
למרות הכל, הראפר תאמר נאפר קורא לצעירים הערבים לצאת ולהצביע
נאפר בדרך הביתה מרמאללה, הוא מנווט את דרכו בין שבילי עפר חסומים, וגם משוחח עם חייל במחסום תוך כדי הראיון לכבוד השיר החדש שהוציא היום ‘תאמר חייב להצביע’ בו הוא נאבק בקולות, אצלו ובקרב החברה הערבית בישראל, המיואשים מהמצב ולא מתכוונים להצביע.
הראפר והאמן הפלסטיני, תאמר נפאר, מוכר כאחד הקולות הבולטים בציבור הערבי, שיריו עוררו לא פעם סערות תקשורתיות והובילו את שרת התרבות ושרים נוספים לתקוף אותו ואת שיריו. השיר החדש שלו עם היוצרים למיס עמאר ודיג’יי סופר מייק, קורא לצעירים הערבים לצאת ולהצביע ביום שלישי הקרוב. השיר, שכמייטב המסורת של נפאר לא חף מפרובוקציות ואיזכורים פוליטיים, לא מכוון למפלגה מסויימת, אלא מעלה את הסוגיות המרכזיות איתן מתמודד הציבור הערבי, לדעתו של נאפר, בבחירות הקרובות.
"אני לא קורא להצביע למפלגה מסויימת, אלא רק לממש את הכלי הדמוקרטי הזה. אני בעצמי עדיין לא יודע למי אצביע". בבחירות הקודמות היה לו יותר קל, היתה את הרשימה המשותפת, אבל לכנסת הזו הרשימה המשותפת כבר פחות משותפת, ולאזרחים הערבים בישראל, אלו שלא מוכנים להצביע למפלגות הציוניות, נותרו שתי ברירות – חד"ש-תע"ל או בל"ד-רע"ם.
לאחר השפל באחוזי ההצבעה של האזרחים הערבים בבחירות 2001 בהן הצביעו רק 18% מבעלי זכות הבחירה הערבים, שנה לאחר אירועי אוקטובר, אחת מנקודות השפל הגדולות בין הציבור הערבי ומדינת ישראל, עולה אחוז ההצבעה בהתמדה. בבחירות הקודמות עמד אחוז ההצבעה בקרב האוכלוסיה הערבית בישראל על 71.8%, כששיעור ההצבעה הכללי עמד על 72.3%.
הראפ הגרוע של הצל ותיאטרון אל מידאן
דווקא יריבו היהודי של נאפר, הצל, לא היסס והוציא הערב קליפ תמיכה "פרובוקטיבי" במפלגת זהות אותה הוא מקדם בשבועות האחרונים. נאפר עוד לא ראה את הקליפ, אבל עמדתו ברורה, "בתור ראפר ערבי אני לא יודע מה עדיף שיגמר קודם, הדעות הפאשיסטיות שלו או הראפ הגרוע שהוא עושה".
השיר של נאפר בנוי כקרב ראפ בין נפאר לבין עצמו, כשמצד אחד הוא מעלה את הטענות השונות נגד השתתפות בבחירות הן מטעמי החרמה אידיאולוגית והן מטעמי אדישות ועונה להן.
סרטון ההסתה של ראש הממשלה נתניהו, בחירות 2015:
מתוך השיר:
"אם הקול שלנו ימחק את ליברמן, יכלא את ביבי, אז אנחנו מוכנים.
רציתי להחרים, אבל החלטתי שאני לא רוצה להישאר בחוץ.
למען אחיי ואחיותיי ב-67 אני הולך להצביע
למען צעדת השיבה אני הולך להצביע
למען הנשים המוכות במקלטים אני הולך להצביע
בשביל שאוכל לשיר למחרימים ולא למשאיות הטרנספר – אני הולך להצביע"
בסביבתו של נאפר אין הרבה שלא מתכוונים להצביע, אבל הוא מודאג מהסקרים, "יהיה מאוד קל לראות אם השיר עבד, נדע ב-9/4 אם אחוזי ההצבעה עלו", הוא מקווה להשפיע. נאפר מודאג מכניסתם של כהניסטים לכנסת, אבל לא שוכח שההפחדה מפני האזרחים הערבים ודעותיהם עבדה גם בכנסת האחרונה. "ביטלו הרבה הופעות שלי. עוד לפני חוק נאמנות בתרבות, לא צריך שהחוק יכנס לתוקף כדי לייצר הפחדה".
תאמר נאפר (ללא קרדיט)
כשאני שואל את נאפר אם מבחינה מטראיליסטית לא עדיף לערבים אזרחי ישראל להצביע ליכוד, בגלל תכנית 922 שהעבירה מליארדים להשקעה בציבור הערבי נאפר מזדעק: "אני לא אזרח בזכות, ולא צריך לקבל תקציבים רק אם אני מוכיח נאמנות למשהו. אי אפשר להסית מצד אחד ומהצד השני כאילו לתקצב. אתה יודע כמה בתים הממשלה הזו הרסה? אתה יודע איך האלימות בחברה שלנו עלתה והמשטרה לא עושה כלום?"
אני שואל את נאפר איך אפשר לשכנע ערבים לצאת ולהצביע, ככה בשיחה אחד על אחד, שאלה שמביאה אותו להבהיר איך הוא רואה את הדברים. "אנחנו לא חיים פה בדמוקרטיה. אם הבימה יעשו משהו קיצוני, אז ינזפו בהם וימשיכו הלאה, אם תאטרון אל מידאן יעשה משהו הוא יסגר. אם הצל יוציא שיר פאשיסטי, לא יעשו לו כלום, אבל כשדארין טאטור כתבה פוסט היא נעצרה. צריך להבין שעבורנו אנחנו לא חלק במשחק הדמוקרטי, אלא משתמשים בדמוקרטיה כדי לשפר את המצב".