יפה בן דוד מתריעה על מחסור חמור במורים, מנהלים ובעתיד גם בגננות

"מערכת החינוך כושלת במאמציה להתאים את עצמה לעתיד" אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד בכנס אילת לעבודה. "אנחנו עדים לנטישה המונים של עובדי הוראה צעירים שנכנסים למערכת, נוגעים בה, ובורחים. עובדי הוראה וותיקים פורשים בשל שחיקה מסיבית. חסרים מעל 200 מנהלים ברחבי הארץ. המדינה מחויבת לדורות הבאים וכולנו חייבים לדאוג שמערכת החינוך תהיה חזקה ויציבה".

לדבריה, "מחקרים בינלאומיים מראים שתוך שנים ספורות יהיה מחסור של כ-60 מיליון עובדי הוראה. ובניגוד למקצועות אחרים הוראה תישאר נתח מרכזי של המגזר הציבורי ואולי אפילו תעלה. מדינת ישראל יכולה לתכנן צעדיה קדימה ולהימנע ממשבר עמוק בעולם החינוך". הבעיה אינה מסתכמת בכתלי בית הספר. "גני הילדים צפופים ומדי שנה חלה ירידה במספר הנרשמים ללימודי הוראה לגיל הרך. בקרוב נרגיש גם במחסור בגננות".

בן דוד מראה כיצד ניתן יהיה למנוע את בריחת המורים ממשרות ההוראה: "ראוי שלעובדי ההוראה תהיה אוטונומיה איך ללמד. המשרד יקבע יעדים ברורים אבל חייב לתת לאנשי ההוראה להחליט איך להגיע אליהם – בין אם זה יושג בלמידה פרונטלית בכיתה, בכיתת מחשבים או במגרש הכדורסל". היא מוסיפה כי "המורה צריכה חלל נורמלי וסיוע מקצועי של סייעות מוכשרות".
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

בעיה נוספת עליה מצביעה בן דוד היא העיסוק הגובר של משרד החינוך בטפסים. "מורים מלמדים שעות ארוכות, עשרות ילדים בכיתה, ואז נדרשים למלא דוחות ארוכים. בעבר התלמיד היה במרכז. היום הכל סביב הטפסים, הסטטוסים. במה משרד החינוך מתעסק בימים אלו? טפסים וסטטוסים. זה מדיניות שפויה של מדינה?"

"בקרוב ייפתח הסכם השכר שלנו ובכוונתנו לדרוש ששכר מורה מתחיל יעמוד על 9,000 ש"ח, כמו גם את הפחתת מספר התלמידים בכיתה וצמצום כמות השעות הפרונטליות" מתחייבת בן דוד.

הרפורמה בחינוך המיוחד

"אנחנו בעד חוק השילוב – השאלה איך מבצעים זאת" אומרת בן דוד. "לצערנו עובדי ההוראה לא הוכשרו לחינוך המיוחד והמורים לא יודעים איך להתמודד ואיך להכיל. לכן הדרישה שלנו היא קודם כל תכשירו את המורים ועובדי ההוראה לפני שאתם מכניסים את הילדים ממסגרות החינוך המיוחד למסגרת הרגילה".

"תלמיד בעבר היה עובר וועדת איפיון שהייתה קובעת שמתאים לו כיתה קטנה או חינוך מיוחד עם כל המערכת ואנשי המקצוע הפארא רפואיים. היום הילדים הללו נכנסים לכיתה רגילה ומקבלים שעתיים וחצי שעות ליווי בלבד. מקצצים באופן משמעותי מהסל שתלמיד כזה מקבל לעומת הסל שהיה מקבל בחינוך המיוחד. יש רפורמה חשובה אבל הרפורמה הזו מבטאת קיצוץ תקציבי. אתה מצפה שמי שיובל את הרפורמות זה גורמים פדגוגיים – אבל כאן אנשי התקציבים מובילים את הרפורמה במטרה לקצץ בתקציבי החינוך המיוחד. הם רוצים להכניס למעלה מ-13 אלף ילדי החינוך המיוחד ולשלב אותם בכיתות ובגנים – זו תהיה קריסה של המערכת. אנחנו אומרים להם – עיצרו. התחלתם פיילוט מהצפון, בואו תסיקו מסקנות. אבל אצה להם הדרך".

Leave a Reply

Name *
Email *
Website