“עמותות כבר מתחילות להיסגר, זו תהיה בכייה לדורות”

העמותות נאבקות על קיומן: ארגון הגג של המגזר השלישי, "מנהיגות אזרחית", הגיש ביום חמישי שעבר מכתב למשרד ראש הממשלה בדרישה לזרז את הסיוע שהובטח להם והזהיר מפני "קריסה של רשת הביטחון החברתית בישראל" אם לא יעשו צעדים כדי לסייע לעמותות.

"האוצר יוצא בהצהרות שהם מספקים את התשתית ואת רשת הביטחון לעמותות", אומרת ליאור פינקל פרל, מנכ"לית "מנהיגות אחראית", "אבל בפועל אין תשתית ואין רשת ביטחון. עדיין אין סיוע, אין הבנה של הבהילות והדחיפות ועדיין לא יצא אפילו שקל אחד".

ליאור פינקל פרל. "אם בתקופה הזאת התשתיות המרכזיות של הארגון קורסות, לא יהיה לאן לחזור" (באדיבות המצולמת)

לאחר מאבק של חודשיים הסכימו במשרד האוצר להעניק סיוע מוגבל לעמותות בפעימה השלישית של הסיוע לעסקים שנכנס לתוקף בשבוע שעבר, אלא שעד כה לא קיבלה אף עמותה כל סיוע. על אף שהאוצר הבטיח לכלול קרן של 200 מיליון שקלים בפעימה השלישית של הסיוע לעסקים, לא נעשה כל מאמץ להתאים את תהליך הגשת הבקשה לסיוע למגזר השלישי, ועמותות רבות גילו בשבוע שעבר לתדהמתן כי על אף שהפעימה השלישית יצאה לדרך, אין להן יכולת טכנית להגיש את הבקשה לסיוע.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

"בגלל שהאוצר הכניס את הסיוע לעמותות לתוך הסיוע לעסקים המנגנונים לא היו מותאמים לעמותות. ביום שלישי, אחרי שהיה אפשר לקבל סוף סוף סיוע, הבנו שלמעשה עמותה לא יכולה להגיש את הבקשה שלה, כי כל המערכת מותאמת לחברות פרטיות. אתה נדרש להקליד מספר ח"פ – שזה חברה פרטית, וחובה לדו"ח מע"מ, שלעמותות אין. המחזור של עמותות הוא שנתי, אז אנחנו לא ממש יכולים לגזור חודשיים בלבד, אלא עם שירות של רואה חשבון. למי שבנה את המנגנון אין הבנה של איך עובד מלכ"ר", אומרת פינקל.

מאז שהגיש הארגון את התלונה תיקנו ברשות המסים את המערכת, כך שיתאפשר גם לעמותות להגיש בקשה לסיוע, אך פינקל מסבירה שעדיין קיים פער גדול בין הצרכים של העמותות לסיוע שהן מקבלות בפועל. עיקר הסיוע שמציע האוצר ניתן דרך קרן מס רכוש, לעמותות עם מחזור שנתי של עד 20 מיליון שקלים, כששליש ממחזור זה צריך להתבסס על הכנסות עצמיות ולא על תמיכות. לדבריה, האוצר הבטיח להקים קרן נוספת לסיוע לעמותות שלא נכללות בקטגוריה, אבל הקריטריונים לקבלת הסיוע עוד לא פורסמו.

"עברו חודשיים מאז תחילת המשבר, לקח להם זמן עד שהם בנו את הקריטריונים. ייקח עוד זמן עד שהם יבחנו את הבקשות של מי שהגיש היום. בינתיים העמותות נחנקות. הכסף לא התחיל לצאת ואנחנו נתחיל לחזות בקרוב בקריסה איטית של התשתית החברתית בישראל. עמותות כבר מתחילות להיסגר. פעילויות מתחילות להיסגר ולהצטמצם, וזו תהיה בכייה לדורות".

פגיעה מתמשכת

על פי סקר שערך הארגון, כמחצית מהעמותות בישראל ענו שקיימת סבירות "בינונית עד גבוהה" שיקרסו בעקבות משבר הקורונה. מדובר בעמותות שמפעילות שירותים חברתיים חיוניים ממעונות יום לילדים אוטיסטים ונוער בסיכון ועד למקלטים לנשים שסובלות מאלימות במשפחה.

לדבריה של פינקל, מדובר במצוקה מתמשכת שהתחילה כבר בתחילת השנה, עם הכניסה לתקציב המשכי. התקציב ההמשכי גרר קיצוצים בהוצאות משרדי הממשלה, מה שפגע בעמותות רבות המסתכמות על פעילות משותפת עם המדינה.

"העמותות היו כבר חבוטות למדי על רקע של שנה ללא תקציב", אומרת פינקל. "עמותת שעובדות עם המדינה כבר ספגו קיצוצים והפסקה של תקציבים מהממשלה, ומהצד השני משבר הקורונה פגש את העמותות באופן כזה שהפעילות הופסקה. אז גם עמותות שלא מסתמכות רק על תמיכות ויש להן הכנסות עצמיות מצאו את עצמן בבת אחת בלי הכנסות. יש תקציבים ממשלתיים שהולכים ומפסיקים גם ככה, ובגלל הקורונה הפעילות מפסיקה לגמרי אז אין יותר הכנסות עצמיות".

כבר בתחילת משבר הקורונה הציעה פינקל להקים קרן סיוע מיוחדת של כמיליארד שקלים כדי למנוע פגיעה בפעילותן, אבל חלפו חודשיים עד שבאוצר נענו לבקשה והקצו לקרן הסיוע סכום נמוך בהרבה. עם זאת, חודשיים וחצי לתוך המשבר, עוד לא חולק אפילו שקל אחד לעמותות.

"הרעיון היה לא תשלום על פעילות אלא תשלום על תשתיות, המשך הפעלת העמותה. בגלל החודשיים שבהם העמותה הפסיקה לפעול, יש סכנה גדולה של קריסה. גם אם אחר כך חוזרים, אם בתקופה הזאת התשתיות המרכזיות של הארגון קורסות, לא יהיה לאן לחזור".​

Leave a Reply

Name *
Email *
Website