מניין ההרוגים בעקבות הציקלון ‘אידאי’ במוזמביק עלה ל-417

שמונה ימים חלפו מאז פגעה סופת הציקלון "אידאי", בחופי מוזמביק, וממדי האסון מתבהרים לאיטם. על פי הודעת הממשלה מהיום (שבת) מניין ההרוגים הרשמי עומד על 417, כאשר גופות חדשות נמצאות בכל העת, והערכות צופות כי המניין יגיע עד לאלף. תצלומי לוויין של סוכנות החלל של האיחוד האירופי חושפים כי שטח בגודל של כ-380 קמ"ר הוצף בעקבות הסופה, ומפלס המים הגיע בחלק מהמקומות למעל שישה מטרים. הצלב האדום מזהיר כי התגלו במדינה מקרים של כולרה.

במוקד האסון עומדת העיר ביירה, בעלת אוכלוסייה של כחצי מיליון תושבים. במהלך הסופה נחרב 90% משטח העיר עקב ההצפות הכבדות, כשבניינים שלמים שקועים לגמרי מתחת למים, וניצולים נמצאו תופסים מחסה על עצים גם ימים לאחר הסופה.

Cyclone Idai: ‘Massive and horrifying damage’ in Mozambique https://t.co/m2cz3Vb2zN pic.twitter.com/17BuIiypJ9

— BBC News Africa (@BBCAfrica) March 18, 2019

במהלך הסופה, שהכתה ברוחות של 175 קמ"ש את מוזמביק שלחופי האוקיאנוס ההודי בדרום מזרח אפריקה, מספר סכרים נהרסו, דבר שהחמיר את ההצפות. בנוסף תשתיות רבות – כמו גשרים, כבישים, בתי חולים ותחנות כוח – נפגעו או נהרסו, מה שמקשה על פעולות החילוץ בהיעדר קווי תקשורת, דרכי הגעה וחשמל.

בפנייה לאומה ברדיו הממלכתי, אמר ביום שני נשיא מוזמביק פליפה ניוסי כי ראה גופות רבות צפות, בעת שטס במסוק מעל האזורים המוצפים. "הכל מצביע על כך שעלולים להיות מעל ל-1,000 הרוגים", אמר הנשיא וציין שבכך תהיה הסופה אסון הטבע שגבה את מספר הקורבנות הגבוה באזור דרום אפריקה. "זהו אסון הטבע הגדול ביותר שמוזמביק התמודדה איתו אי פעם. העדיפות כעת היא להציל חיי אדם", אמר שר הסביבה של מוזמביק, סלסו קוראייה.

דובר הצלב האדום ג’יימי לסור אמר כי "המצב איום ונורא. ממדי ההרס הם עצומים, נראה כי 90% מהאזור נחרב. אנחנו מקבלים דיווחים כי המצב מחוץ לעיר עוד עלול להיות קשה אף יותר" הרחיב לסור. "הדרכים הראשיות המובילות לביירה מנותקות, בניינים שלמים שקועים במים ונפגעו קשות, והעסקים מושבתים". בצלב האדום הוסיפו כי "כלל הפעילות הרפואית בבית החולים בביירה, במרפאות מקומיות, ובקהילות הושבתה לחלוטין". ארגון רופאים ללא גבולות דיווחו כי אספקת החשמל באזור הופסקה לחלוטין עקב הסופה וכמעט כל מערכות התקשורת מנותקות.

Fears are growing for more than 500,000 people in the Mozambique city of Beira, after aid agency officials warned that 90% of the area had been "destroyed" by Cyclone Idai https://t.co/gnD0zPfPp0 pic.twitter.com/lmOvVtb788

— CNN International (@cnni) March 19, 2019

הבוקר (שבת) הודיע הצלב האדום מספר מקרי כולרה התגלה בקרב תושבי העיר שקיבלו טיפול, בנוסף הזהיר הארגון מפני מקרים של מלריה שעלולים להתפתח. התרבות מקרים של כולרה בקרב הניצולים שמשוכנים במחנות ארעיים עלולה להחמיר אף היא את תוצאות האסון שכבר כעת מוכרז כאחד מאסונות הטבע הגדולים בחצי הכדור הדרומי.

לסופה הטרופית שכאמור פגעה בחופי מוזמביק ביום חמישי בשבוע שעבר קדמו שבועיים של גשמים כבדים, שבצירוף הסופה הובילו להצפות קשות ברחבי ביירה, הגשמים נמשכו גם לאחר הסופה ונפסקו רק בימים האחרונים. ביום ראשון השבוע התמוטט סכר סמוך לעיר, וחסם את הדרך היחידה שנותרה פתוחה, דבר שהחמיר את ממדי האסון. באו"ם הזהירו כי החורבן בפאתי העיר עלול לפגוע באספקת המזון והביטחון התזונתי באזור, "הנזק מתרחש ממש לפני עונת הקציר המרכזית וזה עלול להחריף את המשבר בביטחון התזונתי באזור" אמרה סוכנות הומניטרית של האו"ם הפועלת במדינה.

As millions of people in Mozambique, Malawi and Zimbabwe struggle to cope in the aftermath of #CycloneIdai, the @CopernicusEU #Sentinel1 is one of the satellite missions being used to map flooded areas to help relief efforts.
Read more: https://t.co/xzf0olWnB0 pic.twitter.com/eDjMiQf4mq

— ESA (@esa) March 20, 2019

מלבד מוזמביק, פגעה הסופה הטרופית ‘אידאי’ גם במדינות מלוואי וזימבבואה השכנות אליה בפנים היבשת. לפי גורמים רשמיים הסופה הרגה 259  בני אדם בזימבבואה ו-56 נוספים במלוואי, ובסך הכל השפיעה הסופה על 1.5 מיליון בני אדם בשלושתם המדינות שנפגעו ממנה.

מוזמביק, מדינת צרה לחופי האוקיאנוס ההודי, שהשתחררה מהקולוניאליזם הפורטוגלי רק ב-1975 והייתה נתונה במלחמת אזרחים שנים רבות, היא מוקד ידועה לסופות טרופית בתקופה זו של השנה. בשנת 2000 התרחש אסון טבע דומה, של גשמים כבדים והצפות וסופה טרופית שהגיעה לאחר מכן. באותו אסון נהרגו מעל ל-700 בני אדם וכ-650,000 נותרו מחוסרי בתים.

The scale of #CycloneIdai in Beira, Mozambique, is truly heartbreaking. Initial assessments from @ifrc estimate at least 90% of the area is completely destroyed. Read what IFRC aid workers are witnessing in the area: https://t.co/reDWmHKw2W ???? @IFRCAfrica pic.twitter.com/25l3kM2vl3

— American Red Cross (@RedCross) March 18, 2019

על פי הערכות מדעני האקלים, אסונות טבע דוגמת סופות טרופיות צפויים להחמיר בעצמתם ותדירותם בשל שינוי האקלים הנגרמים כתוצאה מהתחממות הגלובלית. אוכלוסיות במדינות נחשלות דוגמת מוזמביק פגיעים הרבה יותר בפני אותם אסונות שכן כאמור המוכנות ורמת התשתיות אינה עומדת אל עוצמת הרוחות. להיעדר התשתיות ישנה גם השפעה מתמשכת גם הרבה אחרי שהרוחות גוועו. בפוארטו ריקו למשל שנפגעה מההוריקן ‘מריה’ בשנת 2017  עמד מספר הקורבנות על כ-64 בלבד בימים שלאחר ההוריקן. אולם מספר ההרוגים הסופי נאמד ביותר מ-4,645, כך על פי מחקר של אוניברסיטת הרווארד, כשאלפים מתו לא כתוצאה מהסופה עצמה אלא מקריסת רשת החשמל והתשתיות החיוניות לאחר מכן.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website