
״מלווים את השינוי החברתי״: ארגון העובדים הגדול בגרמניה קורא לקצר את שבוע העבודה ל-4 ימים
הפגנת עובדים בגרמניה (צילום ארכיון: AP Photo/Bernd Kammerer)
ניצן צבי כהןכתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:
עדכון אחרון: 04.06.2023 | 12:17
נושאים קשורים:
ארגון העובדים הגדול בגרמניה IG Metall, קורא למעבר לשבוע עבודה בן ארבעה ימים, ומבהיר כי נושא זה צפוי להיות סוגיה מרכזית במשא ומתן להסכם הקיבוצי הענפי שצפוי להתחיל בנובמבר הקרוב. הארגון, המייצג כ-2.17 מיליון עובדים בתעשיית המתכת בגרמניה, קורא לקיצור שבוע העבודה בענף המתכת המעסיק כ-80 אלף עובדים מ-35 שעות כיום ל-32 שעות.
"אנחנו רוצים להשיג הקלה אמיתית לעובדים מבלי שהם ירוויחו פחות בגלל זה", אמר יו"ר IGM במחוז נורדריין-וסטפאליה, קנוט גיסלר, לדבריו, שבוע העבודה ישפר מאוד את בריאות העובדים ואיכות חייהם ובו בזמן יהפוך את התעשייה לאטרקטיבית יותר עבור עובדים צעירים ומנע אובדן מקומות עבודה במסגרת המעבר לצורות ייצור ירוקות יותר – מעבר מייצור מבוסס פחם לייצור מבוסס מימן. הארגון הוביל בעבר את ההורדה ההדרגתית של שבוע העבודה בענף ל-35 שעות, וזאת בין היתר באמצעות שביתה נרחבת לפני כ-40 שנה. ועידת המשא ומתן של האיגוד החלה לדון בדרישה זו בסוף אפריל וצפויה לגבש את דרישותיה בתחילת ספטמבר ולהעבירם במועצת המנהלים של הארגון לקראת המו"מ שיתקיים בנובמבר.
"עלינו ללוות את השינוי החברתי בתעשיית המתכת", אמר קנוט גיסלר, ראש IG Metall באיזור הריין ו-וסטפאליה למגזין WAZ הגרמני. "עם שבוע עבודה בן ארבעה ימים ותנאי עבודה גמישים יותר נוכל להגיב טוב יותר לשינויים ולהתמודד עם צמצום העבודה בלי שהעובדים יחששו למשרותיהם". צמצום שעות העבודה נתפס בתעשיית הפלדה הגרמנית כאחת הדרגים למנוע פיטורים כתוצאה מהמעבר לייצור ירוק. קריאתו של האיגוד נתמכת גם על ידי המפלגה הסוציאל דמוקרטית שבשלטון, SPD אולם המפלגה הליברלית החברה אף היא בקואליציה, כמו גם המפלגה השמרנית שבאופוזיציה – מתנגדים לו.
חלק מהחברות במדינה, דוגמת ענקית המתכת טיסקרופ, כבר צמצמו בהיקף שעות העבודה של העובדים וקבעו שבוע עבודה שנע בין 33 ל-35 שעות עבודה. מדינות נוספות באירופה צמצמו גם הן בעשורים האחרונים את שבוע העבודה הנהוג אצלן במשק. בבלגיה למשל עבר בנובמבר 2022 חוק המאפשר לעובדים להחליט האם ירצו לעבוד בהיקף של 4 או 5 ימי עבודה בשבוע.
במרבית מדינות ה-OECD עומד שבוע העבודה הקבוע בחוק למשרה מלאה על 40 שעות עבודה ובחלקן אף נמוך מכך. שבוע העבודה החוקי למשרד מלאה בישראל נחשב לארוך יחסית ועומד על 42 שעות. בפועל, ממוצע שעות העבודה השבועיות לעובד במדינות ה-OECD עומד על 37.3 שעות לעומת 40.6 שעות בישראל.
מחקרים רבים נערכו על הקשר שבין קיצור שבוע העבודה ופריון, כשנמצא מתאם גבוה בין מדינות בהן שבוע העבודה קצר לבין פריון גבוה, וחלקם אף מצביעים על כך שקיצור שבוע העבודה איננו פוגע בפריון העבודה ולעיתים אף משפרו. ההסבר לכך טמון בין היתר בתפוקה השולית הפוחתת – פריון העבודה של העובד בשעות האחרונות ליום העבודה נמוכות מאלו שבתחילתו. עוד נמצא כי יום עבודה ארוך מגביר את העייפות אצל העובד, ועלול להביא לתקלות או לעלות נוספת למעסיק, למשל בשל ניצול ימי מחלה גבוה יותר ותחלופת עובדים על רקע שחיקה.
דבר היום
כל בוקר אצלך במייל
הרשמה
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
תגיות: