
“מאוד רוצים לראות אותם מגיעים”
ברשות להגבלים עסקיים מעדיפים לא להיערך לכניסת אמזון לישראל, ולהמתין לתלונות שיגיעו על התנהלות ענקית הקמעונאות רק בדיעבד. כך עולה מדבריה של הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין בוועדת הכלכלה.
במהלך דיון שערכה הוועדה על רפורמה ברשות, אמרה הלפרין כי "השקפת העולם של הרשות להגבלים עסקיים היא שגורמים שרוצים להיכנס ולהתחרות בשוק הישראלי זו ברכה. גם אם זה מפריע לאנשים שהיה להם נוח ומאוורר בחלקה הקטנה שלהם, בלתי מאוימים". עוד הוסיפה כי "אמזון היא גוף מאוד גדול ומאוד חזק. כמובן שאם היא תנצל את כוחה כדי לדחוק עסקים קטנים אנחנו נהיה הראשונים להסתער עליה בעניין הזה. אבל אמזון בשוק הישראלי תביא ברכה צרכנית ואנחנו מאוד רוצים לראות אותם מגיעים".
דבריה של הלפרין מגיעים על רקע חשש גדול של קמעונאים בשוק הישראלי מכניסתה של ענקית המסחר האינטרנטי אמזון, שאמורה להיכנס לישראל במהלך 2019. אמזון ידועה בעולם כחברה "קניבלית" המשתלטת במהירות על פלחי שוק גדולים בענפים שונים.
כניסתה של אמזון לישראל צפויה, על פי כל ההערכות, לשנות את כללי המשחק בשדה הקמעונאי. לצד החששות הגדולים, לכניסתה של אמזון לישראל יש גם יתרונות עבור הצרכן שייהנה מזירת תחרות חדשה ומרמת השירות שהחברה מביאה איתה בכל הקשור למשלוחים מהירים ולתנאי רכישה. השיטה של אמזון מחזקת גם יצרנים קטנים שיכולים להגיע ישירות לצרכן מבלי לעבור דרך רשתות השיווק הגדולות והקניונים.
מנגד, הריכוז העצום של כוח בידיה של חברה בודדת המשתלטת על כל שרשרת הייצור והאספקה בתחומים שונים ומגוונים, עלולה להתברר במרוצת הזמן דווקא כמכשול לתחרות החופשית. במדינות רבות כבר מזהים את אמזון כאיום על התחרותיות בשוק ושוקלים צעדים שיגבילו את פעילותה.
הרשות להגבלים עסקיים היא הזרוע הממשלתית שאמורה להגן על השוק מפני צבירת כוח בידי חברות בודדות וניצול הכוח הזה לרעה. עד כה פעלה הרשות בעיקר נגד חברות מקומיות שהפכו למונופולים בתחומים מסוימים. בהקשר הזה אמזון אמורה להיות האיום הגדול ביותר שהרשות צריכה להיערך אליו, הן ביצירת כלים לפיקוח והן ביצירת הכללים המתאימים לעולם המסחר האינטרנטי והגלובלי. הרשות לא צריכה לעצור את ההתפתחות הטכנולוגית והשינויים בעולם המסחר, אבל היא צריכה להיות ערוכה להגיב לכללים המשתנים.