
3 חברות ירכשו את תחנת הכח רמת חובב תמורת 4.2 מיליארד ש”ח
אדלטק, אדלקום ושיכון ובינוי זכו במכרז לרכישת תחנת הכח רמת חובב מחברת החשמל תמורת 4.2 מיליארד ש"ח. מבין 5 הצעות, כך לפי הודעת חברת החשמל מהיום (רביעי). התחנה כוללת 1,150 מגה וואט של הספק מותקן ביחידות יצור, מהן 2 בשיטת מחזור משולב ו-4 יחידות בשיטת מחזור פתוח.
חברת החשמל הכריזה היום (רביעי) על Ramat Hovav Power Limited Partnership (שותפות אדלטק, אדלקום ושיכון ובינוי) כזוכה במכרז לרכישת רמת חובב בתמורה ל-4,256,500,018 ש"ח, פחות מ-1% מההצעה במקום השני. שוויה של התחנה בספרי חברת החשמל עומד על כ-2 מיליארד שקל. לפי מתכונת הרפורמה בחברת החשמל, הפער הזה מאפשר להוזיל בעתיד את תעריף החשמל. הרוכשים מקבלים את התחנה עם עובדיה בתנאי העסקתם הנוכחיים בחברת החשמל, בדומה לתחנה הראשונה שנמכרה, אלון תבור
שר האנרגיה, יובל שטייניץ: "מדובר בעוד הצלחה אדירה של הרפורמה בחברת החשמל, בדרך לביטול המונופול על ייצור החשמל. המחיר הפנטסטי הוא עדות נוספת לאמון של המגזר העסקי בהצלחת הרפורמה, והוא יאפשר הוזלה נוספת במחירי החשמל".
דבר העובדים בארץ ישראל
כל בוקר אצלך במייל
אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר
יפתח רון טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל: "חברת החשמל, לא רק שמתקדמת בצעדי ענק אלא מובילה לתחרות אשר תביא להוזלה של תעריף החשמל ותוביל להורדת יוקר המחייה, ותסייע לאזרחי ישראל המתמודדים עם קשיים כלכליים בעת הזו, בעיצומו של משבר הקורונה. אני מברך את קבוצת הרוכשים שזכתה ברכישת התחנה וזו מצטרפת למשק תחרותי, יציב וצומח".
השר יובל שטייניץ בוועידת אנרגיה ועסקים כפר המכביה , 4 בדצמבר 2017.
(צילום: ארז רביב)
במחצית יולי 2019 חברת החשמל פרסמה את מסמכי המכרז למכירת תחנת הכוח רמת חובב, שבועיים בלבד אחרי שמכרה את תחנת הכוח אלון תבור. היום אישר דיקרטוריון חברת החשמל את השלמת המכרז. המציעים נדרשו לעמוד תנאי סף מקצועיים כמו ניסיון בתפעול ותחזוקה, ניסיון בייזום, ניסיון בבעלות וניסיון בסגירות פיננסיות של תחנות כוח, בהספק מותקן מצטבר של לפחות 200 מגה וואט.
איך יחזירו הרוכשים לעצמם את ההשקעה? מהציבור
מבנה הרפורמה במשק החשמל אמור "לממן את עצמו". כלומר, ההכנסות ממכירת תחנות אמורות לממן את תנאי הפרישה של עובדי חברת החשמל שיאלצו לפרוש, בשל יציאה הדרגתית של חברת החשמל מתחום הייצור וכן בשל סגירה בעתיד של תחנות פחמיות, אשר עתירות בכח אדם לעומת תחנות כח בגז. הכסף הנוסף שיתקבל, יאפשר להוזיל את תעריף החשמל בטווח הקצר. מנגד, הרוכשים אשר משלמים אותו כעת, מצפים להרוויח יותר מכך בתשלומים, באמצעות מכירת חשמל לרשת, שמתגלגל לחשבונות החשמל של כולנו. לאור הכוונה להגביר שימוש באנרגיות מתחדשות, מדובר בהימור מסויים.
הימור מורכב מול קצב שילוב האנרגיות המתחדשות ומתקני אגירת החשמל
יצרני חשמל פרטיים עד כה זכו לתנאים מיטיבים ורווחים גבוהים בסיכונים נמוכים מאוד. כעת, רוכשי תחנות הכח אמורים להתחרות על מחיר החשמל, מה שעשוי לפגוע ברווחיהם. מודל זה נוסה בעולם בהיקף משמעותי החל בשנות ה-90, אך בישראל הוא לא נכנס לתוקף משום שהממשלה לא הצליחה להסכים על ההשלכות לגבי עובדי חברת החשמל עד 2018.
כעת, עלויות החשמל מאנרגיות מתחדשות כבר זולות הרבה יותר ומאיימות לנגוס ברווחים מתחנות כח קונוונציונליות. בשונה מישראל, ברחבי העולם כבר נבנות מספר הולך וגדל של מתקני גדולים לאגירת אנרגיה בסוללות, אשר מחליפים תחנות כח בשיטת מחזור פתוח. בשיטה המחזור הפתוח, החשמל יקר יותר, מזהם יותר, אך גם גמיש יותר מבחינת היכולת להתניע ולדומם יחידת ייצור במהירות. למרות שהחשמל סולרי זול בהרבה, השוואת המחיר לקוט"ש מספרת רק חלק מהסיפור. ללא בנייה מאסיבית של מתקני אגירה, הרי שהגברת ייצור החשמל הסולרי, תחייב גם הפעלה מתגברת של חשמל בגז לצורכי גיבוי ביוקר רב. להשוואה, שעות צריכת השיא במשק הן כ15 שעות בשנה, וכ-100 בקרבת השיא. הפעלת תחנות בשיטת מחזור פתוח בישראל כבר חצתה את קו ה-800 שעות ממוצע בשנה.
בתסריט אחר, שבו כן תיבנה יכולת אגירת חשמל תוך מספר שנים קטן, בעלי רמת חובב ירוויחו בגזרה החשובה יותר מבחינתם – יחידות הייצור במחזור משולב. במתכונת זו, יחידות אלו יעבדו יותר שעות ויספגו פחות התנעות והדממות, בשל הצורך להטעין את מתקני האגירה בשעות השפל, כדי להכשירם לפריקת חשמל בשעות ביקוש השיא.
כך או כך, חשמל מאנרגיות מתחדשות מפחית את הביקוש לחשמל מגז ומשבש את משטר ההפעלה של התחנות, בכך שהוא מוסיף להן התנעות והדממות. אם יתעכב שילוב האנרגיות המתחדשות, הרי שמה שהיה הוא גם מה שיהיה – תשלום גבוה בסיכון נמוך ליצרני החשמל הפרטיים בגז.
במשרד האנרגיה שואפים להתקנת למתקני אגירה בהספק מותקן מרשים של 3,000 מגה וואט בעוד עשור. כיום, כושר האגירה הוא כ-300 מגה וואט בלבד.