לקראת החמרת ההגבלות: 4 דברים שכדאי לדעת על העלייה בתחלואה

קבינט הקורונה צפוי להתכנס היום (ראשון) ולדון בהגבלות נוספות לאור העלייה בתחלואה בחודש האחרון. בין ההגבלות שדווח כי יעלו לדיון: הקטנת מספר המשתתפים המותר באירועים והתקהלויות, וחזרה לקפסולות במקומות עבודה ובבית הספר של החופש הגדול. פרופ’ נדב דוידוביץ’, ראש בית הספר לבריאות הציבור באונ’ בן גוריון, מתייחס לסוגיות שעל סדר היום.

עדיין שולטים במגפה

העלייה במספר החולים בשבועות האחרונים הובילה להאשמת משרד הבריאות בדבר ‘איבוד שליטה’ על המגפה. הבוקר (ראשון) פורסם כי פרופ’ אלי וקסמן, מומחה לפיזיקת חלקיקים ממכון ויצמן שעמד בראש הצוות שייעץ למועצה לביטחון לאומי בנוגע להתמודדות עם הנגיף, דרש מראש הממשלה נתניהו להתערב במשבר והתריע מפני ‘הידרדרות חמורה’.

פרופ’ דוידוביץ’, שהשיחה עמו נערכה בטרם פרסום המכתב, אומר כי "המצב עדיין בשליטה. עם זאת, אנחנו חייבים להיות דרוכים, כי בקלות אפשר לאבד שליטה".
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

העלייה בתחלואה מורכבת מיותר צעירים ללא תסמינים, החשש: הדבקה של מבוגרים

על העלייה בשיעור התחלואה אומר דוידוביץ’ "אנחנו רואים עלייה במספר הנדבקים. יש עלייה מסוימת גם במספר החולים הקשים, אבל חלקם של החולים הא-סימפטומטיים גדול יותר עכשיו מאשר בעבר. שני שינויים הובילו לכך: האחד הוא שינוי במדיניות הבדיקות, שמאתרת יותר חולים א-סימפטומטיים (ללא תסמיני המחלה), והשני הוא שמרבית הנדבקים עכשיו בגיל צעיר."

לפי דוידוביץ’, עדיין לא ידוע כמה מהמאובחנים הא-סימפטומטיים שאובחנו בקורונה ימשיכו להיות ללא תסמינים, וכמה עוד ייפתחו תסמינים בהמשך. עם זאת, חשש שאליו צריך להתייחס הוא שהעלייה בתחלואה בקרב צעירים תגרום בהמשך להדבקה של מבוגרים, שעבורם הידבקות  מסוכנת הרבה יותר.

יש להגביל התקהלויות, אך להתייחס להבדל בין חתונה להופעה באולם

דוידוביץ’ תומך הגבלת התקהלויות כרגע, אך מציין שצריך להבדיל בין אירועים כמו חתונות, שמאופיינים בריקודים ואינטראקציות בין-אישיות בין המשתתפים, לבין אירועים כמו הופעות או הצגות, בהם הקהל יושב בכיסאות ואנשים אינם מקיימים אינטראקציה. גם איגוד רופאי בריאות הציבור, שדוידוביץ’ חבר בהנהלתו, קרא בשישי האחרון לאסור התקהלויות המאופיינות באינטראקציה חברתית.

מוקדם לקבוע את יעילות הסגר המקומי

בשבוע האחרון הגבירה הממשלה את השימוש בסגר מקומי על יישובים או שכונות בהם הופיעה התפרצות קורונה. שכונות ברהט ובערערה בנגב, בטבריה ובאלעד הוכרזו כ’אזור מוגבל’, שהתנועה וההתקהלות אסורות בו. בנוסף הוטלו הגבלות חלקיות על שכונות באשדוד ובבת ים.

עם זאת, נתונים שהציג ‘מרכז המידע והידע למערכה בקורונה’ באגף המודיעין בצה"ל בסוף השבוע העלו כי ההגבלות לא צמצמו את התחלואה ברהט ובערערה בנגב שעל שכונות בתוכם הוטל סגר. פרופ’ דוידוביץ’ אומר כי "למרות הדיווחים על המשך העלייה בתחלואה ביישובים אלו, עדיין אי אפשר לדעת אם הצעדים שננקטו שם היו אפקטיביים עקב זמן הדגירה של הנגיף".

היום (ראשון) תערוך ועדת החוקה בכנסת דיון בבקשת הממשלה להאריך את תקנות שעת החירום המאפשרות לה להכריז על אזור מוגבל. בדיון ישתתפו כלל גורמי החירום וראשי ערים שעל עירם הוטלו הגבלות, במטרה לשמוע את הערותיהם.

יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר לקראת הדיון: "הוועדה לא תמהר לאשר שוב את תקנות שעת החירום בטרם ייקבעו פרמטרים ותנאים ברורים להכרזת סגר על יישוב כלשהו, דבר הגורם סבל רב לתושבים שחשים כי היד קלה מדי על הדק הסגר. הוועדה תדרוש לקבל אופציות חלופיות להטלת סגר ותדרוש שהדבר יתבצע רק אם נעשו כל הצעדים הנדרשים האחרים ורק כצעד של אין ברירה".​

Leave a Reply

Name *
Email *
Website