
קולות מהסגר הלילי: “עכשיו רגוע, עוד יומיים יבעירו פה צמיגים”
כביש הכניסה לשכונת סנהדריה בצפון ירושלים מכיוון הר חוצבים נחסם לתנועת כלי רכב על ידי ניידת משטרה רק בשעה 23:00. השכונה החרדית היא אחת מתשע שכונות בירושלים עליהן הוטל החל מאתמול (שלישי) סגר לילי בין השעות 19:00 בערב ל-5:00 בבוקר. החסימה נעשתה לכלי רכב בלבד, והולכי רגל יכלו לצאת ולהיכנס בחופשיות.
בכניסה לשכונה תנועה ערה. על אחד הספסלים יושבים אמיר, יוסף, אלקיים ומיכאל, נערים תושבי השכונה. "אין לימודים כרגע, אז כולם מטיילים פה", מסביר אמיר. לדבריו, "אין יותר שום אמון במדינה, וגם אם יסגרו את הכל, ולא יסגרו, החרדים לא יקשיבו. עכשיו הכל שקט ורגוע כי זה היום הראשון. עוד יומיים יבערו פה צמיגים."
סגר לילי בכניסה לשכונת סנהדריה בירושלים, 8 בספטמבר 2020 (צילום: דוד טברסקי)
ניידות משטרה אוכפות סגר לילי בכניסה לשכונת סנהדריה בירושלים, 8 בספטמבר 2020 (צילום: דוד טברסקי)
יוסף אומר שצעדי הסגר הלילי חסרי הגיון, ומרגיש שהם נועדו לפגוע בציבור החרדי. "אני לא יודע להגיד מה יהיה בעתיד, אבל אנשים ראו שזה לא מאוד מסוכן ואין סיבה לסגור. גם כשאומרים ‘שיסגרו את הכל ולא רק את החרדים’, חושבים שאנשים לא מבינים למה סוגרים? זה מטומטם".
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
"זה הכל סתם, להראות בחדשות שיש משהו", אומר אלקיים, "הם (השוטרים) עוצרים באקראי רכב כל עשרים רכבים, ואומרים שלום. אי אפשר באמת לסגור."
סגר לילי בכניסה לשכונת סנהדריה בירושלים, 8 בספטמבר 2020 (צילום: דוד טברסקי)
מיכאל אומר שבישיבה שבה הוא ויוסף לומדים, הלימודים נמשכים כרגיל. "אין לנו הפרדות בישיבה, אבל כולם עם מסכות. למדנו כרגיל גם בקיץ".
בכניסה לרחוב שאול המלך, ליד בית הקברות סנהדריה, פתוחה לחלוטין. שתי ניידות עומדות בחוץ, אבל השוטרים אינם מתייחסים לאנשים שמסתובבים ברחובות.
במקום עוברת דפנה, נערה בגיל תיכון: "יצאתי ונכנסתי מהשכונה כל הערב", היא מספרת", "אמא שלי גרה ממול, בבוכרים. גם בסגר נתנו לעבור, ובטוח גם עכשיו יתנו. זה לא נראה רציני, שלושה שוטרים על אלפי תושבי שכונה".
סגר לילי בכניסה לשכונת סנהדריה בירושלים, 8 בספטמבר 2020 (צילום: דוד טברסקי)
אביטל, אם לילדים, בשנות העשרים לחייה אומרת: "זה מאוד מרגיז ולא נעים, אבל גם אף אחד לא שם לב אל השוטרים. עכשיו הם יהיו פה כמה ימים, אחר כך ילכו".
במקום עובר נדאל אגבר, נהג מונית ותושב שכונת בית חנינא, שגם בה חל סגר לילי. לדבריו עדיין לא הוצבו מחסומים בשכונה. "אי אפשר לסגור אנשים, לא שכונות ולא את כל הארץ", הוא אומר, "זה חונק את האנשים, חונק את הכלכלה. צריך ללמוד לחיות עם זה."
אשקלון: "אין הפרדה בין השכונות, אז מה ההיגיון?"
בשכונת נאות ברנע באשקלון המשטרה הייתה פרוסה עוד לפני שהתחיל העוצר בשבע בערב. הרחובות התחילו להתרוקן אחרי שרכבי עירייה מצוידים במגפונים הסתובבו ברחובות השכונה ועובדים ומתנדבים כרזו תזכורות לתושבים להישאר בבתים, יחד עם חזרה על נהלי שמירת המרחק.
רכב מתנדבים כורז נהלי קורונה במהלך הסגר באשקלון. (צילום: יונתן קירשנבאום)
הכניסה והיציאה הרגלית מהשכונה הייתה ללא הפרעה. השוטרים התפרסו רק בחלק קטן מהכניסות לשכונה, תשאלו רכבים שניסו לצאת ממנה, ואפשרו למרביתם לעשות זאת. השכונה אינה מופרדת באופן משמעותי מיתר העיר אשקלון, מה שהקשה על המשטרה לאכוף את העוצר במלואו, וחשף את הקושי ביישום עוצר רק על שכונות מסוימות בעיר. "אין הפרדה בין השכונות פה. אני שולח את הילדים שלי לבית ספר שנמצא מחוץ לשטח שנמצא בעוצר, אז מה ההיגיון שאסור לי ולהם לצאת מהבית בלילה?" אמר אחד מתושבי השכונה.