
לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית: לנשים סיכוי גבוה יותר להתקבל לתואר ראשון
לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, שתתחיל ביום ראשון הקרוב, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים על שנת הלימודים היוצאת. מעל 320 אלף סטודנטים צפויים להתחיל את לימודיהם ב-60 מוסדות להשכלה גבוהה.
על פי הסקר, סיכוייהן של נשים ללמוד לתואר ראשון בשנת הלימודים האחרונה, היה פי 1.5 לעומת הסיכוי של הגברים. נשים היוו רוב (59.7%) בכל התארים. העלייה במספר הסטודנטים החדשים לתואר ראשון הייתה יחסית צנועה, ועמדה על 2,500 סטודנטים. עלייה של 4.6% לעומת שנת הלימודים תשע"ט. בעקבות משבר הקורונה, צופים באקדמיה עלייה של כ-20% בהרשמה.
סטודנטים בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית ביום הראשון ללימודים. ארכיון (צילום: הדס פרוש/פלאש 90)
לאורך כל שנת הלימודים תש"ף כ-57% מהסטודנטים החדשים לתואר ראשון למדו מדעי החברה או מדעי הרוח. כ-68% מכלל הסטודנטים לתואר שני למדו מדעי החברה או מדעי הרוח (37.9% ו-30.2%, בהתאמה) והסטודנטים לתואר שלישי למדו בעיקר מדעים ביולוגיים וחקלאות (26.4%) ומדעי הרוח (24.0%).
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
אחוז הסטודנטיות בחברה הערבית גבוה כמעט פי שניים מאחוז הסטודנטים
כחלק ממגמה רבת שנים, בשנה האחרונה נרשמה ירידות במספר הלומדים לתואר ראשון בכל תחומי מדעי הרוח ובעיקר במדעי הרוח הכלליים (5.4%) ולעומתה עלה במיוחד מספר הלומדים בתחום מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב (12.8%).
בעשור האחרון (תש"ע – תש"פ) עלה באופן ניכר אחוז הסטודנטים הערבים בכל התארים: בתואר ראשון – מ-13.1% ל-19.2%, בתואר שני – מ-7.4% ל-14.6% ובתואר שלישי – מ-5.2% ל-7.2%, בהתאמה. אחוז הנשים בקרב החברה הערבית היה גבוה במיוחד (68.7%), כמעט פי שניים מאחוז הגברים. למרות זאת, הסיכוי של יהודים ואחרים ללמוד לתואר ראשון גדול פי 1.4 מזה של ערבים.
סטודנטיות ערביות. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: מרים אלסטר / פלאש90).
במוסדות ההשכלה הגבוהה למדו שנה שעברה 13.1 אלף סטודנטים חרדים למדו בעיקר מקצועות מתחום החינוך וההכשרה להוראה מספר הסטודנטים החרדים בכלל האקדמיה עלה בסה"כ ב-5.8% לעומת השנה הקודמת. המקצוע המבוקש ביותר בקרב החרדים, מעל לשליש מהלומדים, למדו בעיקר מקצועות מתחום החינוך וההכשרה להוראה בעוד אחוז הנשים מסך הלומדים גבוה בהרבה משל הגברים (67.4%).
מידה גבוהה מאוד של שוויון מתקיימת בקרב סטודנטים לתואר ראשון. חלקם של סטודנטים מיישובים שבאשכולות חברתיים-כלכליים גבוהים עמד על 25.2% בתואר ראשון, בעוד חלקם היחסי של הסטודנטים מיישובים שבאשכולות חברתיים-כלכליים נמוכים עמד על 26.3%. אך המגמות מתהפכות ככל שהתארים עולים.
חלק מלומדי תואר שני ושלישי בקרב העשירונים העליונים עומד על 31.8% בתואר שני ו-38.5% בתואר שלישי. בעוד באשכולות הנמוכים הוא עומד על 22.1% בתואר השני ו-15.6% בתואר השלישי.