לכבוד החופש הגדול: מדריך הזכויות לבני ובנות נוער שעובדים בקיץ

מאות אלפי בני נוער, שיצאו בסוף השבוע האחרון לחופשת הקיץ, צפויים להצטרף בקרוב לשוק העבודה. עבור רבים מהם מדובר במפגש ראשון עם עבודה בשכר, וייתכן שהם לא מודעים למלוא הזכויות המגיעות להן.

אז עבורם,ועבור ההורים והמעסיקים, 16 דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים לעבוד בקיץ:

  • הגיל שאפשר להתחיל
  • על פי החוק במדינת ישראל, העבודה מותרת החל מגיל 16. בזמן חופשת הקיץ וחופשות החגים, החוק מקל ומאפשר להעסיק נערים ונערות כבר מגיל 14. העסקה מתחת לגיל 14 אסורה לחלוטין. חשוב לדעת במקרה של העסקת עובד מתחת לגיל המותר, המעסיק הוא זה שעובר על החוק. נער עובד מחויב גם להציג למעסיק אישור מרופא שהוא כשיר לעבודה.
    דבר העובדים בארץ ישראל
    כל בוקר אצלך במייל

    אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

  • אסור להעסיק בלילה ובעבודות מסוכנות
  • שעת הגג המותרת להעסקת נוער היא 22:00 בימי שנת הלימודים, ובחופשים 24:00, במידה שהמעסיק מספק לעובדים הסעות. החוק קובע גם כי ישנן עבודות שאסור לבני נוער לעבוד בהן – כמו עבודות בבניין, במשחטות, עבודות בגובה ועבודות באתרים מסוכנים.

  • ‘הודעה לעובד’ או ‘הסכם עבודה’- חובה!
  • החוק קובע כי לפני תחילת העבודה, או עד שבוע מתחילתה, המעסיק מחויב להודיע לעובד באופן רשמי מהם תנאי ההעסקה שלו (‘הודעה לעובד’) או לחתום איתו על הסכם עבודה. המסמכים האלה אמורים לפרט את מספר הימים ושעות העבודה בכל שבוע, מה גובה השכר, הטבות שונות וגם מהן החובות של העובד והדרישות ממנו. ה’הודעה לעובד’ יכולה להיות גם הודעה במייל או אפילו בוואטסאפ. חשוב לצלם ולשמור אותה, לכל מקרה של מחלוקת בעתיד.

  • דעו אצל מי אתם עובדים
  • העובד צריך לדעת מה שם החברה שבה הוא מועסק באופן רשמי. לעיתים השם הזה שונה ממה שכתוב בשלט של בית העסק. במקרה של בעיה בתשלום השכר או הפרת זכויות, מי שיצטרך לתת דין וחשבון הוא החברה. לכן, חשוב לתעד את שם החברה הרשמי, שם הבעלים, מספר הטלפון וכתובת המשרדים. לכל חברה גם יש מספר, שצריך להופיע בכל טופס רשמי שלה, ולפניו האותיות ח.פ. (חברה פרטית), ח.צ. (חברה ציבורית), או ע.מ. (עוסק מורשה או פטור). חשוב לרשום גם אותו.

  • אין העסקה הוגנת בלי תלוש שכר
  • מלבד פירוט מרכיבי השכר, תלוש השכר הוא הוכחה משפטית לעבודה במקום ולקיומם של יחסי עבודה. חשוב לדרוש את תלוש השכר בכל חודש ולשמור אותו. אפשר גם לצלם ולשמור תמונה בנייד. תשלום ‘בשחור’, במזומן ובלי תיעוד, יפגע בעובד בכל מקרה של בעיה או מחלוקת. 

  • שכר מינימום זה המינימום.
  • החוק במדינת ישראל אומר שאסור לשלם על עבודה פחות משכר המינימום המותאם לגיל העובד. תשלום נמוך משכר המינימום הוא עבירה על החוק מצד המעסיק.

  • שכר מינימום על-פי גיל לפי מספר שעות העבודה (גרפיקה: אידאה)

    אין עבודה בחינם

  • כל שעת עבודה שהעובד נדרש לבצע חייבת בתשלום. גם התלמדות, הדרכה, "סטנד ביי" וישיבות צוות. אין דבר כזה עבודה בחינם.

  • לערוך רישום מדויק
  • כל עובד צריך לבתע רישום עצמאי ומדויק של ימי ושעות העבודה, גם אם יש במקום שעון נוכחות. את הרישום יש לעשות עם תאריך, יום בשבוע, שעות מדויקות ובונוסים או תוספות שהובטחו או שולמו. את הרישום אפשר לעשות על דף, בטלפון הנייד או באפליקציות ייעודיות. אם, חלילה, תתעור בעיה אחרי סיום ההעסקה, ואפילו אם העניין ידיע לבית הדין לעבודה – רישום שערך העובד הוא ראייה טובה מאוד. 

  • לא נותנים קנסות בעבודה
  • גם אם בסוף היום היה חוסר בקופה, או שאורח במסעדה "ברח" בלי לשלם או אפילו אם עובד גרם נזק למקום. למעסיק בהחלט מותר לשקול את המשך ההעסקה במקרה כזה, אבל אסור לקנוס את העובד.

    מותר לנכות מהשכר פיקדון עבור מדים (אם ניתנים כאלה לעובדים) ותשלום עבור ארוחה שמקום העבודה מספק.

    10. בני נוער לא משלמים מיסים

    בני נוער, מתחת לגיל 18, לא משלם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, ולכן גם אסור לנכות מהשכר שלהם כסף עבורם. בנוסף, מתחת לשכר של 6,456 שקלים בחודש, אין תשלום למס ההכנסה.

    11. על שעות נוספות מגיע תשלום מיוחד

    על פי החוק, יום עבודה רגיל הוא 8 שעות (או 9 במקומות בהם עובדים חמישה ימים בשבוע), ומתרחש באחד מימי השבוע. מי שעובד יותר מעבר לכך או ביום המנוחה (שבת אצל היהודים, בני דתות אחרות רשאים לבחור בין שישי, שבת וראשון)- זכאי לתשלום מיוחד.

    החוק גם קובע שאסור להעסיק בני נוער בשעות נוספות ובימי מנוחה. אבל, בני נוער שלמרות זאת הועסקו כך,  זכאים לתשתלום כמו עובדים מבוגרים:

    עבור שעת העבודה התשיעית ושעת העבודה העשירית, תשלום של  125% מהשכר הרגיל. לדוגמה, עובד שמשכר 30 שקלים לשעה רגילה, יקבל על השעות האלה 37.5 שקלים.

    מהשעה ה-11 ומעלה, תשלום של 150% מהשכר הרגיל. כך שאם שכר הבסיס, למשל, הוא 30 שקלים, התשלום על שעות אלה יעמוד על 45 שקלים.

    ביום שבת (מכניסתה ועד צאתה), שעה רגילה שווה 150%. שעות נוספות בשבת הן בהתאמה- 175% על השעה התשיעית והעשירית ו200% על השעה ה-11 ומעלה.

    12. החזר דמי נסיעות

    כל עובד שגר במרחק של יותר משתי תחנות אוטובוס, או 500 מטר, ממקום העבודה זכאי להחזר על הוצאות נסיעה. ההחזר ישולם גם אם בפועל העובד מגיע ברגל, באופניים או ברכב של ההורים.

    גובה ההחזר מחושב על פי הדרך הזולה ביותר להגעה לעבודה בתחבורה ציבורית, ובכל מקרה לא יעלה על 22.6 שקלים ביום.

    13. גם בני נוער זכאים לזכויות סוציאליות

    חוקי העבודה בישראל מעניקים מגוון זכויות סוציאליות, כמו ימי מחלה וחופשה. הזכאות תלויה באחוז המשרה, גובה השכר, הוותק בעבודה ועוד. ימי חופשה וימי מחלה מצטברים כבר מיום העבודה הראשון, דמי הבראה מגיעים למי שעובד מעל שנה באותו מקום. זכויות אלו צריכות להופיע בתלוש השכר.

    14. איך לסיים את העבודה?

    לפי החוק, כל עובד זכאי לשימוע לפני פיטורים. השימוע הוא שיחה עם המנהל או המעסיק, בה ניתנת לעובד ההזדמנות להגיב לטענות שבגללן המעסיק מעוניין לסיים את העסקתו.

    אם אחרי השימוע מתבלת ההחלטה לפטר, העובד זכאי לתקופה של  הודעה מוקדמת, במהלכה הוא ממשיך לעבוד. עד ותק של שנה, המעסיק חייב לתת יום אחד של הודעה מוקדמת על כל חודש עבודה. ניתן גם להסכים עם המעסיק על קבלת תשלום עבור אותם ימים בלי לעבוד אותם בפועל.

    גם עובד שמתפטר חייב לתת הודעה מוקדמת למעסיק, בשנה הראשונה – יום עלך כל חודש עבודה. אעדיף להודיע על ההתפטרות בכתב, ולציין את תקופת ההודעה המוקדמת.

    15. חשוב לשמור על הבטיחות

    עובדים צריכים להקפיד שלא לבצע משימות שהם לא יכולים ולא מוסמכים אליהן, גם אם הן מוטלות על ידי המנהל.

    בחשוב להיזהר מעבודה עם חשמל, מכונות, סחיבה של משקל כבד או כל דבר אחר שהעובד לא הוכשר אליו.

    המלצות בטיחות לנוער לעבודה בקיץ. מקור: המוסד לבטיחות ולגיהות. (גרפיקה: אידאה)

    16. הקורונה עדיין כאן

    כדי להתגונן מנגיף הקורונה, יש להקפיד לעמוד בהוראות ‘התו הסגול’ של משרד הבריאות, בהן: מדידת חום בכניסה למקום העבודה, שמירת מרחק בין העובדים ושמירה על היגיינה. את ההוראות המלאות ניתן למצוא כאן.

    אין באמור לעיל משום יעוץ משפטי מחייב ו/או תחליף לייעוץ כזה ויש לבחון כל מקרה לגופו בייעוץ פרטני כמקובל.

    Leave a Reply

    Name *
    Email *
    Website