
פרס נובל לשלום יינתן לתוכנית המזון של האו”ם
תוכנית המזון העולמית של האו"ם היא הזוכה בפרס נובל לשלום. כך הכריזה ברייט ראיס אנדרסן, ראש וועדת נובל לשלום, לפני שעה קלה בטקס מצומצם שנערך באוסלו. הפרס הוענק לתכנית המזון העולמית (WFP) בשל מאמציה להיאבק ברעב ולשפר את תנאי חייהם של המונים החיים באזורי קונפליקט. "רצינו להסב את תשומת הלב העולמית אל מיליוני האנשים הסובלים או חוששים מאיום הרעב. הרעב נהפך לנשק בסכסוכים ומלחמות".
Deepest thanks @NobelPrize for honouring the World Food Programme with the 2020 #NobelPeacePrize.
This is a powerful reminder to the world that peace and #ZeroHunger go hand-in-hand. https://t.co/1CYXPcnvlF
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
— World Food Programme (@WFP) October 9, 2020
אנדרסן אמרה כי הענקת הפרס היא גם קריאה לקהילייה הבינלאומית להגדיל את המימון לסוכנות האו"ם על מנת להבטיח שבני אדם לא ירעבו. "זהו ארגון חשוב מאוד של האו"ם. לאו"ם יש תפקיד משמעותי בפיתוח האנושות, ומזון הוא אחד הצרכים הבסיסיים של בני האדם". עוד הוסיפה כי מגפת הקורונה החמירה את הרעב בעולם וקראה לממשלות להבטיח ש-WFP וארגוני סיוע אחרים יקבלו את התמיכה הכספית הדרושה.
חלוקת מזון של תכנית המזון העולמית במוזמביק, במהלך מגפת הקורונה. 31 במרץ (Photo: WFP)
תכנית המזון העולמי נבחרה מתוך 318 מועמדים, בהם 211 אנשים ו-107 ארגונים, שעמדו לבחירת חברי הוועדה. לא ברור באילו תנאים יתקיים טקס הענקת הפרס ב-10 בדצמבר. הגבלות הקורונה שיהיו בתוקף יקבעו אם הפרס יוענק בטקס באוסלו, או באירוע וירטואלי מרחוק.
מלבד הכבוד העצום, הפרס מגיע עם מדליית זהב, ו-10 מיליון קרונות נוווגיות (כ-4 מיליון ש"ח במזומן). ועדת נובל לשלום באוסלו מקבלת מדי שנה מאות הצעות למועמדים. חברי פרלמנט, פרופסורים באוניברסיטאות, וחתני הפרס זכאים להגיש הצעות לוועדה. הוועדה שומרת על זהותם של המועמדים שלא זכו בפרס בסוד במשך 50 שנים. פרס נובל לשלום הוענק לראשונה בשנת 1901. מאז הוענקו פרסים למאה אנשים ול-24 ארגונים.
פרס נובל בפיסיקה ניתן לפרופ’ רוג’ר פנרוז שהראה כי תיאוריית היחסות מובילה ליצירת חורים שחורים ולפרופ’ רינהרד גנצל ופרופ’ אנדראה גז גילו כי אובייקט עצום ובלתי נראה, ככל הנראה חור שחור, שולט על מסלול כוכבים בלב הגלקסיה שלנו.
פרס נובל בכימיה ניתן, לראשונה לשתי מדעניות, פרופ’ עמנואל שרפנטייה מצרפת ופרופ’ ג’ניפר דאודנה מארצות הברית זכו בפרס היוקרתי על חלקן בפיתוח השיטה לעריכה גנטית – CRISPR.
פרס נובל בספרות ניתן למשוררת היהודיה-אמריקאית לואיז גליק.