למרות המלצות משרד הבריאות, חלק מהרשויות סגרו גנים ציבוריים

למרות העובדה שכל המחקרים מצביעים על חשיבות היציאה לטבע מבחינה נפשית וגופנית, ועל אף שאין הנחייה של המדינה בנושא, החליטו חלק מהרשויות המקומיות לסגור את הכניסה לפארקים ולגנים הציבוריים שבשטחן. נראה שבתוך הבלבול הכללי כל עיר עושה דין לעצמה, ומי שמשלם את המחיר אלו התושבות והתושבים.

בזמן שבמשרד הפנים לא רואים צורך להורות כך או אחרת לרשויות המקומיות, באתר משרד הבריאות מודגש כי היציאה והשהייה בפארקים וגנים ציבוריים בטווח הקילומטר מהבית, מותרת. אלו ימי חול המועד סוכות, תקופה שבשיגרה מוקדשת ליציאה לטיולים ולבילויים משפחתיים, אבל השנה, כולנו מוגבלים לסביבת בית המגורים. בזמן הסגר, הלחץ בתוך דירות, שמראש לא נועדו לאכסן את כל בני המשפחה כל כך הרבה שעות, הוא אדיר, ובכל זאת גם פיסת הטבע העירונית נשארת סגורה בחלק מהמקומות.

בירושלים כל הפארקים והגנים פתוחים, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. גם בתל אביב-יפו כל הפארקים והגנים הציבוריים פתוחים כולל הטיילת הארוכה לחוף הים – ורק גני השעשועים בשכונות האדומות סגורים. לבאר שבע, רחובות וחיפה יש עוד לאן להתקדם.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

פארק נחל באר שבע, רגע לפני שהפקחים ביקשו מתמר להתפנות ממנו

 

בבאר שבע הציבה העירייה פקחים האוסרים כניסה לפארקים הגדולים כמו נחל באר שבע. תמר, תושבת העיר, שהגיעה אתמול (שבת) ברכיבה ספורטיבית למקום, נדהמה כשפקח מטעם העירייה ביקש ממנה שלא לרכב בפארק עצום המימדים. "רכבנו למקום, כקפסולה, והופתענו שדווקא באוויר הפתוח בחרה העירייה להגביל את התנועה", היא אמרה ל’דבר’. מהעירייה נמסר כי הגנים בתוך העיר פתוחים אך הפארקים הגדולים סגורים למבקרים.

בחיפה חלק מהגנים פתוחים וחלק לא. חוף הים נגיש לחלוטין, וכן טיילת הכט, אולם גן הפסלים, גן בנימין והספורטק סגורים. רונה, תושבת שכונת הדר בעיר ואם לשלושה, הופתעה לגלות שדווקא גן בנימין, הסמוך לתיאטרון העירוני בו מתקיים בכל חול המועד סוכות פסטיבל הצגות הילדים, סגור. "יש מעט מאוד שטחים ירוקים בטווח הקילומטר ודווקא אותם סוגרים? מה ההיגיון? זה מכעיס מאוד". בספורטק שנסגר המתעמלים לא שעו להוראות המופרכות לדעתם, ואפשר למצוא במקום חיפאים שעושים כושר, רצים או מתרווחים עם משפחותיהם על הדשא הרחב.

הספורטק בחיפה סגור על בריח, אולם המתעמלים מצאו דרך להיכנס (צילום: דבר)

בעירייה הפנו אותנו להודעה שהוציאו בשבוע שעבר, וטענו שהיא עדיין בתוקף. "תלונות רבות הגיעו ביומיים האחרונים על התקהלויות בפארקים, בדגש על הספורטק ופארק הכט. בהנחיית ראש העיר, שני המתחמים האלה ייסגרו לקהל כל עוד נמשך הסגר. פקחים ושוטרים, בסיוע חיילי פיקוד העורף, יפעלו למניעת התקהלויות ואכיפת מסכות, גם בשעות הערב והלילה".

מעיריית רחובות נמסר כי "כרגע פתוח בהתאם להנחיות הממשלה. עם זאת ולאור נתוני התחלואה נבחנות אפשרויות שונות ביחס לשימוש בגנים". השטח העצום של מכון ויצמן לעומת זאת לא פתוח לתושבים. לטענת העירייה השטח אינו באחריותה אלא באחריות המכון, למרות שבחודש שעבר הצליח חבר אופוזיציה בעיר לדאוג לכך שהשערים יפתחו לטובת צעידה של התושבים, כיום השער נעול. שירי, תושבת רחובות הגרה בסמיכות למכון ויצמן לא מבינה מדוע הפארק העצום בגודלו לא נגיש לציבור בזמן הסגר: "אנחנו מבלים במקום לא מעט, והופתענו שהוא סגור דווקא בזמן הזה". מדוברות המכון לא נמסרה תגובה בשלב זה.

פרופ’ נדב דוידוביץ’, ראש בית ספר בריאות הציבור באונ’ בן גוריון ויו"ר פורום בריאות הציבור, בטוח שכאשר שומרים על ריחוק פיזי המרחב הפתוח בטוח לציבור. "אנחנו יודעים שהידבקות באוויר הפתוח ובגנים ובפארקים היא מינורית, יש יחס של כמעט פי 20 סיכון להידבק בקורונה במקום סגור מאשר בפתוח". כבר בסגר הקודם הבהירו רופאי בריאות הציבור וגם גופי הטבע את חשיבות היציאה למרחבים הפתוחים, ונראה כי בסגר הנוכחי נרשמה התקדמות ואף הותרה פעילות ספורטיבית במרחק מהבית, אולם כנראה שהמסר לא הופנם חלוטין.

לדבריו, "העמדה שלנו היא שהסכנה באוויר הפתוח היא משמעותית נמוכה, כמובן כששומרים על ריחוק פיזי ומסיכות. אבל מעבר לנושא של מניעת קורונה, ליציאה אל הטבע בזמן הסגר יש הרבה מעלות כמו עידוד פעילות גופנית, והפחתה של תחלואה נפשית. בסופו של דבר זה גם מפחית פערים חברתיים, כי יש אנשים שגרים בדירות מרווחות שם יש מספיק מרחב כולל אף לפעילות ספורטיבית ויש אנשים שלא חיים בתנאים כאלה. העיריות צריכות לעשות הפוך, לעודד פעילות גופנית ויציאה לטבע".

דוידוביץ’ מציע לעיריות החוששות למרות הכל מהדבקות במרחבים הפתוחים, למנות נאמני קורונה, להקצות שעות ייעודיות לאוכלוסיה בסיכון ולהכשיר את הפקחים למשימה הזו. "כמובן שצריך למנוע דברים כמו אכילה משותפת, אבל יש מספיק אפשרויות לעשות את זה נכון, ואם יש חשש אפשר להתייעץ עם מומחים". דוידוביץ’ מחדד את חשיבות הדיאלוג בין הגופים, ומעלה סברה שיש חוסר אמון כפול בין התושבים לרשויות ולהיפך, אך בטוח שאלו מכשולים פתירים. "לאורך כל ההתפרצות נעשות הרבה דברים בגלל חשש יתר, ובגלל שהקורונה תהיה פה איתנו עוד הרבה זמן כדאי לחשוב לטווח רחוק, ולראות איך חיים עם המגיפה".

Leave a Reply

Name *
Email *
Website