דמוקרטיה בתקלה: הדמוקרטים עוד לא יודעים מי ניצח באיווה

בלאגן בבחירות למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות: כמעט שתי יממות אחרי הבחירות הראשונות במדינת אייוה, עדיין אין תוצאות סופיות, ולא ברור איזה מועמד הוא הזוכה. מדובר במבוכה גדולה למפלגה הדמוקרטית, שהשיקה ביום שני את הבחירות למועמד שלה למירוץ הנשיאותי, אבל קשיים טכניים מעכבים את פרסום התוצאות. על אף התחזיות, נראה שהמועמד פיט בוטיג’ג’, גבר על המועמדים ג’ו ביידן וברני סנדרס.

על פי נציגי המפלגה הדמוקרטית במדינת איווה, הסיבות לעיכוב הם קשיים טכניים הקשורים לאפליקציה לניהול התהליך, שנכנסה לשימוש בפעם הראשונה השנה. לטענת מנהלי הקמפיין, היה קושי בהפעלת האפליקציה שדרכה הם היו אמורים להזין את התוצאות.

תהליך הקוקוס במדינת אייווה בארצות הברית, 3 בפברואר 2020 (AP Photo/Andrew Harnik)

תהליך הבחירות למועמדות הנשיאותית ידוע בשם "קוקאוס". מדובר בתהליך מורכב, שבו נציגי המפלגה בכל מדינה מתאספים במרכזים קהילתיים לפי השכונות, ומתחלקים לקבוצות על פי המועמד שבו הם תומכים. אחרי שני סבבים כאלו, ועדת הבחירות מחשבת את שיעורי התמיכה במועמדים, וכך מחולקים הנציגים של המדינה לוועדה הארצית, שקובעת בסופו של דבר את זהות המועמד הרשמי למירוץ לנשיאות.
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

הוועדה הארצית מורכבת מנציגי המדינות השונות, כשכל מדינה זוכה בייצוג משתנה בשיעור קבוע. מדינת איווה היא המדינה הראשונה שבה נערכות בחירות מקדימות, ולמרות מספר הנציגים הקטן שלה יחסי למדינות אחרות, נהוג לראות בה מבשרת של הצלחת כל אחד מהמתמודדים. עם זאת, על אף שברני סנדרס הוא המועמד הצפוי לזכות בחירות במדינת איווה, דווקא ג’ו ביידן הוא המוביל בסקרים הארציים.

עם מי העובדים?

מבחינת תמיכת איגודי העובדים, הציבור המאורגן הגדול ביותר המצביע בדרך כלל למפלגה הדמוקרטית, הדעות מעורבות. אם ב-2016 הרוב המוחלט של האיגודים הודיע בתחילת המירוץ על תמיכה בהילרי קלינטון, האיגודים השנה מפוצלים בתמיכתם. סקר שנערך בארה"ב בשבוע שעבר מצא כי ביידן הוא המועמד המוביל בקרב חברי איגודים, אבל בפער קטן. ביידן זכה בתמיכת 26% מקולות חברי האיגודים, לעומת 23% לוורן ו-21% לברני סנדרס.

ג’ו ביידן זכה עד כה לתמיכת איגוד עובדי המתכת, עובדי התחבורה ומכבי אש, שלושה איגודים גדולים. לעומת זאת, ברני סנדרס ואליזבת’ וורן, שני מועמדים בולטים ביותר, זוכים גם הם בתמיכה לא מבוטלת של איגודי עובדים, וחלק מהאיגודים הכריזו על תמיכה בשניהם. אחת ההבטחות המרכזיות של שני המועמדים היא ביטוח בריאות ממלכתי וחינמי, שיחליף את מערכת הבריאות הפרטית כברירת המחדל לאזרחי ארה"ב.

ג’ו ביידן, מתמודד לנשיאות ארה"ב, נואם בעצרת פתיחת הקמפיין בפיטסבורג. 29 באפריל 2019. (AP Photo/Keith Srakocic)

שלושת המועמדים המובילים עושים מאמצים גדולים למשוך אליהם את קהל העובדים המאורגנים. ריצ’רד טרומקה, נשיא פדרציית האיגודים הגדולה ביותר בארה"ב AFL-CIO, הזהיר בתחילת המירוץ כי קולותיהם של העובדים כבר לא מובטחים למועמדים הדמוקרטיים, וכי המפלגה תצטרך להוכיח את נאמנותה לעובדים. "הגיע הזמן לעשיה טובה יותר", אמר טרומקה. "אני מאמין שאתם יכולים, ושתעשו את זה. העובדים רעבים לזה. אבל אתם לא יכולים לצפות שהעובדים יצביעו לכם רק כי קוראים לכם הדמוקרטים. אתם צריכים להוכיח שהמפלגה שלכם היא המפלגה היחידה שנלחמת בעבור העובדים, ולהכיר בזה שמשא ומתן קיבוצי הוא הדרך הטובה ביותר לגרום לכלכלה לעבוד בשביל כולם. אם תשכנעו את החברים שלנו, תעמוד לצדכם התנועה הגדולה ביותר של עובדים במדינה".

החשש במפלגה הדמוקרטית הוא מהצבעה המונית של חברי איגודים דווקא לדונלד טראמפ בבחירות הבאות. התמיכה של אנשי האיגודים בארה"ב במפלגה הדמוקרטית הולכת ופוחתת בשנים האחרונות, ובבחירות 2016 זכתה הילרי קלינטון לרוב של 8% בלבד בין קולות חברי האיגודים.

 

Leave a Reply

Name *
Email *
Website