רמדאן כרים לקוראינו המוסלמים: חודש הרמדאן החל אמש ויימשך בין 29 ל-30 ימים

חודש הרמדאן, החודש התשיעי בשנה המוסלמית, החל אמש (ראשון) והוא יימשך בין 29 ל-30 ימים. המוסלמים והמוסלמיות נוהגים לצום במהלך היום, לא לאכול ולא לשתות, ולשבור את הצום בארוחה גדולה רק לאחר שקיעת השמש, ארוחה הקרויה איפטר.

תחילת הצום, בשעה 4:15 לפנות בוקר והפסקת הצום – סמוך ל־19:45. הלוח המוסלמי מבוסס על שנת הירח שפירושה שהחודשים והמועדים נעים בין עונות השנה ומתקיימים בכל שנה במועד אחר. השנה, 1440 שנים להגירת הנביא מוחמד מהעיר מכה למדינה (ההיג’רה), חל הרמדאן בתקופה בה הימים חמים וארוכים יותר.

סיור רמדאן בשפרעם. צילום: דבר ראשון

בסוף היום, לאחר השקיעה, נאכלת ארוחה חגיגית שנקראת איפטאר. בלילות האחרונים של הרמדאן נשארים מוסלמים רבים במסגדים על מנת לקבל את “לילת אל־קאדר”, הלילה בו על פי האמונה נפתחים שערי השמיים לתפילתם. החודש מסתיים בעיד אל־פיטר, מועד מוסלמי החל בשלושת הימים הראשונים של חודש שואל ונחגג במשך בארוחות חגיגיות, ביקורים אצל קרובי משפחה וידידים והענקת מתנות. לקראת סיומו חל לילת אל-קאדר בו על פי המסורת המוסלמית ניתנה הגרסה הראשונה של הקוראן למוחמד.

"חודש רמדֿאן הוא אשר הוּרַד בו הקֻראָן ממרומים למען יביא לאנשים הדרכה ואותות נהירים המעידים על דרך הישר ועל הישועה. על כל אחד מכם הנוכח בביתו בחודש זה לצום בו, ועל החולה או הנוסע בדרך לצוּם מספר ימים אחרים." (סוּרת הפרה [אלבַּקַרַה] – 2, פס ‘ 185).

עבור המוסלמים חודש הרמדאן מסמל תקופה של התבוננות פנימית, התקרבות לאל, צניעות, כפרה על עוונות, עשיית מעשי חסד והזדהות עם הרעב והקושי של העניים. הייחוד העיקרי של חודש הרמדאן באסלאם הוא הצום, שמשמעו לא רק איסור אכילה ושתייה מעלות השחר ועד השקיעה, אלא גם איסור על עישון וקיום יחסי מין במהלך יום הצום. המצווה לקיים את הצום חלה על כולם, פרט לחולים, נוסעים ונשים בזמן הווסת, אך על אלה להשלים במועד אחר את ימי הצום שהחסירו או לתרום לצדקה במקרה שאינם יכולים לצום כלל.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website