ישראל במקום האחרון בשינוי מגמת הרוגים בתאונות דרכים לעומת מדינות אירופה

כביש 40 (צילום: דוד טברסקי)

אורן דגןעורך

  • רסס

צרו קשר עם המערכת:

עדכון אחרון: 31.05.2023 | 18:02

  • Share via Whatsapp
  • שתפו
  • צייצו
  • open more

    • שלחו במייל
    • הדפיסו

נושאים קשורים:

מצב התשתיות הרעוע בכבישי ישראל והשפעתו הישירה על מספר ההרוגים הרב בתאונות הדרכים בישראל, עלה היום (רביעי) בדיון הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי שתאר זאת כמלחמה. "אין דרך אחרת לתאר זאת", אמר לוי. "זאת מלחמה שנהרגו בה יותר בני אדם מכל המלחמות והפיגועים שידענו". 

את הדיון יזם ח"כ בועז טופורובסקי, בעקבות ליקויים שעלו בדו"ח המבקר בפעילות הרלב"ד ובמלחמה בתאונות הדרכים. לדברי ח"כ לוי, "ישראל נמצאת במקום האחרון במדינות אירופה בשינוי מספר ההרוגים בעשור האחרון". 

ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון, תקף בחריפות את חוסר הטיפול של המדינה בכביש 40 שתושביו נוסעים בו באופן קבוע: "אי אפשר להיות אדיש אחרי התאונה הקשה בה נהרג התינוק מעיין דומנוביץ’". לדבריו אזרחי מדינת ישראל נוסעים לאילת דרך כביש 40, "אין להם כל דרך אחרת – וזה אזור שבו יוצאים למלחמה בכל יום. הפקרות".  

רק 170 ניידות משטרת התנועה פרוסות במשמרת בוקר בכבישים הבינעירוניים בכל הארץ 

לדבריו, "אין יום שתושב רמת נגב או מצפה רמון לא שולח הודעה על אירוע שכמעט קרה. לפני שנה ממשלת ישראל החליטה להרחיב את כביש 40. אבל מאז לא התקיים דיון רציני. שנה לא הצליחו לעשות כלום, אני קורא מפה לכל מי שהיום נמצא בנקודת הזמן הזו לפעול בנושא". 

על פי דו"ח המידע והמחקר של הכנסת, רק בשנה האחרונה נהרגו בכביש 40 באזור 61 אנשים. "אי אפשר להסביר את זה, אלו כמויות בלתי נתפסות", הוסיף דורון. "אם עבודות העפר להרחבת כביש 40 לא יתחילו היום – הן יצטרכו לעבור להרחבת בתי העלמין בנגב" 

דורון תקף גם טיפול המשטרה בכביש: "אנחנו לא רואים את משטרת התנועה אצלנו. מדינת ישראל מכירה את חלקה עד עיר הבה"דים. משם כבר לא אכפת לאף אחד". הוא התייחס להחלטת ממשלת ישראל להרחיב את כביש 40 לפני שנה. "מדובר על 250 ק"מ ללא אבא וללא כל אחריות. הקיבעון של תהליכי התכנון וההאטה של הטיפול, יעלה לנו בעוד הרוגים רבים".  

גם ח"כ וליד אלהואשלה הצטרף לדברי ראש המועצה ואמר שכבישים רבים בדרום אינם מוארים ולא ראויים ובכל פעם מתקבלת תשובות לא משכנעות בנושא. לדבריו, צריכים לראות את הפיתוח והשינויים גם בכבישים הרבים בדרום.   

מהנדס תנועה ארצי במשטרת ישראל, רפ"ק אנטולי מדניקוב, חשף בדיון כי בכל בוקר ממוצע יש רק 170 ניידות בכל הכבישים הבינעירוניים ברחבי ישראל. לדבריו בהמשך היום עומד המספר הארצי על 280 ניידות בממוצע. יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי שנדהם מהנתון המזערי, הוסיף כי "בלי המתנדבים הרבים שעולים לילה אחר לילה על הניידות היינו בכלל אבודים בתנועה בישראל". 

מחכים לאגף התקציבים באוצר 

רן קפלן, מ’נתיבי ישראל’ אמר בדיון שישנה תוכנית חדשה שקבעה נוסחה לתיעדוף וקידום פרויקטים לביצוע. לדבריו, התוכנית מחכה כעת לאישור אגף התקציבים, "225 מיליון שקלים שהוקצו לנושא ב-2020 ו-2021 נוצלו ב-100%. בפרויקטים האלו יהיה בוודאות 40% פחות תאונות". לדבריו הצטרף מנכ"ל אור ירוק, יניב יעקב, שהציג לוועדה סרטון המלמד שתשתיות בטיחות מצילות חיים. "אנחנו רואים כרסום בכל התקציבים של גדרות ומחסומים בין נתיבים". לדבריו: "השרה הציגה תוכנית אבל צריך לתקצב את זה. המדינות שהצליחו להפחית את ההרוגים עשו זאת באמצעות תכנית לאומית רב שנתית ותקצוב". 

יוזם הדיון, ח"כ בועז טופורובסקי אמר שבכוונתו לכנס ועדת חקירה ממלכתית שתגיש המלצות על כל מה שקורה בתאונות הדרכים. "תתארו לכם שיש פרצה בגדר וכל יום היה נכנס מחבל והורג אחד. ככה יום אחר יום וכלום לא נעשה.  בטוח שכל הורה לא היה ישן בלילה ככה – אז גם לא תישנו בלילה שהילד שלכם עולה על אחד הכבישים המסוכנים. אבל יש הרבה אנשים שאחראים וישנים טוב בלילה. הם יודעים שהכביש בסיכון וישנים. מתריעים שנים על המחדלים. אם יש תכנית אב והיא לא מתוקצבת זה אומר שאין כל תכנית אב". 

דבר היום
כל בוקר אצלך במייל

הרשמה

על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

תגיות:

Leave a Reply

Name *
Email *
Website