
מאות סטודנטים מתנדבים בבדיקות קורונה, במשרד הבריאות ובמד”א מסרבים לתקצב
"אנחנו מבצעים משימה לאומית מסוכנת וקשה," מספר עמרי כהן, סטודנט לרפואה בבר אילן וחבר בהתאחדות הסטודנטים לרפואה. כבר חודש, מאז תחילת התפשטות הקורונה בישראל, מרכז כהן מאות סטודנטים לרפואה, שמשרד הבריאות מסתמך עליהם באיסוף הדגימות לבדיקות קורונה ברחבי הארץ. הסטודנטים, שזיהו את הצורך הלאומי עם תחילת המשבר והתארגנו לסייע, עושים את העבודה הנחוצה בהתנדבות מלאה מהיום הראשון. עם זאת, לאחרונה מתחזקים בקרבם הקולות הקוראים למדינה להכיר בעבודתם ולתגמל אותם עבורה. "כל מערכת הבדיקות בנויה על העבודה שלנו. לא יכול להיות שהמדינה שולחת אנשים לחזית המלחמה בקורונה בהתנדבות מלאה" אומרת ענבר, סטודנטית לרפואה שהתנדבה גם היא בלקיחת דגימות לבדיקות קורנה, עד שנאלצה להפסיק ולחפש עבודה בשכר.
עמרי כהן, סטודנט לרפואה ומנהל את ההתנדבות של הסטודנטים לרפואה במגן דוד אדום (צילום: דין אריאל התאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל)
לפי התאחדות הסטודנטים לרפואה, עבודת הסטודנטים היתה קריטית בעבור היכולת של המדינה להעלות את כמות הבדיקות מ-700 ביום באמצע מרץ, לכמעט 7000 ביום כעת. "זה היה מאמץ משולש. מד"א הכשירו אותנו, משרד הביטחון הביא את המטושים שהיו חסרים ודאגו לכל הציוד, ואנחנו הבאנו את כוח האדם," מספר כהן. ההתגייסות של התאחדות הסטודנטים נעשתה בתיאום עם משרד הבריאות. מכתב שנשלח ממשרד הבריאות להתאחדות הסטודנטים ב-17 במרץ קורא לסטודנטים למקצועות הבריאות להתנדב על מנת לתגבר את הצוותים הרפואיים בקהילה.
"הרבה אנשים מוציאים עלינו כעס ותסכול"
העבודה שעושים הסטודנטים לא קלה. כל משמרת כוללת חמש שעות של עמידה בחום בחליפות מיגון, ובמקרים רבים גם התמודדות עם מצבים רגשיים קשים של המטופלים. "הרבה אנשים מוציאים עלינו כעס ותסכול", מציין כהן בצער. הוא מספר שבגלל שהעבודה דורשת מגע קרוב עם חולים, או אנשים שחשודים כחולים, היא מלווה בחשש ממשי מהדבקה. הרבה מהסטודנטים המתנדבים החליטו להישאר בדירותיהם לבדם כדי לא לסכן את בני משפחתם והקרובים להם. "אני מפחד להדביק את בת הזוג שלי," הוא מוסיף.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
סטודנטים לרפואה מתנדבים בלקיחת דגימות לבדיקות לנגיף הקורונה (צילום: דין אריאל, התאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל)
"בהתחלה נרתמתי לכל הדברים שהתאחדות הסטודנטים הציעה, כי רציתי לקחת חלק, והרגשתי גאווה שאני עושה את החלק שלי במאבק הלאומי. אבל לאט לאט הבנתי שזה לא משהו זמני של שבוע, שזאת לא התנדבות של פעמיים שלוש, אלא שבאמת רוב מערך הבדיקות בישראל מסתמך על סטודנטים מתנדבים", אומרת ענבר, סטודנטית בשנה האחרונה של לימודי הרפואה. "בשלב הזה התחלתי להרגיש לא בנוח עם הסיפור. אני חושבת שהתנדבות זה דבר חשוב, ראוי ומדהים, אבל ברגע שהמערך של מדינת ישראל למלחמה נגד הקורונה מסתמך על זה שנעבוד בהתנדבות, זו בעיה". ענבר מתארת לחץ לעבוד כמה שיותר שעות ולנסוע מרחקים גדולים על מנת להפעיל מוקדי בדיקה. "לעבודה הזאת יש ערך גדול מאוד, וראוי לשלם עליה שכר", היא קובעת.
סטודנטים לרפואה מתנדבים בלקיחת דגימות לבדיקות לנגיף הקורונה (צילום: דין אריאל, התאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל)
"אין סיבה שמי שעושה עבודה מסוכנת ומסובכת גם לא יוכל לשלם שכר דירה"
"גם אנחנו פוטרנו מהעבודה, גם אנחנו במצוקה כלכלית עכשיו," אומרת נועם, סטודנטית בשנה האחרונה ללימודי הרפואה שלה. "קמו כבר הרבה מערכים שקשורים לקורונה והם כן מתוקצבים. העובדים של דן פנורמה לא מארחים את החולים שם בהתנדבות, לזה המדינה כן מצאה תקציבים. יצא שדווקא מי שממש נכנס לבתים של עובדים ודוגם אותם, לא הייתה יוזמה לתגמל אותו על זה. גם לנו יש חשבונות לשלם, ואין סיבה שמי שעושה עבודה מסוכנת ומסובכת גם לא יוכל לשלם שכר דירה בסוף החודש. דווקא בזמן שאחוזי האבטלה גבוהים ומדינת ישראל נותנת דמי אבטלה, ראוי לייצר משרות שבהן אנשים מקבלים תשלום תמורת עבודה. אנשים מעוניינים לעשות את העבודה הזאת, שיש בה צורך קריטי," אומרת ענבר.
בשבוע האחרון נערכים מאמצים לתגמל את הסטודנטים. בהיעדר תקציבים ממשלתיים, ולאחר שהתברר שהסטודנטים גם לא יוכלו לקבל הכרה בדמות שעות קליניות ללימודי הרפואה על פעילותם בלקיחת דגימות, החלה התאחדות הסטודנטים לרפואה לגייס תרומות למלגות לסטודנטים שמשתתפים במערך הבדיקות. משרד הבריאות הפיץ טופס הרשמה לפעילות רפואית חיונית בתשלום של סטודנטים לרפואה, אבל לפי ענבר, "רוב החברים שלי עדיין מחכים שיחזרו עליהם".
"אין עם מי לדבר"
עמרי כהן מספר כי פניות ההתאחדות למשרד הבריאות בנושא שכר או תשלום על הפעילות לא נענו. "אנחנו בקשר עם המשרד על דברים כמו הכשרה לסטודנטים לבצע טיפול נמרץ במידה שיהיה צורך גדול יותר ממה שהמערכת יכולה לספק, אבל בעניין השכר אין לנו עם מי לדבר", הוא אומר. למרות זאת, הוא אינו מעוניין להפסיק את שיתוף הפעולה עם מד"א. "אנחנו התחלנו להתנדב ובנינו יחד עם מד"א רשת רחבה של בדיקות. לא נלך אחורה ונפקיר את המערך הזה תוך סיכון חיי אדם".
ממגן דוד אדום נמסר בתגובה לפניית ‘דבר’: "הסטודנטים באו להתנדב." הם הוסיפו כי למד"א אין מידע לגבי האחוז מתוך מתנדבי לקיחת הדגימות שחברים בהתאחדות הסטודנטים לרפואה, אך הסתייגו מטענת ההתאחדות שכמעט כל הדגימות נלקחות על ידי חברי ההתאחדות. בשיחה עם ‘דבר’ אמר נציג מד"א כי "אנחנו מברכים על ההתנדבות של הסטודנטים, ועם זאת, אם הם ילכו, נביא עובדים או מתנדבים אחרים".
משרד הבריאות לא הגיב לפניית ‘דבר’ בנוגע לתקציבים לאיסוף הדגימות על ידי מד"א.