
‘סטנדרד אנד פורס’ החליטה להשאיר את דירוג האשראי של ישראל ברמתו הגבוהה
חברת דירוג האשראי S&P אששרה ביום שישי את דירוג האשראי של ישראל והשאירה אותו ברמת AA-. באוגוסט האחרון העלתה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של Aּ+ לרמה הנוכחית הגבוהה ביותר שישראל זכתה לה.
בחברה סבורים כי הגירעון ב-2019 יהיה 3.3% מהתוצר, ושיעור הצמיחה יעמוד על-3.2%. בהודעת הדירוג ציינה החברה כי על פי הערכותיה צמיחת המשק הישראלי תישמר לעומת היחלשות הצמיחה העולמית.
השבוע פורסם על ידי החשב הכללי במשרד האוצר כי יחס חוב תוצר עלה מ-60.5% ל-61.2% ובכל זאת בחברת הדירוג סבורים כי הממשלה הבאה תבטיח שיחס החוב/תוצר ירד מ-60%. מדובר בבלימת המגמה של הפחתת היחס בין החוב לתוצר מאז 2009. מאז ירד במצטבר היחס ב-11%.
לפי הערכות S&P, הגירעון של ממשלת ישראל ב-2019 יעמוד על 3.3% מהתוצר, גבוה מיעד האוצר (2.9%).
תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית ירדה מ-3.5% ל-3.2%, והחברה הסבירה כי נתון זה הוא עדיין גבוה והירידה נובעת מהיחלשות הכלכלות שישראל באה עמן במסחר.
לפי S&P הצמיחה הממוצעת עד 2022 תהיה גבוהה מ-3%. החברה ציינה כי השגשוג הישראלי קשור בגיוון שלה והדגימה כי ההוצאות על מחקר ופיתוח גבוהות מ-4.5% מהתוצר הממוצע – השיעור הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD.
על מנת לתת דירוג אשראי חברות הדרוג בוחנות מספר מאפיינים ביניהם מאפייני החוב, מאפייני המשק, סחר החוץ, סביבה מוניטרית, תקציב הממשלה, ומאפיינים פוליטיים חיצונים ופנימיים.
דירוג האשראי ניתן גם על רקע הבחירות הקרובות בו התריעה חברת הדירוג מפני קיטוב פוליטי בממשלה הבאה שעלול להגביל את יכולות החברה.
חברת הדירוג התייחסה לסכסוך הישראלי-פלסטיני מתוך חשש לתגובות נגד מצד הקהילה הבינלאומית וזאת בנוסף ליציאת ארה"ב מסוריה והאיום האיראני.
כלכלני חברת הדירוג ציינו כי מחירי הדיור נשארו אתגר משמעותי של המשק שההתמודדות עמו תדרוש זמן.