כל מה שצריך לדעת על נגיף הקורונה כדי לא להילחץ ולהישאר בריאים

עם אבחונם של שני ישראלים בספינת "נסיכת היהלום" כחולים במחלת הקורונה החדשה (מהנגיף הקרוי בשם קוביד-19), עם מספר חולים עולמי העומד על יותר מ-71 אלף ורשימה מתארכת של מדינות שהכניסה לישראל אסורה ללא ישראלים ששהו בהן, קיים חשש מובן בציבור בישראל ועל מנת להפיג אותו, שוחחנו עם פרופ’ אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא תל-השומר, שענה לנו על כמה שאלות לגבי המחלה החדשה.

איך הווירוס עובר מאדם לאדם?
קרוב לוודאי שהנגיף עובר בטיפות קטנות שיוצאות מהחולה כשהוא משתעל ויכולות להדביק אדם אחר שנושם במרחק עד שני מטר. מגע ישיר עם הפרשות יכול גם להדביק. לכן, מניעת ההדבקה היא בעיקר על-ידי רחיצת ידיים. אנחנו עדיין לא יודעים כמה זמן הווירוס יכול לשרוד על משטחים או אם צואה יכולה להדביק. את התשובות לשאלות האלה נלמד בחודשים הקרובים.

מה הם תסמיני המחלה?
לכל מחלה ויראלית יש ספקטרום של תסמינים ודרכים שונות בהן המחלה יכולה להתבטא. במקרה של הנגיף החדש, הרבה חולים מפתחים תסמינים נשימתיים קלים, לפעמים מלווים בחום קל, כאבי ראש, שלשול. חלק מהאנשים אפילו מפתחים שיעול ללא חום. אנשים שחולים קשה יכולים לפתח דלקת ריאות, אפילו בשתי הריאות, ויכולים להזדקק להנשמה. אחר כך בחלק מהמקרים אנחנו רואים קריסת מערכות. זה עניין של מזל ושל מחלות רקע – הסיכוי לפתח מחלה קשה יותר גבוה באנשים יותר חולים.
ההנחה כרגע היא שהתסמינים מתפתחים עד 14 יום מנקודת החשיפה.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

הערכת מצב של משרד החוץ והבריאות להתפשטות הקורונה, 13 בפברואר 2020 (קרדיט: דוברות משרד החוץ)

מי נמצא בסיכון הכי גבוה?
בדומה לשפעת, אנחנו חושבים שאנשים מבוגרים או שיש להם מחלות אחרות כמו סכרת או מחלת ריאות, וגם מעשנים כבדים, נמצאים בסיכון יותר גבוה לפתח מחלה קשה. אנחנו גם חושבים ששיעורי התמותה גבוהים יותר באוכלוסייה הזו.

עד כמה המחלה הזאת מסוכנת?
הנגיף הוא נגיף מסוכן. שיעור התמותה נע בין חצי אחוז לבין 2-3 אחוז, שזה מה שרואים בעיר ווהאן בה התחילה המגיפה. כנראה שאחוזי התמותה נמוכים יותר מכיוון שבווהאן בדקו רק את מי שהיו חולים קשים ואת החולים הקלים שלחו הביתה בלי לבדוק. לעומת זאת, במקומות אחרים בודקים את כל מי שחשוד בהדבקה בקורונה, ולכן שיעור התמותה נמוך יותר כי סופרים גם את מי שרק קצת חולה.

אבל כנראה שצריך לדאוג מהווירוס החדש יותר מאשר משפעת מכיוון שלשפעת יש חיסון טוב ויש לה טיפול תרופתי. הווירוס החדש כרגע נמצא בעיקר בסין, וכל עוד אפשר לשמור שההדבקה בשאר העולם תהיה מוגבלת, אפשר בישראל להיות יותר רגועים. צריך לזכור שבארצות הברית, המרכז לבקרת המחלות דיווח ש-14 אלף אמריקאים מתו משפעת, פי עשרה ממה שווירוס הקורונה גורם בסין כרגע. אז צריך לקחת את כל בקונטקסט ובפרופורציה.

אישה סינית מגיעה לבית החולים שערי צדק בחשד שנדבקה בוירוס הקורונה, 27 בינואר 2020 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

מה הסיכויים שהווירוס יתפשט לעוד מדינות?
קשה לצפות. אני חושב שתהיה התפשטות של הווירוס לעוד מדינות, אבל צריך לקוות שזה ייקח כמה חודשים, ועד אז יהיו לנו כלים יותר טובים לאבחון, לטיפול ולבידוד החולים.

כיצד מדינת ישראל נערכת וצריכה להיערך לאפשרות שהנגיף יגיע גם לכאן?
ההיערכות היא בהנחיות להסגר והגבלת נסיעה לאיזורים עם העברת הנגיף – בעיקר סין (ולאחרונה גם תאילנד, סינגפור, הונג קונג ומקאו – ד.א) והכנת נוהל לבדיקה בידוד וטיפול בחולים.

הצוות שאמון על הטיפול בווירוס הקורונה בפוריה: מפקחות אפידמיולוגיות קוזיתה לבאי ואילנה אהרון, ד"ר אורנה ניצן, מומחית למחלות זיהומיות, וד"ר היבה אבו זיאד, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות (צילום: דפנה אייזברוך).

על מנת להיות מוכנים להתפשטות הנגיף בארץ ומקרה בו יתגלו יותר ממספר חולים בודדים, כדאי כבר בשלב זה לשקול אפשרויות של שימוש במשאבי מערכת הביטחון כולל הפעלת בסיסים צבאיים לאתרי בידוד חולים והפעלת משאבי חיל רפואה כולל פלוגות מתמחות בנושא לטיפול בחולים.

נזכיר כי הנחיות משרד הבריאות אוסרות כרגע על כניסה לתחומי ישראל של מי שאינם ישראלים ושהו בסין (כולל הונג קונג ומקאו), תאילנד וסינגפור מאז התפרצוץ הנגיף ומורות לישראלים החוזרים ממדינות אלה לשהות בבידוד בביתם במשך 14 יום מרגע יציאתם מהמדינות, זאת על מנת לוודא כי אינם נגועים בנגיף. אנשים אלה נדרשים שלא להתייצב לעבודה ולא לנסוע בתחבורה ציבורית.

מי שמגלה סימפטומים של המחלה נדרש להגיע לבית חולים קרוב ולהודיע מראש על הגעתו.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website