
קרב צמוד באוסטרליה: האם הלייבור יחזור לשלטון?
בדרך למהפך באוסטרליה? ספירת הקולות בבחירות הכלליות באוסטרליה כבר החלה היום (שבת), ומסתמן כי כפי הקרב בין המועמדים צמוד במיוחד. מועמד מפלגת הלייבור ביל שורטן הוביל עד כה בסקרים וגם בסקרי היציאה מהקלפיות, אל מול המועמד הליברלי סקוט מוריסון, שהושבע לתפקיד רק באוגוסט האחרון. עם זאת, תוצאות הספירה הראשונות מצביעות על ניצחון אפשרי לקואליצית הימין מרכז הנוכחית. שורטן, איש איגוד מקצועי בעברו, הגדיר את הבחירות כ"משאל עם על המשכורות".
מנהיג האופוזיציה ביל שורטן (Lukas Coch/AAP Image via AP)
בשנים האחרונות עלה השכר הריאלי באוסטרליה בשיעור נמוך יחסית, במה שכונה על ידי חלק מכלי התקשורת "הקיפאון הגדול ביותר בשכר מאז מלחמת העולם השנייה". סקר שערך עיתון ABC האוסטרלי מראה כי רוב של הבוחרים תומך בהעלאת שכר המינימום במדינה, וכן שני שליש מהבוחרים מבקשים להחזיר את תוספת השכר על עבודה בימי ראשון, שבוטלה בשנה שעברה. שני הדברים האלה מהווים חלק מרכזי במצע מפלגת הלייבור. "הבחירות הבאות יהיו תחרות על בעבור מי ציך המשק לעבוד, איזה אינטרסים המערכת צריכה לשרת" אמר שורטן לקראת הבחירות. מוריסון, מנגד, האשים אותו בכך שהוא "יחזיר אותנו לתקופה החשוכה של יחסי העבודה במדינה".
ג’ים סטנפורד, מנהל מכון המחקר פרוגרסיבי בשם עתיד העבודה, כתב במאמר שהוציא לקראת הבחירות כי "להכחיש את משבר המשכורות לא יגרום לו להיעלם". לפי מחקרי המכון השכר הריאלי, בניקוי עליית המחירים, נותר קפוא באוסטרליה בשנים האחרונות, וזאת למרות שהפריון של העובדים עלה. לפי מדד שפרסם המכון, חלקם של העובדים בתמ"ג (מה שמכונה לעתים מדד "תמורה לעבודה") עומד על 47%, הנמוך ביותר מאז שנות ה-60. מנגד, חלקו של המאיון העליון באוסטרליה נמצאה בעלייה, ועומד על 9.1% מסך כל ההכנסה.
ראש ממשלת אוסטרליה – סקוט מוריסון (צילום: (Mark Metcalfe/Pool Photo via AP).
נתון מעניין נוסף שמפרסם המכון הוא ירידה חדה במספר העובדים המאוגדים, המועסקים תחת הסכם קיבוצי – מ-28% בשנת 2019, לכ-18% כעת. במגזר הפרטי במדינה המצב עגום במיוחד: רק 12% מהעובדים מועסקים תחת הסכמים קיבוציים.
על רקע נתונים אלה, מי שמשחק תפקיד מרכזי בבחירות הם האיגודים המקצועיים: קמפיין המשותף לאיגודים מרכזיים במדינה קורא באופן ישיר "לשנות את הממשלה, לשנות את החוקים". על פי העיתון סינדי הרלד, ביום הבחירות עצמו הפעילו האיגודים מערך אנק של 2,500 מתנדבים מרחבי המדינה כדי להשפיע על בוחרים במחוזות מתנדנדים. "כל אחד יכול לקנות מודעה, אבל רק תנועה של אנשים עובדים הפועלים למען אינטרס משותף יכולה להתגייס כך כדי לשנות את הכללים" אמרה מזכירת האיגודים המקצועיים של אוסטרליה סאלי מקמנוס.
בתקופתו הקצרה כראש הממשלה, הספיק מוריסון להצהיר כי הוא שוקל ללכת בעקבות החלטת טראמפ ולהעביר את שגרירות אוסטרליה מתל אביב לירושלים. לבסוף הסתפק מוריסון בהצהרה רשמית של הכרה בירושלים המערבית כבירת ישראל בלבד, ללא נקיטת צעדים של ממש. הוא הכחיש האשמות לפיהם ההכרזה נבעה משיקולים פוליטיים – ובראשם הרצון לזכות בתמיכה יהודי אוסטרליה בבחירות. מפלגת הלייבור הצהירה שהיא לא תומכת בהחלטת טראמפ ומעדיפה לשמור על הסטטוס קוו ביחס להכרה בירושלים כבירה.