
ללדת בלי להפגע כלכלית: ספורטאיות בכירות במאבק נגד חברת ‘נייקי’
החוק הסוציאלי שמוכר ברחבי העולם כ"חופשת לידה" מכיר בזכותן של נשים ללדת ילדים ולהישאר עימם בחודשים הראשונים לחייהם, ללא הפחד להיות מפוטרת או לעבד את משכורתה. בישראל נהוג להעניק חופשת לידה של 26 שבועות, לאישה המועסקת ע"י המעביד שאצלו היא עבדה לפחות ב-12 החודשים האחרונים.
בשבוע האחרון התחוללה סערה בינלאומית לאחר שרצות מארה"ב ובריטניה התלוננו על חוזה העסקה של חברת ‘נייקי’ עם הספורטאיות הבכירות בעולם. לפי הפרסום ב’ניו-יורק טיימס’ וב’גארדיאן’ חברת ‘נייקי’ העסיקה את הספורטאיות הבכירות בעולם עם סעיף פוגע במשכורת אם וכאשר הספורטאיות בחרו להיכנס להריון וללדת ילדים. הפגיעה במשכורת שאותה החברה משלמת לספורטאיות, יצרה לחץ על הספורטאיות לא להיכנס להריון כדי לא לעבד את חלק משמעותי מההכנסה הכלכלית שלהן.
בחברת ‘נייקי’ מועסקים ספורטאים רבים שמפרסמים את החברה, לחלק גדול מהספורטאים זהו מקור ההכנסה הגדול ביותר ובעל הערך הכלכלי המשמעותי ביותר. לפי פרסומים, חברת ‘נייקי’ הייתה חותמת על חוזים רב שנתיים ומכניסה לחוזה סעיפים של תשלום לפי ביצועי הספורטאים. במקרה של ספורטאיות, קיימים סעיפים בחוזה שאם ספורטאית נכנסת להריון ובוחרת ללדת, ההישגים הספורטיביים שלה פוחתים. ההגיון הכלכלי של החברה היה, שאם הספורטאיות לא מצליחה להגיע להישגים הנדרשים בענף הספורט בו היא מתחרה, אז הבחירה תעלה לה ב-12 חודשים ללא משכורת.
Olympic track and field star Allyson Felix accuses Nike of penalizing female athletes who take time off to have a childhttps://t.co/Pgxy1XrzFa pic.twitter.com/cxj6PVLUhl
— AFP news agency (@AFP) May 23, 2019
לאחר שהרצות אליסיה מונטאנו, פיבי רייט, קארה גאוצ’ר, אליסון פליקס האמריקאיות וג’ו פייבי הבריטית החלו במאבק כנגד החברה. לפי הטענות, מדיניות זו הובילה לכך שספורטאיות בחרו להשתתף בתחרויות ספורט במהלך שלבי הריון מתקדמים או מיהרו לחזור להתחרות זמן קצר אחרי הלידה. הרצה הבריטית פייבי רייט טענה שהיא הרגישה "שהיא עשתה משהו לא בסדר" כאשר היא בחרה ללדת את בנה.
אליסון פליקס בת ה-33 היא אחת הספורטאיות הגדולות בעולם וזכתה ב-9 מדליות אולימפיות לזכות ארה"ב. פליקס ילדה את בתה הקטנה בחודש דצמבר האחרון, בעת חידוש החוזה העסקה ע"י חברת ‘נייקי’ בסוף שנת 2017, בחברה החליטו להעניק לה חוזה עם משכורת נמוכה ב-70% מהחוזה הקודם אליו חתמה. פליקס הסכימה לחוזה הנמוך יותר באופן משמעותי, אך ביקשה שעם היא תיכנס להריון והישגיה יחלשו בתקופת ההריון והלידה, המשכורת בחוזה שלה לא תפגע ונתקלה בסירוב מצד החברה.
על כך כתבה פליקס: "אם אני, אחת הספורטאיות בעלת ערך השיווקי הגדול ביותר של ‘נייקי’, לא יכולה להבטיח לעצמה את הגנה הזאת, מי כן יכולה?" פליקס ממשיכה בביקורת החברה "לא מדובר פה רק על הריון. אנחנו עשויות לעמוד מאחורי המותגים אותם אנו מפרסמות, אבל אנחנו גם צריכות להראות בהם האחראים, כאשר הם משווקים דרכינו לדור הבא של ספורטאיות וצרכניות".
The six-time Olympic gold medalist, Allyson Felix, asked Nike to guarantee that she wouldn't be punished for under-performing in the months after giving birth.
Nike declined.
This is her story: https://t.co/Kk48EWVqBx pic.twitter.com/0hvMVzjN6B
— Complex (@Complex) May 23, 2019
בעקבות הלחץ הציבורי, החליטו בחברת ‘נייקי’ לבטל את הסעיפים הנ"ל בחוזים של ‘נייקי’ את הספורטאיות המועסקות ע"י החברה. בהודעה הרשמית של ‘נייקי’ אמרה דוברת החברה סנדרה קריון-ג’ון: "זיהינו ש’נייקי’ יכולה לעשות יותר, ויש הזדמנות חשובה עבור תעשיית הספורט כולה, להתפתח כדי לתמוך בצורה טובה יותר בנשים בספורט".
החלטה של ‘נייקי’ מייצרת תקווה זעירה שעוד מעסיקים בספורט יאמצו את הגישה של ‘נייקי’ ויתייחסו להריון של הספורטאיות המועסקות אצלן, כחלק מתהליך החיים ולא כ"פציעה" או "בעיה" שספורטאית נהפכת לפחות הישגית בעת ההריון והלידה של ילדיה.