשם "ונשמרתם מאד לנפשותיכם", כאשר יש לציית להוראות כוחות ההצלה ולהימנע מהדלקת מדורות במקומות סכנה. להקפיד על האיסור החמור בשימוש בחומרי בעירה מסוכנים אשר יכולים לסכן את חיי הציבור המשתתף בהדלקות הרבות."

בנוסף מתריעים הרבנים הראשיים לישראל שליט"א כי השנה לאור החום הרב הצפוי להיות ביום ל"ג בעומר יש לנקוט בשמירה יתירה בכל הנוגע לגודל המדורות ומיקומן: "השנה באופן מיוחד, לפי התחזית אמור להיות חום גדול, ובמזג אויר כזה החששות רבים יותר. ראוי למעט במספר המדורות ובגודלן. אין כל צורך להעמיד מדורות גדולות שיש בהן סכנה, ועדיף להתלכד סביב מדורות מועטות. יש לזכור שהמדורה אינה תכלית היום, אלא הרעיון הוא להגביר את הדבקות בתורת הרשב"י."

באם החלטתם מדורה, בת"א הכינו לכם מספר הנחיות מרכזיות שיעזרו לכם לשמור על החוגגים ועל הסביבה:

המדריך לבניית מדורה סביבתית. (קרדיט: דוברות עיריית תל אביב-יפו)

לשמור על על החיות ועל הסביבה

בשל מקרים רבים של התעללות בבעלי חיים במדורות, הוציא ד"ר אבי צרפתי, יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, הנחיות ברורות לציבור שאיכפת לו מבעלי החיים: "בכל מקרה שבו יש חשד למעשה התעללות בבעלי חיים יש להודיע לגורמי האכיפה העירוניים ולשירות הווטרינרי העירוני. בעזרת שיתוף פעולה מצד גורמי האכיפה ומצד התושבים הערניים נצליח למגר את התופעה לרווחת בעלי החיים ולרווחתנו כולנו".

בערים רבות נאסרה כבר הדלקת מדורות מלבד איזורים מסויימים בעיר. בחולון ובאלפי מנשה נאסרו המדורות לחלוטין, ועיריית ת"א מציעה את הבריכות העירוניות כמוצא חברתי וקריר לחגיגות ל"ג בעומר.

גם בחברה להגנת הטבע מציעים מספר חלופות ירוקות ובטוחות יותר למדורות המסורתיות:

במידה והחלטתם לערוך מדורה, ואחד מהחוגגים נפגע מהאש, במגן דוד אדום מפרסמים את ההנחיות הבאות לפיהן יש לפעול בכדי לדאוג לנפגע. כמובן שמומלץ במקביל להזעיק את כוחות ההצלה.

  • אם אש אחזה בבגדיו של אדם יש להשכיבו על הקרקע ולגלגלו בעפר או לכבות את האש במים רבים. אפשר גם להחניק את האש על ידי כיסוי הנפגע בשמיכה רטובה, או במגבת גדולה כאשר ראש הנפגע נשאר חשוף, על מנת למנוע חנק.
  • אין להסיר או לתלוש בגדים חרוכים שנדבקו באזור הכוויה. במקרה של כוויה באזור מסויים בגוף, יש לקרר מיד במים זורמים את המקום, או להניח רטיות קרות ולחות (רצוי סטריליות) על הכוויה. ניתן להשתמש גם בממחטות בד או בבגדים.
  • אין לנקב שלפוחיות ואין להסיר עור. כמו כן, אין למרוח על הכוויה משחות או חומרים שונים אחרים.
  • במידת האפשר, יש להוריד תכשיטים מהפצוע.
  • במקרה של חדירת גץ לעין, מומלץ לשטוף את העין היטב עם הרבה מים זורמים.
  • מומלץ לנעול נעלים סגורות וללבוש מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוולים, כדי להגן על הגוף מפני גיצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ורמשים שונים הנמשכים לאור וחום המדורה.
  • בשל זיהום האוויר החריג מהעשן הסמיך, ממליץ מד"א לקשישים, נשים בהריון, חולי לב, חולים במחלות ריאה (אסטמה, COPD או בעיות בכלי הנשימה) וכן לפעוטות, לשהות בבתים עם חלונות מוגפים.
  • חג שמח ובטוח

    Leave a Reply

    Name *
    Email *
    Website